Työnohjaus parantaa työhyvinvointia ja auttaa ratkomaan konflikteja - Mielipiteet - Satakunnan Kansa

Työnohjaus parantaa työhyvinvointia ja auttaa ratkomaan konflikteja

Kirjoittajat muistuttavat, että työnohjauksessa on mahdollista oppia avointa, arvostavaa dialogia ja luoda keinoja saada luovuus ja osaaminen kunnolla käyttöön. Työnohjauksen päivää vietetään ensi viikon tiistaina.

25.1.2020 19:18

Työhyvinvointi on osa työelämän laatua. Se miten työelämä työn äärellä ja työyhteisössä koetaan, vaikuttaa työhyvinvoinnin kokemukseen. Tämä kokemus on aina yksilöllinen.

Toisaalta hyvinvointiin vaikuttaa myös työntekijän yksityiselämä ja aina ei ole erotettavissa eri syistä kumpuavia pahoinvoinnin lähteitä. Tämä tuo työhyvinvoinnin ilmiöön haasteita ja joudutaan pohtimaan, voidaanko työssä ratkoa yksityiselämästä johtuvia pahoinvoinnin ongelmia.

Esimiehen vastuurooli tuo työhyvinvointiin lisää näkökulmia, sillä usein esimies toimii eräänlaisena toiveiden toteuttamisen tynnyrinä. Työ koettelee sekä esimiehen osaamista että pätevyyttä. Esimiehenä toimivan pitää viedä käytäntöön johdolta tulevia ohjeita ja päätöksiä, vaikka esimies voi joskus itsekin kokea johtajuuspositionkin epäselvänä.

Samaan aikaan muutokset, uusiutumisen ja kehittymisen vaatimukset tuovat lisähaasteita työhön. Esimieheen kohdistuu myös alaisilta aiempaa enemmän epäselviä tai ristiriitaisia odotuksia, joka purkautuvat kritiikkinä esimiehen toimintaa kohtaan. Lisäksi asiakkaiden lisääntyvä tietoisuus oikeuksistaan kohdistaa esimiehiin uudenlaisia vaatimuksia.

Joidenkin esimiesten kyky ratkaista konflikteja ja nostaa vaikeita asioita esille voi myös olla melko rajallinen. He joutuvat sinnittelemään ja pitämään yllä pärjäämisen kulisseja. Näiden haasteiden edessä esimiestyö ei ole enää haluttua etenkään korkeakoulutettujen piirissä. Tätä ilmiötä on tutkittu myös yliopistojen viimeaikaisissa tutkimushankkeissa.

Sekä työntekijöiden että esimiesten työhyvinvoinnin tukemiseen on kuitenkin olemassa monia tapoja. Yhteiset työn käsittelyn foorumit, joissa sanoitetaan toiveet, tarpeet ja ongelmakohdat, hälventävät väärinkäsityksiä ja ristiriitoja sekä parantavat vuorovaikutusta.

Työnohjaus on jo pitkään käytössä ollut mahdollisuus kehittää työyhteisön yhteistoimintaa ja työnohjaus sopii kaikenlaisiin työorganisaatioihin: työntekijöille, työryhmille, esimiehille ja työyhteisöille. Työnohjauksessa on mahdollista oppia avointa, arvostavaa dialogia ja luoda keinoja saada luovuus ja osaaminen kunnolla käyttöön.

Esimiehen ja johtajan yksinäiseksi koettuun työhön työnohjaus tarjoaa erinomaisen mahdollisuuden ja väylän purkaa keskenään ristiriitaisia työstä nousevia vaatimuksia ja sitä kautta edistää myös esimiehen työhyvinvointia.

Tiina Pennanen toimii johdon työnohjaaja (CSLE) ja STOryn aluekoordinaattorina. Tuula Rouhiainen-Valo toimii johdon työnohjaajana (CSLE).

Osion uusimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut