Lukijalta: Venäjän epäilykset kansanmurhasta kummastuttavat - Mielipiteet - Satakunnan Kansa

Venäjän epäilykset kansanmurhasta kummastuttavat – ovat kuin muistumia Stalinin ajoilta

Kuvituskuva.­

22.4.2020 20:00

Satakunnan Kansan nettisivuilla kerrottiin (SK 20.4.) Venäjän käynnistäneen tutkimukset, jotka koskevat vuosina 1941–1945 Venäjän Karjalassa suomalaisten ylläpitämiä vankileirejä. Aineistona käytetään Venäjän turvallisuuspalvelu FSB:n käyttöön avaamaa arkistomateriaalia.

Onko kysymyksessä yksi Putinin kansansuosiota kasvattava toimi vai vakavasti otettava totuutta tavoitteleva selvitys, johon toisen osapuolen, Suomen, tulisi voida osallistua.

Nyt, kun nämä sotien hirmuteot halutaan nostaa esille, kannattaa lukea arvostetun venäläisen Stalin-tutkijan Oleg V. Hlevnjukin suomennettu teos ”Stalin – diktaattorin uusi elämänkerta”. Hän toimii johtavana tutkijana Venäjän valtionarkistossa.

Kirjan päätössanoissa hän toteaa: ”Kuinka suuri on vaara, että sekoitus historiallista tietämättömyyttä, katkeruutta ja sosiaalista tyytymättömyyttä luovat hedelmällisen maaperän, johon stalinilaismyönteiset valheet ja vääristelyt juuttuvat. Voisiko todella olla niin, että 2000-luvun Venäjä on vaarassa toistaa 1900 luvun virheet”.

Kirja antaa tosiperäisen kuvan Venäjän vallankumouksen keskeltä valtaan nousseesta diktaattorista ja hänen luomastaan totalitaarisesta yksinvaltiudesta.

Olkoonkin, että hänen pyrkimyksensä oli nostaa kurjuudessa ja sekasortoisessa tilassa ollut valtakunta muiden sivistysvaltioiden rinnalle, ne keinot, joihin hän lopulta päätyi, olivat epäinhimilliset ja vertaansa vailla olevat.

Hänen käsissään olivat paitsi tavallisten kansalaisten henki myös hänen omien arvostettujen johtajakumppaniensa henki. Erityisen kaltoin hän kohteli vähemmistökansallisuuksia.

Tuskin koskaan tullaan määrällisesti saamaan selville miljoonissa laskettava uhriluku, johon Stalinin valtiokoneisto lopulta syyllistyi.

Osion uusimmat

Luitko jo nämä?