Asiantuntijat jyräävät, mutta missä on politiikka? Jos kriisissä ei tukeuduta arvoihin, niin koska sitten? - Mielipiteet - Satakunnan Kansa

Asiantuntijat jyräävät, mutta missä on politiikka? Jos kriisissä ei tukeuduta arvoihin, niin koska sitten?

10.5.2020 3:00

Porin talous kyntää ennätyksellisissä lukemissa ja vaihtoehdot ovat vähissä.

Oikeastaan vaihtoehtoja ei edes ole, ainakaan niitä ei ole tuotu julkiseen keskusteluun.

Koronakriisin mittaluokka on niin valtava, että myös politiikka työnnetään syrjään.

Porin kaupunginhallituksen puheenjohtaja Diana Bergroth-Lampinen (sd.) ja valtuustoryhmän puheenjohtaja Arja Laulainen (sd.) kertovat mielipidekirjoituksessaan (SK 2.5.), että ”kriisin politisoimista on yhteisellä päätöksellä pyritty välttämään”.

Miksi näin?

Maltti on valttia kriisijohtamisessakin – yhteiskuntamme voi joustaa ja pehmentää koronakriisin iskua

Idealistisesti ajatellen toive on kummallinen. Politiikka on määritelmällisesti yhteisten asioiden hoitoa.

Poliitikkojen tehtävä on tuoda julkiseen keskusteluun ja päätöksentekoon omasta ideologiastaan kumpuavia ajatuksia ja ehdotuksia. Vaihtoehtoja.

Jätetään sanojen halkominen tähän, sillä on selvää, mitä kirjoittajat ajatuksellaan hakevat.

Toive on, että kriisitilanteessa ei tehtäisi politiikkaa sen kielteisessä merkityksessä. Ei kerättäisi poliittisia irtopisteitä irrallisilla heitoilla tai tuotaisi keskusteluun epärealistisia ehdotuksia.

Kirjoittajat haluavat vastuullista politikointia, mikä on toki myös kuntalaisten etu.

Vastaava ilmiö näkyy myös valtakunnan politiikassa. Oppositiopuolueiden kokoomuksen ja perussuomalaisten näkyvyys on ollut minimaalista ja kannanotot hallituksen linjaa myötäileviä.

Syy on selvä. Sanna Marinin (sd.) hallituksen veto on niin kova ja kannatus korkealla, että opposition välihuudoilla ei ole merkitystä. Parempi olla hiljaa.

Hallituksen linjanvedoista on korostetusti häivytetty politiikka. Tilalle on tuotu asiantuntijavaltaa.

Pääministeri Marin korostaa lähes jokaisessa haastattelussa, miten hallituksen päätökset perustuvat asiantuntijoiden arvioihin.

Porin taloudelliset ongelmat ovat mittaluokaltaan niin isoja, että poliitikot eivät niitä pysty yksin ratkomaan.

Bergroth-Lampinen ja Laulainen tarjoavat myös latteuksia siitä, että "taloustilanteen korjaaminen edellyttää kaikkien tulojen ja menojen huolellista tarkastelua".

Mukaan valmistelutyöhön on otettu mukaan toki myös virkamiehet, mutta taitaa olla niin, että ilman valtiota Pori tai muut kunnat eivät pysty ongelmiaan ratkaisemaan.

Onko politiikalla ja poliitikoilla ylipäätään enää kunnon roolia päätöksenteossa? Olemmeko koronakriisin myötä lipuneet taas yhden askeleen asiantuntijavaltaa kohti?

Päätöksenteossa on järkevää tuoda esiin faktoja ja sitä, että asioita valmistellaan. Tämä luo luottamusta ja uskoa siihen, että kriisiä ratkotaan järkiperäisesti.

Politiikan rooli on tuoda mukaan arvoja päätöksiin. Koska politiikkaa ja arvoja sitten tarvitaan, jos ei kriisissä?

Asioiden politisointi ei ole turhaa eikä se saa olla kiellettyä. Tarvitsemme politiikkaa ymmärtääksemme päätösten arvopohjan.

Kirjoittaja on vastaava päätoimittaja.

Onko politiikalla ja poliitikoilla ylipäätään enää kunnon roolia päätöksenteossa? Olemmeko koronakriisin myötä lipuneet taas yhden askeleen asiantuntijavaltaa kohti?

Osion uusimmat

Luitko jo nämä?

Lue myös: