Jälkiviisautta Puuvillasta, verkkokaupan vaikutus yllätti kaikki - Mielipiteet - Satakunnan Kansa

Hannus myöntää: Arviot Puuvillasta eivät 10 vuotta sitten osuneet ihan nappiin – verkkokaupan vaikutus yllätti kaikki

Kirjoittaja muistuttaa, että Puuvilla ei ole yksin syypää Porin kaupunkikeskustan tyhjentymiseen. Sama kaupan rakennemuutos on tosiasia muissa kaupungeissa.

25.2.2019 20:44

Eduskuntavaalien lähestyminen saa aikaan hauskoja piirteitä. Ehdokkaat kaivavat esiin toistensa vanhoja lausuntoja ja arvostelevat niitä jälkikäteen, kun maailman kehitys on mennytkin toiseen suuntaan. Myönnän kernaasti, että osa kymmenen vuotta sitten julkisuuteen kommentoimistani kymmenistä arvioista ei jälkikäteen tarkasteltuna ole osunut ihan nappiin. Arviot tehdään sen hetkisten tietojen perusteella.

Porin kävelykeskustan kaupallinen vetovoima ei ole viime vuosina kehittynyt toivotusti. Kymmenen vuotta sitten kukaan ei voinut tietää, kuinka paljon verkkokauppa vaikuttaa erikoistavarakauppojen myyntiin. Kaupan rakennemuutos on tosiasia myös muissa kaupungeissa. Keskusta-alueet muuttuvat viihdepainotteisempaan suuntaan.

Porin kävelykeskustan liikkeet eivät ole tehneet samanlaista aktiivista yhteismarkkinointia, jota usean suomalaisen kaupungin kaupunkikeskustayhdistykset harjoittavat. Toivottavasti nyt perustettu uusi yhdistys tarttuu haasteeseen. Kaupunki ja kiinteistönomistajat voisivat tehdä osansa: lumensulatusjärjestelmä Rauman ja Jyväskylän tapaan auttaisi varmaan liikkeitä.

Onneksi kävelykadun varrella on melko vähän tyhjiä liiketiloja. Tilanne oli toinen 1990-luvulla, jolloin kävelykadulla oli valtavasti tyhjiä liiketiloja ja Puuvillasta ”sammutti viimeinen lähtijä valot”. Keskustaan on sen jälkeen rakennettu lisää liiketilaa, muun muassa Iso-Karhuun ja erityisesti ravintolapalvelut keskustassa ovat monipuolistuneet.

Puuvillan kauppakeskuksen tulo Poriin oli positiivinen asia meille porilaisille ja laajemminkin satakuntalaisille. Saimme kokonaan uudenlaisia kauppoja. Porin kaupallinen houkuttavuus lisääntyi. Raumalaisiakin on näkynyt ostoksilla entistä enemmän.

Puuvilla on vain vähän yli puolen kilometrin päässä torista ja matkan pääsee eurolla hienolla city-bussillamme. Jos Puuvillan kauppakeskusta ei olisi rakennettu, olisi Porin ympäristölle voinut käydä kuten monelle kaupungille: Jonnekin pellolle tai metsään 10-15 kilometrin päähän keskustasta olisi voitu rakentaa Ideapark-tyyppinen ostoskeskus, johon pääsee vain omalla autolla.

Olen huolestunut Porin kävelykeskustan vetovoimasta. Toimiessani kaupungilla käynnistin keskustan kehittämisprojektin yhdessä kauppiaiden kanssa. Nykyiset päättäjät voisivat ottaa keskustan kehittämiseen aktiivisemman otteen.

Populismissa tarjotaan monimutkaisiin ongelmiin yksinkertaisia ratkaisuja. Kaupan ja kaupunkikeskustan toiminta on niin monimutkainen asia, että muutoksia sen toiminnassa ei selitetä pelkästään Puuvillalla. Jälkiviisauden sijaan odottaisin nykyiseltä kaupunginvaltuutetulta uusia ajatuksia kävelykeskustan kehittämiseksi.

Kari Hannus

dipl.ins., eduskuntavaaliehdokas (kok), Pori

Osion uusimmat

Luitko jo nämä?

Lue myös: