Yhdeksän euron tähden –  Porin päiväkotien ksylitolisäästöillä saattaa olla pitkät varjot - Mielipiteet - Satakunnan Kansa

Tabletit lapsen suusta yhdeksän euron tähden –  Porin päiväkotien ksylitolisäästöillä saattaa olla pitkät varjot

Elina Valkonen, kolumnikuva

18.1.2020 3:00

Porin päätös viedä ksylitolipastillit päiväkotilasten suusta (SK 16.1.) on kuohuttanut perheissä.

Sosiaali- ja terveysministeriö painottaa päiväkodin merkitystä oikeaoppisen suun omahoidon oppimisessa ja "suosittelee ksylitoliannoksen antamista päivähoidossa ruokailun jälkeen asiakkaalle maksutta".

Onko järkevää viedä terveyttä edistävä käytäntö lapsilta, jotka ovat otollisimmassa iässä omaksumaan hyvinvointiaan tukevia elämäntapoja?

Kaupungin mukaan ksylitolien vuosikustannus on 30 000 euroa. Marraskuussa 2019 Porissa oli varhaiskasvatuksen piirissä noin 3 350 lasta (SK 12.1.).

Jakolaskulla ksylitolin hinnaksi tulee noin 9 euroa per lapsi vuodessa. Summa on nykyisellään jyvitetty suun terveydenhuollolle, jonka budjetti "ei vaan anna periksi".

Kun Porin alijäämä on miljoonaluokkaa, tuntuu kustannus mitättömältä.

Jos pikkusummat ratkaisevat, onko tabletit kilpailutettu kunnolla? Kuluttajahinnoissa 9 euroa samasta määrästä tabletteja on jopa hieman yläkanttiin. Kaupungin tarveluokassa hintaa olettaisi hiottavan helposti.

Iskemällä pikkulasten suuhun saa ainakin kaikkien huomion ja antaa ymmärtää, että kirstunvartija ei laiskottele.

Pieni säästö tänään, iso lasku hammaslääkärillä huomenna? Ei ole kauankaan, kun Porissa voivoteltiin toden teolla lasten ja nuorten huonoa hammasterveyttä.

Kaupunki kertoo kutsuvansa ikäluokat hammastarkastuksiin joka toinen vuosi 14-vuotiaaksi asti (SK 2.12.). Mielipidepalstoilla valitellaan silti samaan aikaan nuorten hammashoitoon pääsyn vaikeutta.

Uhkana on myös napostelukulttuurin leviäminen, mikä näkyy ruokailutottumuksissa, vaikka karkki- ja limsa-automaatteja onkin saatu pois kouluista.

Porin johtava ylihammaslääkäri Katja Lepistö kutsui joitakin vuosien sitten alkanutta ksylitolin jakoa "tempaukseksi".

Hän ehdotti, että päiväkodeissa harjattaisiin sen sijaan lasten hampaat kerran päivässä. Tämä sai varhaiskasvatuksen johdolta täystyrmäyksen vanhanaikaisena.

Harvinaisen pitkään jatkuneen "tempauksen" ansiosta Poriin on kasvanut ikäluokkia, joille hampaista huolehtiminen ruokailun jälkeen on automaatio.

Kun tapa jää pois, ei mikään määrä valistustyötä sitä korvaa. Toki ei mikään määrä ksylitoliakaan korvaa sitä, jos hampaiden perushoito eli harjaus on kotona retuperällä.

Pori sysää siis vastuun vanhemmille, mutta sekin näyttää hankalalta.

Osassa päiväkodeista vanhemmat ovat jo tarjoutuneet järjestämään keräyksen, jolla ksylitolit kustannettaisiin. Moni olisi valmis myös tuomaan lapselleen oman purkin mukaan.

Tämäkään ei käy. Porin varhaiskasvatusyksikön johtajan Ritva Välimäen mukaan "emme voi sellaiseen lähteä, että yhdessä päiväkodissa on ja toisessa ei."

Sosiaali- ja terveysministeriön suositusannos päiväkotilapselle on 1-2 ksylitolitablettia Porissa annetaan kahdesti päivässä yksi tabletti. Kustannus on tällöin kuluttajahinnoin noin 1-2 senttiä tabletilta.

Osion uusimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut