Tyyni Kyntäjä - Mielipiteet - Satakunnan Kansa

Tyyni kyntäjä havainnoi: Lepakkomies tuli, vaikka ei kutsuttu

17.3.2019 10:00

Perussuomalaisten työmies ja räjähtävä lepakkomies Matti Putkonen sotkeutui pahan kerran Satakunnan persupiirin ehdokasasetteluun.

Piiri oli nakutellut valmiiksi mieleisensä ehdokaslistan, jolla olisi hyvinkin ytyä kahteen paikkaan eduskunnassa. Putkonen, joka tuntuu suorastaan rakastuneen tuulivoiman takia räjähtelevien lepakkojen mysteeriin, halusi ehdottomasti listalle suosikkipoikansa, tuulivoiman vastustajan Ilpo Forsmanin.

Mahdollisuus Forsmanin ehdokaspaikkaan avautui, kun listalla ollut Marianne Ostamo perui lähtönsä vaaleihin. Putkosen pettymykseksi piirihallitus ei valinnut Ostamon tilalle Forsmania, vaan Marko Niemisen. Työmies oli käynyt Satakunnan asettelusta suosikkinsa puolesta niin kuumana, että saapui Satakunnan piirihallituksen ehdokasasettelukokoukseenkin yllättäen ja kutsumatta.

Ennen koiralta kusi loppuu kuin Putkoselta konstit. Perussuomalaisten puoluehallituksella on sääntöjen mukaan oikeus vaihtaa osa ehdokkaista, jos piirin asettama lista ei tyydytä. Työmies osoitti Kivikylän nakilla Pertti Mäenpäätä, jonka puoluehallitus sitten listalta poisti. Tekaistuna perusteluna oli se, ettei listalle voi ottaa Petri Hurun lisäksi toista porilaista pelastusalan miestä. Mäenpään tilalle istutettiin Ilpo Forsman.

Tieto muutoksesta annettiin tahallisesti Satakunnan piirille niin myöhään, ettei piiri ehtinyt protestoida ja tivata tarkempia perusteluja yllättävään ehdokasvaihdokseen. Loppumetreillä satakuntalaisissa kyti jopa kapina. Lista vietäisiin Mäenpään nimellä, sanoisi puoluehallitus mitä tahansa. Pertti Mäenpää kuitenkin itse päätti herrasmiehenä olla taistelematta korkeampia tahoja vastaan ja kieltäytyi moisesta kapinaliikkeestä.

Mutta paha maku piiriin jäi.

Ette te nyt kerta kaikkiaan voi ottaa kahta porilaista pelastusalan miestä, tarvitsette tilalle vipperämiehen. Työmies Matti Putkonen pisti sormensa Satakunnan perussuomalaisten ehdokasasetteluihin.

Helsingin Sanomien toimittajatiimi valitsi leikillisesti eri alojen asiantuntijoista virkamieshallituksena toimivan "fantasiahallituksen". hallituksen kunta- ja uudistusministeriksi valikoitui porilaisasiantuntija Timo Aro. Hesarin mukaan Aro on "Suomennäkyvin muuttoliikkeen asiantuntija ja piilovallankäyttäjä".

Löytyipä hallitukseen ulkomaankauppaministeriksi toinenkin porilainen. Peter Vesterbacka, joka ymmärtää kapitalismin perussäännöt, joiden mukaan "tärkeintä ovat vientidiilit ja investoinnit, ei rahan alkuperä".

Vedonlyöntifirma Betsson on laskeskellut kertoimia myös Satakunnan eduskuntavaaliehdokkaille. Firman mielestä läpimenijät ovat: Laura Huhtasaari (ps.), Krista Kiuru (sd.), Jari Myllykoski (vas.) ja Anne Holmlund (kok.).

Melko varmoja ovat Tapio Huhtanen (kesk.), Sampsa Kataja (kok.), Kristiina Salonen (sd.) ja Jari Koskela (ps.). Kärkkyjiä ovat Eeva Kalli (kesk.) ja Matias Marttinen (kok.).

Laura Huhtasaaren äänivyöryyn kerroinlaskijat väsäsivät erityisen vedonlyöntikohteen. Jos Huhtasaari saa yli 10 000 ääntä, niin kerroin on 1,60. Jos äänisaalis jää alle tuon rajan, niin kerroin on 2,21.

Kerroinmaakareilla ei ollut vielä tiedossa soten kaatuminen ja Sipilän hallituksen ero. Olisi kovin mielenkiintoista veikata, että kumpikohan lopulta Satakunnan äänikuningattareksi ja kymppitonnariksi nousee - Kiuru vai Huhtasaari.

Mitkä ovat vaalien laulujen lunnaat, kukaan ei tunnu ainakaan etukäteen sitä tietävän, sillä yksikään Satakunnan ehdokkaista ei ole tehnyt vaalirahoituksestaan ennakkoilmoitusta. Se onkin varmasti järkevää, sillä halvan grillimakkaran hintavaihteluista ole tietoa.

Nomen est omen! Kukapa muukaan on saanut numeron 69 kuin Suomen kommunistisen puolueen Pekka Lundgren, jonka lempinimi on ihan oikeasti siviilissä "Rivo".

On jo klisee leikkiä vaalikoneella, mutta kokeillaanpa kuitenkin Satakunnan Kansan mainiolla apparaatilla. Jos vastaa kaikkiin kysymyksiin "täysin eri mieltä", kone tyrkyttää ehdokkaiksi Tuula Vepsäläistä (kd.), Kalle Leppikorpea (sd.) ja Marja-Leena Alhoa (kok.). Jos taas on "täysin samaa mieltä", niin kone tarjoaa Toni Salomäkeä piraattipuolueesta, Petri Partasta väyrysläisistä ja Vilho Hakalaa keskustasta. Itsestään epävarman äänestäjän suosikkeja ovat Sampsa Kataja (kok.), Jari Myllykoski (vas.) ja Eeva-Liisa Tuominen (kesk.).

Osion uusimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut