Mielipide: Työnantaja voisi tarjota apua uuvuttaviin ruuhkavuosiin tarjoamalla siivous- ja lastenhoitoseteleitä virikeseteleiden sijaan - Mielipiteet - Satakunnan Kansa

Lukija ehdottaa: Työnantaja voisi tarjota apua uuvuttaviin ruuhkavuosiin tarjoamalla siivous- ja lastenhoitoseteleitä virikeseteleiden sijaan

Kirjoittaja ehdottaa, että työnantaja tarjoisi ruuhkavuosia eläville siivouspalveluseteleitä tai lastenhoitopalveluseteleitä virikeseteleiden asemesta.

1.2.2020 6:00

Moni ruuhkavuosia elävät uupuvat kiireisen arjen ja työpaineiden alla. Tulosvastuu, tiukka deadline ja kiristynyt kilpailu ja epäpätevä esimies, nämä kaikki aiheuttavat stressiä ja yöunetkin jäävät usein muutamaan tuntiin. Pitkittyneenä tilana tämä muuttuu vaikeaksi uupumukseksi ja edessä on pitkä sairasloma.

Mutta työ ei välttämättä pelkästään uuvuta, vaan arjen kiireet sekä henkilökohtainen elämäntilanne vaikuttaa paljon uupumisen kehittymiseen. Miten työnantaja ja esimies voisivat helpottaa työajan jälkeistä arkea?

Puhutaan nyt naisista, jotka useimmiten kärsivät uupumuksesta ruuhkavuosien aikaan. Tunnollisimmat ja kiltin tytön syndrooman omaavat kärsivät uupumuksesta muita herkemmin, koska pitää olla hyvä ja aktiivinen vanhempi, pullantuoksuinen kodin pikkuhengetär, vuoden futismutsi ja talkoolainen sekä tehokas työntekijä, josta työnantaja saa olla ylpeä. Siinä on tavoitteet, joilla saavutetaan kunnon uupumustila ennemmin tai myöhemmin, mikäli ei ole apua ajoissa tarjolla.

Lyhennetty työviikko voisi olla ratkaisu ruuhkavuosia elävien uupumuksen helpottamiseksi, mutta monille se on taloudellinen kysymys ja kaikki työnantajat eivät tue tätä vaihtoehtoa. Osa-aikaisuus voi tulla työnantajalle kalliimmaksi, koska hän joutuu palkkaamaan lisää työvoimaa.

Miten työnantaja voisi helpottaa asiaa? Miten olisi vaikka mahdollisuus kotiapuun tai lastenhoitoon silloin tällöin? Entäpä jos työnantajalta saisi vaihtoehtoisesti vaikkapa siivouspalveluseteleitä tai lastenhoitopalveluseteleitä virikeseteleiden asemesta? Virikesetelit ovat hyviä paikassaan, mutta mitä jos niille olisi vaihtoehto.

Moni pienten lasten vanhempi ei arkisin ehdi kuntosalille tai elokuviin, kun pitää käydä töiden jälkeen kaupassa, tehdä ruokaa perheelle, kuljettaa lapsia harrastuksiin, siivota, pestä pyykkiä ja koirakin tarvitsee lenkittää. Tuossa rumbassa saattaa hyvinkin mennä päivän vapaa-aika, eikä enää jää aikaa tai jaksa miettiä omaa hyvinvointia.

Niin ja sitten olisi vielä parisuhde, jota pitäisi tämän kaiken keskellä muistaa vaalia ja hoitaa kuin ruusutarhaa. Huh huh! Kaikilla ei ole tukiverkkoa tai isovanhempia apuna arjessa eli lapsenvahti tai muu apu ei välttämättä ole itsestäänselvyys.

Muutamilla ruuhkavuositutuillani käy siivooja kerran viikossa tai kerran kuussa, ja he kertovat sen olevan siisteintä ikinä. Uskon siis, että tämä siivous- ja lastenhoitopalveluseteli olisi kokeilun arvoinen vaihtoehto työpaikoilla ja olisi hyvinkin työhyvinvointia edistävä asia.

Mari Gressmann

Kirjoittaja on kyseisen asian porilainen kokemusasiantuntija, kahden nuoren aikuisen äiti, vaimo, emeritus futismutsi ja kolmen koiran lenkittäjä. Hän on ruuhkavuotensa jo elänyt, niistä uupunut ja itsensä uudelleen kasannut.

Osion uusimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut