Jos ötökkäagilityä ei ole, se pitää keksiä - Mielipiteet - Satakunnan Kansa

Jos ötökkäagilityä ei ole, se pitää keksiä

13.6.2020 5:00 | Päivitetty 13.6.2020 7:04

Kuoriaisten kanssa käy helposti kuin sienten; ennen kovin merkityksettömältä tuntunut asia saa aivan uudet mittasuhteet, kun niihin alkaa perehtyä.

Perehtymistä riittää, yksin Suomesta voi löytää 3 700 kovakuoriaislajia. Suunnilleen. Niidenkin määrä elinympäristöjen muuttuessa on huvennut. Samaan aikaan toki ilmaston lämpeneminen tuo meille entuudestaan uusia lajeja.

Internetin Leena ja Heikki Luodon luoma Ötökkätieto -sivusto on aivan mainio aloituskohde kovakuoriaisten ihmeelliseen maailmaan. Suosittelen.

Kokemäeltä idänlehtikuoriaisia löydettyäni kiertelin pientä rivitalopuutarhaani uusin silmin. Päätin, että ötököiden tunnistus on alkavan kesälomani uusi harrastus. Ihastuin orastavia viinirypäleentaimia vartioivaan, lähes euron kolikon kokoiseen kiiltävään kuoriaiseen. Päätimme vaimoni kanssa ottaa sen lemmikiksemme. Kissaa ja koiraa meillä ei ole.

Tietenkin lemmikille pitää keksiä nimi. Ehdotin koppiaiselle nimeksi Perttiä tai Johannesta. Vaimoni mielestä ötökkä ei muistuttanut hänen isäänsä, joten lähestyimme asiaa tieteellisemmin. Ötökkätieto -sivusto auttoi tunnistamaan uuden perheenjäsenemme vähän tylsästi kultakuoriaiseksi.

Kultakuoriaiset kuuluvat turilaiden ja sarvikuonokkaiden kanssa lehtisarvisten suureen sukukuntaan. Puutarhassa harmiton otus nakertelee lähinnä siitepölyä ja heteitä, joskus jopa kukan terälehtiä, mutta perin vähän. Pieni riski lemmikiltä.

”Ehdotin koppiaiselle nimeksi Perttiä tai Johannesta. Vaimoni mielestä ötökkä ei muistuttanut hänen isäänsä, joten lähestyimme asiaa tieteellisemmin.”

Päiväaktiivisuus on myös plussaa kultakuoriaisen lemmikiksi ottamisessa. Seurasin lemmikkimme päiväaktiivisuutta kokonaisen ruokatunnin. Maanisesti se värisytti sarviaan ja nosteli jalkojaan harsopeitteellä.

Pohdimme, soveltuisiko kultakuoriainen ötökkäagilityyn? Onko sellaista, pitäisi ainakin. Olin jo soittamassa koirakuiskaaja Päivi Saarilahdelle, josko hän auttaisi pääsemään syvempään yhteyteen lemmikkimme sielunelämän kanssa.

Kuoriainen teki aikeemme tyhjäksi läväyttäessään kiiltävien peitinsiipien raosta auki siipensä ja pörisi pois. Ehkä seuraavalla kerralla, pohdin ja mietin sopivampaa lemmikkiä. Kirjopimikkä ja myskijäärä vaikuttavat lupaavilta.

Osion uusimmat

Luitko jo nämä?

Lue myös: