Juha Vasama: Satakunnassa sosiaali- ja terveysuudistuksen tarve olemassa - Mielipiteet - Satakunnan Kansa

Juha Vasama: Satakunnassa sosiaali- ja terveysuudistuksen tarve olemassa

9.3.2019 8:27 | Päivitetty 9.3.2019 8:31

Naistenpäivän siis perjantain 8.3. valtakunnallisesti suurin uutinen oli sosiaali- ja terveysuudistuksen kaatuminen. Samalla kertaa pääministeri Sipilä haki hallitukselleen eroa ja olemme kokeneet historiallisiin aikakirjoihin jäävän tapahtuman.

Sosiaali- ja terveysuudistuksen tarve ei tällä poistunut mihinkään, mutta ratkaisua on haettava uusin voimin. Sinällään on hankalaa, että viimeiset kolmetoista vuotta on haettu erilaisilla hallituskokoonpanoilla uudistukseen ratkaisua. Siinä kuitenkaan toistaiseksi ei olla onnistuttu.

Tosiasia on, että Satakunnassa on edelleen tarve sosiaali- ja terveysuudistuksen tekemiselle. Syksyllä 2015 käynnistettiin Porin ja Rauman kaupunkien sekä Satakuntaliiton ja Satakunnan Sairaanhoitopiirin voimin vapaaehtoinen ja omaehtoinen Satasote. Tässä vaiheessa kaikkien kuntien ja kuntayhtymien valtuustoissa sitouduttiin yhteiseen tekemiseen maakunnan tarpeista käsin.

Satakunnassa on viimeisten vuosien aikana ollut yhteistä henkeä ja tarvetta sosiaali- ja terveysuudistukselle. Tämä henki on syytä kaivaa uudelleen esiin ja tarve nyt ei missään vaiheessa ole poistunutkaan. Periaate on ollut, että mikäli valtakunnallinen uudistus ei etene niin tehdään oma, satakuntalainen malli. Tälle on ainakin aiemmin ollut kuntien, kuntayhtymien ja puolueiden parissa halukkuutta.

Kevään aikana on syytä kuulla toimijoita ja saada vastaukset oman mallin toteuttamiseen. Kuntayhtymämalli on mahdollinen, kun kaikki ovat vapaaehtoisesti ja omaehtoisesti siinä mukana. Kannatan Satasoten valmistelun jatkamista ja sosiaali- ja terveysuudistuksen toteuttamista Satakunnassa. Satakuntalaisen mallin tekeminen on meille mahdollisuus ja valmisteluorganisaatiota tätä tekemään on jo olemassa. Mikä parhainta, saamme itse määrittää reunaehdot uudistuksellemme.

Perusperiaatteet tulee olla edelleen selvät. Ne ovat sosiaali- ja terveyspalveluiden sekä perusterveydenhuollon ja erikoissairaanhoidon integraatio. Pitämällä nämä kirkkaana mielessä pystymme vastaamaan alueemme tuleviin palvelutarpeisiin.

Tulevaisuutta ei anneta vaan tehdään.

Kirjoittaja on Satakuntaliiton maakuntavaltuuston puheenjohtaja ja eduskuntavaaliehdokas (kok)

Osion uusimmat

Luitko jo nämä?

Lue myös: