Venäjällä toimittajat hiljennetään terrorismisyytteillä - Mielipiteet - Satakunnan Kansa

Venäjällä toimittajat hiljennetään terrorismisyytteillä

10.7.2020 18:20

Asioista puolueettomasti raportoivat toimittajat ja hallitukseen kriittisesti suhtautuvat poliittiset äänet joutuvat Venäjällä yhä useammin ajojahdin kohteeksi.

Lyhyen ajan sisällä useita toimittajia on haastettu oikeuteen. Heidän rikosoikeudenkäyntinsä ovat olleet surullista seurattavaa.

Venäjän oikeuslaitos tunnetaan siitä, että se myötäilee ja toteuttaa valtaapitävien toiveita. Sen langettamat toistuviin lainsäädännön väärinkäytöksiin perustuvat tuomiot ovat sen mukaisia.

Toimittajia vastaan nostetut oikeusjutut kertovat siitä, miten virallinen Venäjä pyrkii suitsimaan vapaan median. Oikeusjuttujen tavoitteena on pelotella venäläisiä toimittajia ja pitää heidät ruodussa.

Venäjän viranomaiset hyödyntävät yhä useammassa tapauksessa monitulkintaista terrorismilainsäädäntöä, johon vedoten avoimen poliittisia tuomioita tehtaillaan.

Kansalaisten poliittisten oikeuksien polkeminen tuntuu kiihtyneen koronaviruspandemian aikana.

Venäjällä hallinto on aiemminkin käynyt oppositiomielisten kimppuun tekaistuilla syytteillä isojen tapahtumien alla ja niiden varjossa. Pandemia on kääntänyt maailman huomion Venäjän kannalta sopivasti syrjään ihmisoikeuskysymyksistä.

Venäjän suhtautuminen hallinnon arvostelijoihin tuskin muuttuu lähivuosina. Maan pitkäaikainen presidentti Vladimir Putin varmisti vastikään itselleen jatkomahdollisuuden aina vuoteen 2036 saakka kansanäänestyksellä, johon sisältyi runsaasti vilppiä.

Osion uusimmat

Luitko jo nämä?

Lue myös: