Kolumni: Merikarvialla jäävi ei ole häävi - Mielipiteet - Satakunnan Kansa

Kolumni: Merikarvialla jäävi ei ole häävi

7.11.2019 15:57

Täälläpäin Suomea sanotaan: Se ei ollut kovin häävi, kun tarkoitetaan, että se jokin ei ollut kummoinen. Termiä ei siis käytetä kehumistarkoituksessa.

Jäävi ei Merikarviallakaan saa kehuja. Ainakin kolmesti ovat kaavat Merikarvialla kaatuneet siihen, että luottamushenkilö on ollut jäävi osallistumaan päätöksentekoon.

Korpi-Matin tuulipuiston kaavaa aletaan taas laatia uudestaan, koska kaavasta on ollut päättämässä jäävi luottamushenkilö. Henkilö oli esteellinen, koska hän omistaa maata alueella.

Tänä syksynä kunnan virkailijat itse huomasivat, että kunnanhallituksen kaavasta päättäneeseen kokoukseen oli osallistunut henkilö, joka olikin jäävi asiassa. Kyseessä oli kunnanhallituksen varajäsen, joka oli jäävi päättämään asiasta kirkkoneuvoston varajäsenyyden vuoksi, sillä seurakunta omistaa maata alueella.

Vaikka kaavasta valittaneet eivät olleet esteellisyyttä havainneet, kunta päätti aloittaa kaavaprosessin alusta. Kunnalla oli siihen juridinen velvollisuus. Samalla teko varmistaa, ettei raskas kaavoitusprosessi ainakaan tähän kaadu taas uudestaan.

Korpi-Matin kaavaa on laadittu vuosikausia. Ensimmäisen kerran tuulipuiston osayleiskaava hyväksyttiin valtuustossa vuonna 2014. Aivan alusta asti ei kaavaa nyt tarvitse ruveta laatimaan, mutta viranomaislausunnot on pyydettävä uudelleen ja valtuuston käsiteltäväksi kaava on tuotava uudestaan.

Viime keväänä Krookan kaavakin kaatui päättäjän esteellisyyteen. Kaavasta valittaneet olivat havainneet, että päätöksenteossa mukana olleen luottamushenkilön sisko on naimisissa Krookasta maata omistavan miehen kanssa.

Erityisesti kaava-asiat ovat tarkkoja. Kunnanjohtaja Kimmo Puolitaival kertookin, että virkamiehet ovat kokouksissa korostaneet tarkkuutta jääviysasiassa, jopa ylivarovaisuusperiaatteella. Poliittiset ryhmät ovat asiaa keskuudessaan myös toistaneet valtuutetuille useita kertoja.

Jääviys syntyy esimerkiksi silloin, jos päättäjä tai hänen läheisensä on asianosainen. Tällainen henkilö on osallisuusjäävi. Muita jääviyden muotoja ovat edustajanjäävi, intressijäävi, palvelussuhdejäävi, yhteisöjäävi, virastojäävi ja yleislausekkeeseen perustuva jäävi.

Hankalalta vaikuttaa. Monta asiaa pitää päättäjien ottaa huomioon, ettei päätöksestä kukaan pysty jälkikäteen valittamaan.

"Ainakin kolmesti ovat kaavat Merikarvialla kaatuneet jääviyteen.

Osion uusimmat

Luitko jo nämä?