Kommentti: Presidentti Niinistö asetti sanansa maahanmuutosta kohupuhetta pyöreämmin - Mielipiteet - Satakunnan Kansa

Kommentti: Presidentti Niinistö asetti sanansa maahanmuutosta kohupuhetta pyöreämmin

1.1.2019 13:08

Maahanmuutto ja siihen liittyvät ilmiöt ovat tulleet suomalaiseen poliittiseen keskusteluun jäädäkseen. Turvapaikanhakijoihin liittyvät seksuaalirikosepäilyt Oulussa pitävät osaltaan huolen siitä, että aihepiiri nousee esiin myös kevään vaalikeskusteluissa.

Maahanmuuttoa sivusivat myös presidentti Sauli Niinistö ja pääministeri Juha Sipilä (kesk.) uudenvuodenpuheissaan.

Viesti oli pääpiirteissään sama: avun tarpeessa olevia on autettava, mutta maahantulijoilta on voitava vaatia lakien noudattamista.

–Täällä oleville on annettava mahdollisuus osallisuuteen. Vastaavasti on oikeus edellyttää tahtoa sopeutua yhteiskuntaamme. Ja vastuun kantamista, myös omiaan ohjaamalla, Niinistö muotoili.

Huomio kiinnittyy kuitenkin puheessa kohtaan, jossa Niinistö viittasi kansainvälisiin sopimuksiin. Sävy oli nyt koko lailla toinen kuin keskustelua herättäneessä valtiopäivien avajaispuheessa helmikuussa 2016.

–Turvapaikkahakemusta ei voida jättää käsittelemättä ilman, että rikotaan kansainvälistä oikeutta. Kansainväliset sopimukset on tehty suojaamaan hätää kärsiviä, Niinistö totesi uudenvuodenpuheessaan nyt.

Kolme vuotta sitten viesti oli kulmikkaampi. Taustalla oli turvapaikanhakijoiden massaliikehdintä vuonna 2015, jolloin Suomeen tuli yli 30 000 turvapaikanhakijaa.

Presidentti Niinistö pohti valtiopäivien avajaispuheessaan tuolloin, että vallitsevassa tilanteessa voi olla vaikea toteuttaa kansainvälisten sopimusten velvoitteita, jos tilanne aiotaan saada hallintaan.

–On tehty kansainvälisiä sopimuksia, EU-direktiivejä ja kansallisia lakeja ja on ajateltu kauniisti ja oikein, että kaikkia hädässä olevia autetaan.

–Useimpia, ellei lähes kaikkia, rajoitustoimia on epäilty kansainvälisen oikeuden ja sopimusten vastaiseksi. Siitä seuraa, ettei voida tehdä sitä, mitä välttämättä monien mielestä pitäisi tehdä.

–Joudumme pohtimaan, suojellaanko eurooppalaisia arvoja ja ihmisiä ja todella hädässä olevia vai suojataanko ahtaan tarkasti kansainvälisiä velvoitteita muista seuraamuksista välittämättä, Niinistö totesi.

Kohuhan puheesta nousi. Puhetta kiiteltiin realistisuudesta ja arvosteltiin jyrkkyydestä. Niinistö kiirehti kiistämään, että hän olisi väläyttänyt sopimusten noudattamatta jättämistä. Niinistö sanoi tarkoittaneensa sitä, että sopimusten noudattaminen oli käynyt vaikeaksi.

Puheen herättämä keskustelu saattoi silti osaltaan vaikuttaa siihen, että Niinistö puhui maahanmuutosta nyt pyöreämmin. Toki tilannekin on toinen kuin kolme vuotta sitten.

Julkiseen keskusteluun maahanmuutto näyttää yhtä kaikki tulleen pysyvästi.

jussi.orell@lannenmedia.fi

Osion uusimmat

Luitko jo nämä?

Lue myös: