Arkemme ehkä kaipaa hiukan kuninkaallista loistoa - Mielipiteet - Satakunnan Kansa

Arkemme ehkä kaipaa hiukan kuninkaallista loistoa

23.2.2019 20:08

llta-Sanomat paljasti hiljattain aukeaman "hovien vaiettuja salaisuuksia". Vähän niitä enää oli, sillä tasavallan media seuraa herkeämättä eritoten brittien ja Ruotsin kruunupäiden toilauksia.

Englannin kuningashistoria on tutuinta, sillä britit ovat tehneet rahaa lukuisilla tv-sarjoilla. Yksi "sankareista" oli Henrik VIII. Tällä Henrikillä ehti olla kuusi vaimoa, joista hän mestautti kaksi. Hän erotti Englannin kirkon paavin alaisuudesta.

Nyt kruunun poliittinen merkitys on esittää (Brittiläisen) Kansainyhteisön vertauskuvallista (hallitsija)symbolia.

Ruotsin lukuisat, järjestysnumerolla varustetut Kaarlet ja Kustaat riepottelivat meitäkin järjettömissä valloitussodissaan. Nykyinen kuningas on sekä Kaarle että Kustaa (Kaarle XVI Kustaa), mutta hän on enemmän kohujulkkis kuin hallitsija.

Kuningashuoneen jäsenet saavat titteleihinsä hieman hupaisasti maakuntien nimiä. Kruununprinsessa Victoria on Länsi-Götanmaan sekä pikkusisko Madeleine Hälsinglandin ja Gästriklandin herttuatar. Victorian mies on tietenkin prinssi.

Jos meille olisi 1918 otettu kuningas, saattaisimme nyt ihastella Satakunnan herttuatarta ja Kainuun prinssiä. Myös Victorian lapset ovat lehdistömme lellikkejä, kuten otsikko "Prinsessa Estelle ja prinssi Oscar vekkuleina" kertoo.

Kuninkaalliset tittelit kiehtovat. Diktaattori Jean-Bedel Bokassa oli Ranskan armeijan entinen kapteeni, joka kaappasi vallan kotimaassaan Keski-Afrikan tasavallassa, teki siitä 1976 keisarikunnan ja itsestään keisari Bokassa I:n.

Napoleonin marsalkka Jean-Baptiste Bernadotte saatiin 1810 kuninkaaksi Ruotsiin, joka oli juuri menettänyt tulevan Suomen Venäjälle. Hän valloitti tilalle Norjan 1814.

Kruunupäät naivat eri maiden kuningassuvuista ristiin pystyyn. Karmein sukutragedia oli pääasiassa Euroopassa käyty ensimmäinen maailmansota 1914-18. Sen keskiössä toimi kolme serkusta, Englannin kuningas Yrjö V, Saksan keisari Wilhelm II ja tsaari Nikolai II.

Yrjön isä oli brittien hallitsijan Viktorian poika ja Wilhelmin äiti Viktorian tytär. Nikolai II:n ja Yrjö V:n äidit olivat Tanskan prinsessasisaruksia.

Sodassa kuoli 8,5 miljoonaa sotilasta, mutta keikahti siinä muutama kruunukin ja uusia valtioita syntyi.

Nykyajan kuninkaalliset hoitavat enimmäkseen seremonioita - ja ruokkivat mediaa. Ihmeen sitkeää veronmaksajien fanitus on, sillä hovit ovat kallista hupia.

Monella presidentilläkään, kuten muun muassa Saksan, Itävallan ja Italian, ei juuri ole poliittista valtaa, kun taas muun muassa Ranskassa ja Yhdysvalloissa sitä on. USA:n presidentti on myös "pääministeri".

Suomikin oli presidenttivaltainen maa, mutta enää presidentti ei voi esimerkiksi hajottaa eduskuntaa. EU:kin on pääministerin reviiriä.

Arvovalta ja kansansuosio tosin lisäävät oikeaakin valtaa. Jopa puolet kansasta kannattaisi Nato-jäsenyyttä ja vain kolmannes vastustaisi, jos presidentti "liputtaisi Nato-jäsenyyden puolesta", mutta sitä hän ei tee.

Sauli Niinistön perhe on saanut mediassa "kuninkaallista" käsittelyä. Iltapäivälehdet tekivät aukeaman jutut otsikoilla "Aaron kävely jo lähellä" ja "Aaro Niinistön ensimmäinen vuosi".

Jenni Haukio on kulttuuripersoona. Hän sai vastikään Aalto-yliopiston Pallas Athene -palkinnon esteettisten arvojen puolustamisesta.

Meillä on puolensataa enemmän tai vähemmän turhaa julkkista, jotka muun muassa tekevät toisistaan juttuja ja ohjelmia. Sekin julkisuus näyttää olevan jonkin verran perinnöllistä.

Erkki Teikari

Kirjoittaja on SK:n entinen päätoimittaja.

Osion uusimmat

Luitko jo nämä?

Mainos