Porin kaupunginvaltuuston pidettävä suuri yleisökokous - Mielipiteet - Satakunnan Kansa

Porin kaupunginvaltuuston pidettävä suuri yleisökokous

1.2.2018 3:00

Porin kaupunginvaltuuston puheenjohtaja Krista Kiuru (sd.) olisi ohuen asialistan takia kyennyt nuijimaan valtuuston kevätkauden ensimmäisen kokouksen loppuun viime maanantaina kymmenessä minuutissa. Kokous venyi kuitenkin kahteen tuntiin, sillä valtuusto sai Lammin tuulivoimakaavapäätöksen tueksi kuultavakseen virkamieskatsauksen tuulivoimasta. Valtuuston kysymyksiin vastasivat aluesuunnitteluneuvos Ulla Koski ympäristöministeriöstä sekä kaupungin kaavoituksesta ja ympäristöasioista vastaavat kaupungin omat virkamiehet.

Valtuuston puheenjohtaja muistutti, että tilaa olisi ainoastaan kysymyksille, poliittinen keskustelu käytäisiin asiasta varsinaisen kaavoituspäätöksen yhteydessä. Tästä työjärjestysraamista huolimatta kokouksessa olivat selkeästi esillä jännitteet hankkeen vastustajien ja puoltajien välillä. Ristiveto hankkeeseen suhtautumisessa käy kovana myös puolueiden sisällä. Ainakin sosiaalidemokraattien ryhmässä käydään lähitulevaisuudessa tiukka keskustelu siitä, tehdäänkö kaavasta kaikkia sitova ryhmäpäätös vai annetaanko valtuutetuille vapaat kädet osoittaa kantansa. Vaikeissa asioissa ryhmäpäätös tarjoaa tukevan selän, jonka takana yksittäiset valtuutetut eivät välttämättä joudu kantojaan julkisuuteen esittelemään. On otaksuttavaa, että sosiaalidemokraatit jatkavat ryhmäpäätöslinjaansa Lammin kaavoitusasiassa.

Lammin kaava tuodaan todennäköisesti valtuuston päätettäväksi helmikuussa. Päätöksessä ei ole kysymys ainoastaan Ahlaisten alueelle tulevista konkreettisista voimaloista, vaan myös linjasta tuulivoimaa ja siihen mahdollisesti liittyvää alueellista teollisuutta kohtaan.

Asia on kaupunkilaisten kannalta niin merkittävä, että päätöksentekoa ja sen prosessointia on avattava kaupunkilaisille mahdollisimman läpinäkyväksi.

Uusrenessanssityylinen Junneliuksen palatsi on arvokas paikka kaupunginvaltuuston kokouksille, mutta kelvoton yleisötilaksi. Kokousta pääsee seuraamaan ainoastaan ovensuusta kurkkimalla ja äänentoistoa kuuntelemalla.

Suora nettilähetyskään kokoussalista ei korvaa katsekontaktia päätöksentekijöihin ja suoraa kuuloyhteyttä salissa esitettyihin kantoihin.

Kaavoituskokous onkin syytä tuoda yleisöystävällisempään tilaan, kuten uudelle Satakunnan Ammattikorkeakoulun kampukselle.

Osion uusimmat

Luitko jo nämä?

Lue myös: