Luvattu hoitajamitoitus toteutuu huhtikuussa 2023 - Mielipiteet - Satakunnan Kansa

Luvattu hoitajamitoitus toteutuu huhtikuussa 2023, jos silloinkaan

Satakunnan keskussairaala sairaala Pori, kuvituskuva.­

4.7.2020 4:00

Perhe- ja peruspalveluministeri Krista Kiuru (sd.) julisti maanantaina (SK 29.6.) julkaistussa kolumnissaan, että hoitajamitoitus toteutuu ajankohtaisempana kuin koskaan. Kirjoitus nostaa kyllä esiin tärkeitä asioita.

Kuitenkin teksti antaa hieman harhaanjohtavan kuvan siitä, että nämä tapahtuisivat nyt heti.

Kiuru ei kerro, että lakiin sisältyy peräti kolmen vuoden siirtymäaika. Lokakuussa sitovaksi hoitajamitoitukseksi tulee sama 0,5 työntekijää asiakasta kohden kuin nykyinen suositus. Vuodenvaihteessa mitoitus nousee tasolle 0,55 ja vuoden 2022 alusta 0,6. Taso 0,7, johon Kiuru viittaa, toteutuu vasta 1.4.2023, vajaa kuukausi ennen seuraavia eduskuntavaaleja.

Vanhustenhoidon kriisi on yhä arkipäivää.

Kiuru on oikeassa siinä, että hoitohenkilöstö on kovan paineen alla ja työntekijöitä tarvitaan lisää. Hallitukselta kuitenkin unohtuu henkilöstöpulan taustalla vaikuttava juurisyy: hoitoalan heikko arvostus ja palkkaus Suomessa.

Perussuomalaiset ovat esittäneet, että hoitohenkilökunta olisi ansainnut työrupeamastaan koronakevään aikana palkanlisän, jolla heidän raskas ja vaativa työnsä olisi korvattu asianmukaisesti.

Olemme myös ehdottaneet hallitukselle toimenpideohjelmaa hoitoalan ongelmien korjaamiseksi, jotta hoitajat työskentelisivät mieluiten hoitoalalla Suomessa eivätkä lähtisi ulkomaille tai muille aloille paremman palkan ja työn arvostuksen perässä. Hallitusta näiden epäkohtien korjaaminen ei ole kiinnostanut.

Hallituspuolueet eivät kannattaneet ehdotuksiamme vanhustenhoidon kehittämisestä kokonaisuutena ja sitovan henkilöstömitoituksen ulottamisesta kotihoitoon. Esityksemme omaishoidontuen verovapaudesta ja omaishoitajien aseman parantamisesta ei saanut kannatusta.

Kyse on priorisoinnista, eli siitä, hoidammeko verorahoillamme omat vanhuksemme vai jaetaanko niitä avustuksina Etelä-Eurooppaan.

Kirjoittajat ovat perussuomalaisten kansanedustajia sosiaali- ja terveysvaliokunnassa.

Osion uusimmat

Luitko jo nämä?