Satakunnan eduskuntapuolueiden piirien puheenjohtajapaikoista käydään loppusyksystä mittelöitä - Mielipiteet - Satakunnan Kansa

Piirijohtajien puntarointi käsillä, vain Lehtonen seisoo kuin tammi

27.10.2019 3:00

Satakunnan eduskuntapuolueiden piirien puheenjohtajapaikoista käydään loppusyksystä mittelöitä, joskaan kovin verisiä sotia näihin ei ole odotettavissa.

kiinnostavin tilanne lienee Satakunnan kokoomuksessa, jossa kaksi kautta puheenjohtajana toimineelle porilaiselle Satu Hatanpäälle on ilmaantunut haastaja Raumalta. Hän Rauman kaupunginhallituksen ja Satakunnan Kokoomuksen varapuheenjohtaja Samu Vahteristo.

Kun Satu Hatanpää on selkeästi järjestöorientoitunut kentän työmyyrä, on Vahteristolla myös kunnianhimoisempia henkilökohtaisia ambitioita. Vahteristo yritti nousta puoluevaltuuston varapuheenjohtajaksi onnistumatta kuitenkaan uusimaan samaan tehtävään vuonna 2014 valitun raumalaisen Elina Junnilan menestystä.

Hatanpäällä on täydet mahdollisuudet saada jatkokausi, sillä Satakunnan Kokoomuksen epäonnistunutta eduskuntavaalitulosta ei vyörytetty puheenjohtajan niskoille, vaan kenttäväki nieli katkeran kalkkinsa hartiat lysyssä, tosin puoluesihteeri Janne Pesosta syytellen. Porin kokoomuslaiset eivät myöskään haluaisi antaa koko jackpottia raumalaisille, joilla on eduskunnassa maakunnan aikoa kokoomusedustaja Matias Marttinen.

Eduskuntavaaleissa toisen kansanedustajapaikkansa menettäneen Satakunnan Keskustan puheenjohtaja Vesa Jalonen on ilmoittanut jättävänsä paikkansa vapaaehtoisesti. Hänenkään tapauksessaan vaihtopaineet eivät ole tulleet kentältä, sillä mies puski henkilökohtaisesti suuritöisen eduskuntavaalikampanjan, jonka tulokseksi tuli puolueen ehdokasrankkeerauksessa neljäs sija.

Käytännössä Jalonen veti eduskuntavaaleissa itsensä niin piippuun, että hengähdystauko oli paikallaan. Luottamustehtäviä Huhdan koulun rehtorille jäi vieläkin Eu­ra­jo­en kun­nan­hal­li­tuk­sen pu­heen­joh­ta­jana, Kun­ta­lii­ton val­tuus­kun­nas­sa ja Eu­ra­jo­en Sääs­tö­pan­kin hal­li­tuk­ses­sa.

Jalosen seuraajaksi on ilmoittautunut maatalous- ja matkailuyrittäjä Sari Vuorela Siikaisista. Vuorela on puolueensa ahkera kenttätyöntekijä.

Perussuomalaisten Satakunnan piirin puheenjohtaja ja kansanedustaja Jari Koskelan avustaja Tapio Laurila ilmoittanee ensi viikolla jatkaako vai ei. Jos päätös on jälkimmäinen, niin tiettävästi ehdolle on asettumassa ainakin piirisihteeri Markku Palomäki Porista.

Mutta yksi seisoo kuin tammi konsanaan. Sosiaalidemokraattien Harri Lehtonen ei ole edes vaihtovuorossa ja on heiluttanut piirin nuijaa jo pitkälti yli toistakymmentä vuotta. Haastajaa ensi vuonnakaan ei ole vielä näköpiirissä, vaikka se toisi uutta säpinää puoluepiirin.

Osion uusimmat

Luitko jo nämä?