Hyvä mies ymmärtää sointua tapettiin - Mielipiteet - Satakunnan Kansa

Hyvä mies ymmärtää sointua tapettiin - ei ihme, että miesluolaan pakenee ken voi

19.1.2020 3:00

Isä, äidin pikku apulainen vai tasavertainen vanhempi? Tämä tuli taas kerran mieleen, kun luin satakunnankansa.fi:stä psykoterapeutti Pia Penttalan haastattelun (16.1.). Penttala on juuri se supernanny, joka MTV3:n sarjassa pyrkii muuttamaan perhehelvetit tolkun arjeksi.

Penttala kiittää ohjelmaan lähteneitä perheitä rohkeudesta ja sitoutumisesta. Hän ottaa esimerkiksi perheen, jossa äiti "dominoi konfliktien ratkaisemista". Suomeksi sanottuna tämä tarkoittaa sitä, että äiti määräsi miten ja milloin lapsia komennetaan.

Perheeseen tehtiin uusi sääntö. Nyt isälläkin oli oikeus toimia. Kun isä onnistui, äiti ällistyi. Palautteesta voi päätellä, että Penttala veti oikeasta narusta.

– Miehet ovat olleet kiitollisia siitä, kun joku sanoo ääneen, että heillä on lupa komentaa lapsiaan.

Muistan lapsuudestani kahdenlaisia koteja. Yksissä isä löi nyrkin pöytään ja äiti vaikeni. Toisissa, esimerkiksi meillä, äiti määräsi arjessa kaapin paikan. En innostunut kummastakaan mallista. Edistyksellisenä teininä kun itseäni pidin, olin sitä mieltä, että kasvatus- ja kotityöt pitää jakaa tasapuolisesti.

Odotin, että perhetasa-arvon aika koittaa, kun olen aikuinen. Nyt, kun ikävuoteni viittaavat enemmänkin vanhuuteen, odotan edelleen.

Välillä käy sääliksi nuoria miehiä. Kysytäänkö heiltä parisuhteessa enää yhtään mitään?

Nykyään mennään isosti naimisiin. Nuori nainen saa prinsessahäät, joita suunnitellaan vuosia. Tyttöaikojen unelman on täytyttävä.

Mutta saako sulhanen valita edes servettien väriä? Jääkö nuoren miehen tehtäväksi pukeutua niin, ettei taskuliina riko tarkkaan suunniteltua kokonaisuutta?

Rakas aviomieheni harrastaa levyjen keräämisen ohella asuntoilmoituksia. Viikonloppuisin hän ihmettelee ilmoitusten valkoisia koteja ja kysyy, mihin niissä mahtuu se mies.

Vissiin autotalliin. Tai sitten miesluolaan, nehän ovat nyt muotia. Arkkitehtien kannattaisi ottaa tästä koppi. Miesluola kaukana rouvan pukeutumishuoneesta olisi suoranainen talopaketin myyntivaltti.

Osion uusimmat

Luitko jo nämä?

Lue myös: