Pysäkkikatoksia tarvitaan kipeästi valtatie 8:n varteen - Mielipiteet - Satakunnan Kansa

Pysäkkikatokset puuttuvat valtatie 8:n varrelta – Kuka vastaa matkustajien turvallisuudesta?

Vaasasta Poriin matkalla oleva Onnibussin linja-auto Lålbyn pysähtyy keskellä avointa peltoaukeaa valtatie 8:n varrella Kristiinankaupungissa. ABC-liikenneaseman kautta ajaminen lisäisi kirjoittajan mukaan matkaa muutama sata metriä.

15.3.2019 21:00

Linja-autoliikenteessä on maaliskuun alussa tapahtunut suuria muutoksia, etenkin harvaan asutuilla seuduilla. Yhä useammin pysähtyvät Koiviston Auton omistamat Onnibussin ja Satakunnan Liikenteen linja-autot Porin ja Vaasan välillä ainoastaan valtatie 8:n varrella olevilla pysäkeillä.

Vain harvalla valtatien pysäkillä on katos, jonka suojassa matkustajat voivat odottaa linja-autoa tuulelta ja sateelta suojassa. Linja-autovuorojen ajamisessa ainoastaan valtatietä pitkin on myös muita ongelmia.

Raskaiden matkalaukkujen raahaaminen valtatien yli on vaarallista, etenkin liukkaalla ja pimeällä. Pysäkeillä ei ole myöskään riittävästi tilaa henkilöautoille, joilla matkustajat tuodaan tai haetaan. Monesti henkilöautoja on useitakin. Nykyinen käytäntö jopa heikentää liikenteen ja etenkin pysäkille tulevien ja sieltä lähtevien matkustajien turvallisuutta.

Valtatie 8:n varrella oleville pysäkeille tarvitaan kipeästi suojakatoksia ja lisää tilaa matkustajia kuljettaville henkilöautoille. Vastuu valtatien turvallisuudesta on valtiolla, mutta myös kuntien tulisi tarvittaessa osallistua kustannuksiin.

Ehdottomasti turvallisin vaihtoehto Suupohjan rannikolla olisi, jos Onnibussin ja Satakunnan Liikenteen autot tienhaara-pysäkkien sijasta ajaisivat Kristiinankaupungin ABC-liikenneaseman ja Närpiön Teboilin kautta. Ne sijaitsevat aivan valtatien kupeessa, eikä ajomatka tai -aika sen vuoksi juurikaan pitene. Tämä ei silti poista pysäkkikatosten tarvetta.

Ymmärrän, että linja-autoliikenteessä eletään murroskautta ja halutaan nopeuttaa suurten kaupunkien välisiä yhteyksiä. Nykyisellä liikenteen tehostamisella on puolensa.

Hyvänä asiana on niin sanottu Onnibus Flex, joka edestakaisella vuorollaan kerran päivässä ajaa myös Lapväärtin ja Kristiinankaupungin linja-autoasemien kautta. Kiitos siitä.

Osion uusimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut