Tyyni Kyntäjä - Mielipiteet - Satakunnan Kansa

Muumioiden tyyssija onkin Satakunnan keskustan piiritoimisto?

24.12.2018 10:00

Runsas viikko sitten uutistoimistot tiesivät kertoa, että Sakkarasta Kairon eteläpuolelta on löytynyt uusi, täysin koskemattomana säilynyt hauta, joka on faarao Neferirkare Kakain ajalta. Hän oli viidennen dynastian hallitsija ja oli vallassa 2487 eaa. – 2477 eaa.

–Hautaan ei ole koskettu, ryöstäjät eivät ole koskaan löytäneet sitä, kertoi lehtitietojen mukaan Egyptin antiikkiministeriön johtaja Mostafa Waziri.

Satakunnassa on noussut vahva epäily siitä, kyse on Satakunnan keskustan piiritoimistosta, josta kukaan ei ole kuullut tulevista eduskuntavaaleistakaan huomatta aikoihin yhtään mitään.

Waziri on innoissaan siitä, mitä sinetöidyistä kammioista tulee paljastumaan. Hän arvelee sieltä löytyvän sarkofagi.

On enemmän kuin oletettavaa, että sarkofagista löydetään Satakunnan Keskustan kauan sitten kadonnut toiminnanjohtaja Satu Tietari.

Yyteriin menevä tienhaara sai komean kruunupäisen Y-tunnuksen, joka kohoaa seitsemän metrin korkeuteen. Alun perin kerrottiin tienhaaraan nousevasta "toteemista".

Todellinen Y-toteemi onkin jo olemassa Porin vanhimman ystävyyskaupungin Sundsvallin seuduilla eli tarkemmin sanottuna Timrån kunnassa. "Y:et" on Bengt Lindströmin taideteos, joka sijaitsee Eurooppa 4 -tien varressa lähellä Sundsvall-Timrån lentokenttää. Veistos kohoaa 30,5 metrin korkeuteen ja on ruotsalaisten mukaan puoli metriä korkeampi kuin aikoinaan maailman yhtenä seitsemästä ihmeestä sojottanut Rhdoksen kolossi.

Teos paljastettiin vuonna 1995 ja sen Y-kirjain symboloi Västernorrlannin läänin kirjainsymbolia.

Luojalle kiitos, ettei Porissa paneuduttu ruotsalaisten aatoksiin enempää. Olisihan Yyteriin johtavalle tielle voinut nousta alueen kehittäjänä olevan erityisasiantuntija Matti Lankiniemen kolossi, jonka haarovälistä matkailuautojen jonot olisivat ohjautuneet dyynien siimekseen.

Satakunnan maakuntavaltuuston kokoukset ovat yleensä niin jäätäviä, että kaikki vilkuilevat kellojaan lounasta odotellen. Runsas viikko sitten kokoussalissa koettiin kuitenkin dramatiikkaa.

Kokouksessa käsiteltiin Satakunnan Kokoomuksen maakuntapatrioottista aloitetta nimittää Satakunnan maakuntalipun liputuspäiväksi lokakuun 11. päivä eli Otson päivä.

Asiasta enemmän kuin tohkeissaan ollut Satakunnan Kokoomuksen toiminnanjohtaja Antti Ahonen piti asiasta puheenvuoron, vaikka hänellä ei maakuntavaltuuston kokouksessa ole puheoikeutta, jollei kokous ole asiasta muuta päättänyt. Maakuntavaltuuston puheenjohtaja Juha Vasama (kok.) meni höplään ja antoi Ahosen puhua. Vasama kuitenkin huomasi virheensä ja nosti kätensä pystyyn töpin merkiksi. Asia kirjattiin maakuntavaltuuston pöytäkirjaan.

Toinen dramaattinen tapahtuma oli kokouksen lopussa. Auditorio oli varattu kello 10–12, mutta kokous venähti joitakin minuutteja määräajan yli. Toiset käyttäjät tarvitsivat auditoriota, joten kokoussalia ryhdyttiin tyhjentämään vahtimestarivoimin. Maakuntavaltuustoa siis ryhdyttiin käytännössä häätämään kokouksesta ensimmäistä kertaa sen historiassa.

Aika: 27.10. lauantaina 2018 klo 13–15. Paikka: Harjavalta-sali. Pääpuhuja lapsiasiavaltuutettu Tuomas Kurttila. Paneelikeskustelu "Keinoja lasten ja nuorten hyvinvoinnin tukemiseksi". Keskustelun vetäjänä kaupunginjohtaja Hannu Kuusela. Kahvitarjoilu. Tervetuloa! Harjavallan SDP.

Tuomas Kurttila pamautti tähän tilaisuuteen edestakaisin Helsingistä taksilla. Laskuksi muodostui 500 euroa. Jos Kurttila olisi valinnut menomatkakseen bussin, hän olisi ollut perillä kello 11.10 Onnibusin tarjoushinnalla. Takaisin hän olisi voinut karauttaa Satakunnan Liikenteen bussilla silläkin edullisesti joko 14.25 tai 16.25.

Yksi vaihtoehto olisi ollut polkupyörä. Ex-kansanedustaja Sampsa Katajahan (kok.) polki triathlonisti Jussi Viljaselta lainaamallaan munamankelilla Porista Helsinkiin vuonna 2013.

Osion uusimmat

Luitko jo nämä?

Lue myös: