Kirkon tunnettavuudessa riittää työtä myös Porissa - Mielipiteet - Satakunnan Kansa

Kirkon tunnettavuudessa riittää työtä myös Porissa – vähemmän seiniä, enemmän auttamista

9.3.2019 20:00

Kirkon julkikuva on Porissa hieman enemmän konservatiivinen kuin liberaali. Vähemmän tyhjiä seiniä, enemmän vähäosaisten auttamista. Kirkon pitää olla mukana SuomiAreenalla. Keskittykää olennaiseen eli Jumalan sanan puhtaaseen julistamiseen.

Tässä on muutamia poimintoja ihmisten mielipiteistä viime loppuvuodesta julkistetusta kirkon tunnettavuustutkimuksesta Porin ev.lut. seurakuntayhtymän osalta. Puhelinhaastatteluna tehtyyn kyselytutkimukseen sai mielipiteensä lausua 500 Porin seudulla asuvaa vastaajaa.

Kyselytutkimuksen perusteella voidaan kokoavasti todeta, että kaikesta huolimatta kirkon yleiskuva on Porissa kohtalainen. Parannettavaa toki riittää.

Näin uuden kirkkovaltuustokauden aluksi onkin hyvä miettiä erilaisia kehittämiskohteita.

Vähäosaisten auttaminen nousi esiin yhtenä toiveena porilaisten vastauksissa. Porin seurakuntayhtymän resursseilla ei kaupungin vähäosaisuutta toki pystytä poistamaan, mutta tärkeä on viesti, että auttamisessa halutaan olla mukana.

Esimerkiksi Keski-Porin seurakunta on tällä saralla tehnyt hyvää työtä omalla, jo toista kertaa joulun alla järjestetyllä avustuskassikampanjallaan. Jo tietoisuus tällaisen kampanjan olemassaolosta voi luoda turvallisuuden tunnetta.

Olisikin suotavaa, jos avustuskassikampanja saisi jatkossa lisää kattavuutta. Halukkaat voivat tehdä siihen lahjoituksia.

Kuten Keski-Porin diakoniatyöntekijä Mikko Salonen totesi joulun alla Porin Kirkkosanomille antamassaan haastattelussa, joskus pahinta hädänalaisen ihmisen elämässä voi olla loputon näköalattomuus. Tällaisessa tilanteessa tarvitaan kuuntelijoita, jotka pystyvät sitten johdattamaan avuntarpeessa olevia oikeiden auttajien luo.

Osana Porin seurakuntien ja kansalaisten välisen yhteyden tiivistämistä on seurakuntayhtymässä jatkettu seurakunnalliseen vapaaehtoistyöhön haluavien koulutusta. Viimeisin koulutusjakso oli syksyllä.

Helmikuussa seurakuntayhtymän nettisivuille avattiin omat sivut vapaaehtoistyöhön haluavia varten.

Sähköisen lomakkeen kärki on kysymyksessä, mitä vahvuuksiaan kukin vapaaehtoistyöhön haluava tahtoisi laittaa likoon seurakunnallisessa vapaaehtoistyössä.

Osallisuus luo yhteisöllisyyttä.

Kyselytutkimuksen yksi perusviesti oli se, että kirkon pitää Porissa rantautua ihmisten keskelle, ja että sen pitää näkyä ja kuulua erilaisissa tilaisuuksissa. Tätä näkyvyyttä Porissa onkin ansiokkaasti saatu viime vuosina osallistumalla SuomiAreenan järjestämiseen.

Vajaat pari vuotta sitten kesällä kirkko oli mukana pääjärjestäjän roolissa, ja sen jälkeen yhtenä monista järjestäjistä. Kansalaiset ovat saaneet tavata arkkipiispaa Porin torilla järjestetyillä torikahveilla viime vuosina, ja näin käy myös ensi kesänä.

Viesti on selkeä: kirkon ylin johto haluaa rantautua ihmisten keskelle kuuntelemaan näiden tuntoja.

Vastaajilta kysyttiin, missä he haluaisivat Porin seurakuntien näkyvän enemmän. Yllättävän moni vastasi, ettei osaa sanoa.

Jokaisella Porin ev.lut. seurakuntayhtymän seurakunnalla on mahdollisuus hyödyntää kyselytutkimuksen tuloksia oman harkintansa mukaan. Kuten kirkkovaltuuston puheenjohtaja Harri Saine totesi helmikuun Porin Kirkkosanomissa, pitää joskus rohkeasti kokeilla uutta epäonnistumisen pelosta huolimatta.

Tätä perusperiaatetta onkin hyvä soveltaa käytäntöön ja jos ei muuten, niin hakemalla ideoita muualta niin sanotulla benchmarking-periaatteella ja unohtamatta evankeliumia, kirkon perussanomaa. Vaikka kirkossa ollaankin, voitaneen tässä yhteydessä osuvasti todeta, että hyvät ideat on tehty varastettaviksi.

Matti Kuhna

Kirjoittaja on Porin ev.lut. seurakuntayhtymän viestintäpäällikkö.

Osion uusimmat

Luitko jo nämä?

Lue myös: