Rinteen hallitusleivällä on vain ylähuuli - Mielipiteet - Satakunnan Kansa

Rinteen hallitusleivällä on vain ylähuuli

Kolumni

29.4.2019 3:00

Vappuna se tapahtuu. Satakieli herää henkiin, edes hetkeksi. Porin jykevän laululavan täyttää oikea uljas torni.

Paikalliset wahlmanit joutuivat vissiin ottamaan Eero Heinäluoman käskystä. Muuten ei voi ymmärtää, miksi yksikään kolmesta vastavalitusta oman vaalipiirin naiskansanedustajasta ei kelvannut juhlapuhujaksi.

Voi olla, että Heinäluoman hingulla europarlamenttiin on jokin vaikutus.

Puhujalavan valinta on demareilta sentään hyvä veto kokoomukseen verrattuna. Kykyväki käytti Satakieltä eduskuntavaalikampanjassaan pomppulinnan alustana. Puheet pidettiin kuorma-auton lavalta.

Menopelillä oli tosin kokoa ja näköä kuin Hiihtoliiton huoltorekalla, ja niinpä tuloskin oli sama kuin hiihtäjillä. Persiilleen meni molemmilta. Ei pitänyt eikä luistanut,

Porin vasemmistoliiton vappujuhlassa puhuu eduskuntaan taas valittu Nakkilan mies Jari Myllykoski, vaikka Brysselin pyrkiviä stadilaisia olisi vassareillakin.

Eduskuntavaalit osoittivat, että keskustan kehuttua kenttää ei enää ole. Äänikato kautta koko Suomen oli uskomaton. Jappastelut ja vatuloinnit olisivat sittenkin sopineet iltalypsyn puolueelle paremmin kuin elinkeinoelämän hätäiset opit.

Rautaisin koneisto näyttää olevan Jussi Halla-ahon (ps.) suojeluskunnalla. Halla-aholaiset kauhoivat myös niiden ääniä, joiden mielestä ay-liike on pahan akseli ja Laura Huhtasaari (ps.) hurskaampi kuin Päivi Räsänen (kd.).

Persu-pataljoonan iskukyvylle vetää vertoja oikeastaan vain Satakunnan demaripiiri.

Sillä on yksi erikoispiirre. Se ei ole vaihtanut johtoaan kuin porilainen salibandyseura valmentajiaan. Vuodet ovat vierineet, mutta puheenjohtaja Harri Lehtonen ja toiminnanjohtaja Jukka Pirttinen ovat ja pysyvät.

Näytöt ovat sitä luokkaa, että hallituksessa pitäisi istua kaksi demariministeriä täältä.

Sd-mallia kannattaisi kokeilla Satakunnan kokoomuksessa, jonka lähihistoria on omituinen. Välillä piiriä pyöritetään Turusta, välillä Helsingistä ja nyt kai Hämeenlinnasta.

Sekamelska saattoi ilmetä huhtivaaleissa muun muassa siten, että porilaisen kokoomuslaisen kynnys äänestää raumalaista kykyä oli poikkeuksellisen matala.

On Satakunnan demareillakin eduskuntavaalien tuloksessa sulattelemista.

Kolme paikkaa näiltä konnuilta oli ällistyttävä saavutus, mutta puolue konttasi Antti Rinteen johdolla niin maan perusteellisesti, vaikka suurimmaksi prosenttiyksikön kymmenysten taistelussa päätyikin.

Rinteen eväät ovat hallitusneuvotteluissa heikot, sillä leivällä ei ole kuin ylähuuli. Sote-kriisiä voi pukata tälläkin levelillä.

Kirjoittaja on Satakunnan Kansan entinen politiikan toimittaja.

Osion uusimmat

Luitko jo nämä?

Lue myös: