Lue Veli-Pekka Sunin erokirje - Mielipiteet - Satakunnan Kansa

Lue Veli-Pekka Sunin erokirje

4.7.2020 9:58

Säkylän kunnanvaltuuston puheenjohtaja Veli-Pekka Suni (kesk.) teki rajun ulostulon mielipidekirjoituksessa torstaina 2. heinäkuuta. Hän kertoi jättäneensä eronpyyntönsä, koska katsoo Säkylän terveydenhuollon ajaneen karille.

Näin Suni kirjoitti:

Se oli siinä…

Säkylän terveyskeskus on kriisissä. Viimeisen kolmen vuoden aikana ovat esim. kaikki Säkylässä asuvat lääkärit (5-6) lähteneet talosta, nyt lähtevät terveydenhoitajat. Olen usein todennut, että paikkakunnalla asuvat omat lääkärit ovat meille kultaakin arvokkaampia!

Säkylän avoterveydenhuollossa tehtiin keväällä työilmapiiriselvitys, joka selkeästi osoittaa, että meillä on johtamisessa ongelmia. Toki sopassa ei koskaan ole yhtä ainoaa kokkia kun metsään mennään. Syitä löytyy myös historiasta, muutosvastarinnasta, kuin alaisena toimimisesta. Tilanne kärjistyi viime syksynä, kun alettiin kehittämään ns. Savoa-toimintamallia. Ylilääkärimme Susanna Holmlundin kaudella henkilöstökriisejä valitettavasti on ollut lähes jatkuvasti. Johtaminen on kieltämättä vaikea laji, erityisesti muutosjohtaminen.

Tilanne on harmillinen erityisesti siksi, että Susannassa on paljon hyvää: hän on kekseliäs, hyvä toimintojen kehittäjä. Luottamushenkilön näkökulmasta hän on meidän paras esittelijä, joka pystyy perustelemaan selkeästi ja pitävästi muutosten niin toiminnalliset, kuin taloudelliset perusteet. Hänen kaudellaan Sosiaali- ja terveyssektorin budjetit ovat pitäneet – jopa alittuneet. Olen maallikko analysoimaan, mutta mielestäni häneltä puuttuu ’tunneäly’. Hän on vienyt muutoksia (joita vääjäämättä tarvitaan- ja olemme vaatineet) läpi ehkä liian vauhdikkaasti, ja henkilökunnan huomioiminen muutosprosesseissa on jäänyt vajavaiseksi.

Kunnanjohtaja, kunnanhallituksen pj. ja minä olemme useaan kertaan keskustelleet Susannan kanssa henkilöstömurheistamme ja johtamisen kehittämisestä. Olemme uskoneet häneen ja kykyynsä oppia virheistään…mutta ei. Sosiaali- ja terveyslautakunnalta hän on pääsääntöisesti saanut tukea.

16.3 valtuuston kokouksessa keskustelimme paljon ilmapiiriasiasta – viimeistään tuolloin moni muukin heräsi. Ja seuraavan aamun uutinen olikin yhden vakilääkärimme ero, ja seuraavana päivänä seuraava – tuolloin mittamme täyttyi. Johtotriomme ja sosiaali- ja terveysjohtaja kuuli Susannaa illalla 18.3. Tuolloin löin ’omalla tavallani’ auktoriteettini peliin ja ilmoitin, että hän ei enää nauti luottamustani, kj. ja khn pj. yhtyivät näkemykseeni, ja toki tiesimme, että lähes koko kunnanhallitus ajatteli samoin. Terveellistä itselleni toki oli huomata, että auktoriteettia ei valtuuston puheenjohtajalla ole. Itse olisin välittömästi jättänyt paikkani. Virkavirhettä Susanna ei ole tehnyt, joten irtisanomisperustetta ei myöskään ole.

No, asiaa on tässä kevät pyöritelty, mitään ei ole ilmapiiritutkimusta lukuun ottamatta tapahtunut, ja jatkotoimet lautakunnalta ovat toki hyvin nykyaikaisia, mutta kosmeettisia. Kunnanhallituskin on tässä tilanteessa kovin kädetön (hallintosäännössä ei paljon mahdollisuuksia ole). Johanna Ahokaskin näyttää jättävän uppoavan laivan.

Hyvin toiminut, valtakunnallistakin mainetta saanut terveydenhuoltomme on ajanut karille. Olemme epäonnistuneet, ja katsonkin että minun kunnan korkeimpana luottamushenkilönä on kannettava vastuu - olen jättänyt eron pyyntöni. Vetoan Susanna myös sinuun, että hallitusti siirtyisit sivuun, ja antaisimme tilaa uusille voimille.

Omasta puolestani haluan kiittää siitä suuresta luottamuksesta, jota olen näinä vuosina kuntalaisilta ja maakunnastakin saanut – se on pitänyt nöyränä. Paljon olen saanut – mutta paljon se on myös vienyt. Samalla ilmoitan, että olen jo aiemmin päättänyt, etten asetu enää vaaleissa ehdolle, nyt on nuorempien rakentajien aika! Eroni toki ei ongelmia ratkaise, mutta ehkä uudet tuulet virkistävät. Yhteiskunnalliset asiat ovat pikkupojasta asti kiinnostaneet, ja seuraan niitä jatkossakin – nyt on elämässä uusien asioiden aika! Aktiivisena rivivaltuutettuna toki jatkan kauden loppuun.

Kiitokset, nyt on vähän vaikea sanoa menetysten jälkeen lausahdukseni - Jatkuvaa Menestystä!

Veli-Pekka Suni, Säkylän valtuuston puheenjohtaja

Osion uusimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut