Pääkirjoitus: Vanhustenhoidosta vain huonoja uutisia, mistä opiskelijat alalle? - Mielipiteet - Satakunnan Kansa

Vanhustenhoidosta vain huonoja uutisia, mistä opiskelijat alalle?

23.2.2019 3:00

Uutispalstoja ja sähköistä julkaisutoimintaa ovat hallinneet alkuvuoden aikana vanhustenhoidon laatupuutteet ja hoitotyön ilmeiset laiminlyönnit laitoksissa, joita on mainostettu hoivakoteina.

Tehtävässään varsin uupunut johtotason viranhaltija esitti haastattelun ulkopuolella vavahduttavan kysymyksen:

–Miksi vanhustenhuollosta kirjoitetaan ja julkaistaan enimmäkseen vain huonoja uutisia? Miten tämän kaiken jälkeen voidaan odottaa, että nuoret hakeutuvat tälle hoitoalalle, virkahenkilö kysyi.

Totta on, että ennen ajankohtaisia hoivakotien ja ns. palveluasumisen kohuviikkoja hoitotyön arjesta tasapainottavaa uutissisältöä on ollut varsin vähän. Perusteltu kysymys siis.

Uravalintaansa suunnittelevat nuoret ovat juuri nyt näiden asioiden ja päätösten edessä. Käynnissä on yhteishaku ammatilliseen koulutukseen ja lukioon. Hakuaika päättyy 12. maaliskuuta ja sen jälkeen saadaan vastauksia vanhustyön viranhaltijan esittämään vakavaan kysymykseen.

Ei pidä ihmetellä, ettei hoitoala ja vanhustenhoito erityisesti ehkä ole suosituimpien joukossa. Mikä muu voisi olla lopputulos kaiken koetun jälkeen.

Kuinkahan paljon nuoria ammatinvalitsijoita vakuuttavat sosiaali- ja terveysministeriön sekä alan toimijoiden 25 toimenpiteen parannusjulistus tai Sipilän hallituksen hyvinvoinnin ja terveyden ministerityöryhmän päätös (12.2.) asettaa virkamiestyöryhmä valmistelemaan vanhustenhuollon uudistuksia.

Ministerit Annika Saarikko (kesk.) ja Pirkko Mattila (sin.) antoivat huolestuneita lausuntoja tilanteesta, mutta mahdolliset tai todelliset korjaukset ovat tiedossa vasta tulevalla vaalikaudella. Kunhan virkamiestyöryhmä on pakertanut esityksensä. Sitten se lähetetään lainvalmistelumyllyyn ja eduskuntakäsittelyyn, jos tarvitaan lainsäädäntömuutoksia.

Kovin on pitkä tämä tie, kun tarve olisi lisätä henkilökuntaa viivytyksettä julkisiin ja yksityisiin palvelulaitoksiin, joista osa hoitohenkilöistä on jo äänestänyt jo jaloillaan ja lähtenyt toisiin töihin.

Ura- ja jatko-opiskeluvalintoja tekevien nuorten edessä saa olla nyt hyvin vakuuttava, sillä monella muullakin alalla on työpaikkoja tarjolla ja suoranaista pulaa tulevaisuuden tekijöistä. Kaiken päälle kilpailua käydään pienentyvistä ikäluokista.

Osion uusimmat

Luitko jo nämä?

Lue myös: