Kännykkä on alokkaan varuste siinä missä rynnäkkökivääri - Mielipiteet - Satakunnan Kansa

Kännykkä on alokkaan varuste siinä missä rynnäkkökivääri

8.7.2019 3:00

Maanantai on jännittävä päivä tuhansien nuorten miesten ja monen nuoren naisen elämässä. Yhteensä 12 000 alokasta aloittaa varusmiespalveluksensa.

Digiajan uusien alokkaiden palvelukseen astuminen on tänä vuonna normaalia jännittävämpää myös puolustusvoimien henkilökunnalle, jonka pitäisi kyetä aiempaa valmentavampaan otteeseen. Porin prikaati jatkaa sekä Niinisalossa että Säkylässä uuden koulutusohjelman testaamista. Pilottihankkeella on komealta kalskahtava leima: puolustusvoimien koko rauhanajan suurin muutos. Koulutus 2020-luvulla -nimellä kutsuttua uudistusta on luonnehdittu mullistukseksi, ja sanoille löytyy myös katetta. Nyt ei puhuta organisaatiouudistuksesta, ei yhdistellä varuskuntia tai pyyhitä joukko-osastoja Suomen kartalta, vaan myllerretään koko varusmieskoulutus uuteen muottiin.

Niinisalon varuskunnassa esitellään puolustusvoimien uusia koulutusmetodeja. Uudella simulaattorilla voidaan harjoitella ampumista ennen kuin siirrytään koviin.

Mistä sitten on kyse? Uudistuksessa keskeistä on virtuaalimaailma, jossa hyödynnetään nykyaikaista tekniikkaa. Näkyvin muutos on se, että kännykkä on nykyään sotilaan varuste siinä missä rynnäkkökivääri, maihinnousukengät tai taisteluvyö. Ilman älypuhelinta palvelukseen astuvat saavat kännykän talon puolesta, muut käyttävät omaansa. Ilmiöpohjaisen oppimisen apuvälineinä käytetään myös mikroelokuvia, ampumasimulaattoreita ja virtuaalisia koulutusympäristöjä.

Uudistus tosiaan on huomattavasti isompi kuin 1990-luvun uudistus, jossa harmaat lomapuvut korvattiin maastokuvioisilla teknisillä vaatteilla. Moni metodi, kuten itseopiskelu, pienryhmätyöskentely ja valmentava ote, kuulostaa takavuosien varusmiesten korviin hämmentävän modernilta. Niin toki on tarkoituskin. Nuorilla on matala kynnys ottaa uutta teknologiaa käyttöön. Ajatuksena on lisätä motivaatiota ja koulutuksen vetovoimaa.

Pilottiprikaateista kerätyt kokemukset analysoidaan pikavauhdilla, ja uuden mallin mukainen koulutus on tarkoitus ottaa käyttöön koko puolustusvoimissa jo ensi vuoden alussa. Tässä kohtaa uudistajilla on mahdollisuus astua miinaan. Aikataulu on niin kireä ja kunnianhimoinen, että jopa Ruotuväki-lehti (12/2019) rohkeni epäillä sen realistisuutta. Kenties kehitystyölle ja kokemusten analysoinnille olisi kannattanut antaa nykyistä enemmän aikaa. Miksi puolustusvoimilla sitten on kiire odottamaan? Yksi syy löytyy almanakasta. Ensi vuosi on tasavuosi, Koulutus 2020 viittaa koko vuosikymmeneen ja näyttää paremmalta kuin 2021.

Osion uusimmat

Luitko jo nämä?

Mainos