Käypä hoito -suositus kehottaa hoitamaan potilaat ja korjaamaan rakennusvauriot - Mielipiteet - Satakunnan Kansa

Asiantuntija vastaa SK:n mielipidekirjoitukseen: Käypä hoito -suositus kehottaa hoitamaan potilaat ja korjaamaan rakennusvauriot

8.3.2018 16:12

Minna Haaviston mielipidekirjoitus (Kuka vastaa, jos Käypä hoito-suositus vaarantaa potilasturvallisuuden, SK 7.3.) sisälsi useita virheitä. Korjaan Haaviston Käypä hoito -suositukseen kohdistuvat virheelliset väittämät.

Haaviston mukaan suosituksen viesti olisi, että ”rakennuksen sisäilman rooliin potilaan oireissa tai sairauksissa ei tule ottaa kantaa”. Todellisuudessa suosituksen mukaan ”Rakennuksen sisäilman rooliin potilaan oireessa tai sairaudessa ei tule ottaa kantaa ilman, että käytettävissä on terveydensuojeluviranomaisen eli yleensä kunnan terveystarkastajan tai rakennuksen kunnon ja sisäilman laadun tutkineen pätevän asiantuntijan lausunto siitä, onko rakennuksessa merkittävä kosteus- ja homevaurio.”

Potilasta ja lääkäriä siis ohjataan tutkimaan rakennuksen kunto ennen kannanottoa.

Haaviston esiin nostamasta allergisesta alveoliitista Käypä hoito -suositus toteaa: ”Allergisen alveoliitin aiheutuminen rakennuksen kosteus- ja homevauriosta on Suomessa epätodennäköistä, mutta jo lääkärin epäily sairaudesta on etiologiasta riippumatta peruste lähettää potilas tarkempiin jatkotutkimuksiin erikoissairaanhoitoon, jossa spesifiset potilastutkimukset harkitaan tapauskohtaisesti.”

Toisin kuin Haavisto mielipidekirjoituksessaan väittää, suositus siis neuvoo selkeästi lähettämään potilaan jatkotutkimuksiin.

Haaviston mukaan suositus ohjaa lähinnä oireenmukaisiin hoitoihin ilman selvitystä oireiden aiheuttajasta. Todellisuudessa suosituksessa lukee seuraavaa: ”Oireiden ja sairauksien diagnostiikka, erotusdiagnostiikka ja hoito aloitetaan hoitosuositusten mukaisesti riippumatta siitä, voidaanko oireiden taustalla osoittaa tai olettaa olevan rakennuksen kosteusvaurio”.

Lisäksi suosituksen ensimmäisen lauseen mukaan ”Kosteusvauriot tulee pyrkiä korjaamaan ja niiden synty ehkäisemään, koska siten voidaan vähentää hengitystieoireilua ja ylläpitää rakennuksen kuntoa”.

Mitä rakennusten ja sairastumisen väliseen syy-yhteyteen tulee, muun muassa WHO vuonna 2009 ja saksalainen hoitosuositus vuonna 2017 tulkitsevat tieteellistä näyttöä varsin samoin kuin Käypä hoito -työryhmä.

Kirjoittaja on Lääketieteen tohtori, dosentti sekä Käypä hoito -suositusten päätoimittaja

Osion uusimmat

Luitko jo nämä?