Pääkirjoitus

Tulevaisuuden kaupunki-ilme voi tuntua nyt scifi-hömpältä – ratkaisun avaimet ovat kuitenkin jo käsissämme

Tulevaisuuden kaupunki-ilme voi tuntua nyt scifi-hömpältä – ratkaisun avaimet ovat kuitenkin jo käsissämme
Jarkko Ambrusin

Kankaanpääläinen kävelee lapsensa kanssa ja istahtaa viihtyisään puistoon hetkeksi hengähtämään. Kädessä on kuppi kahvia, jonka lähikaupan kahvirobotti on tuonut etukäteistilauksen perusteella.

Lapset leikkivät puiston kohtaamispaikalla yhdessä ympäri maailmaa virtuaalisesti osallistuvien lasten kanssa. Kaupungin tarjoamat julkiset virtuaalilasit ovat olleet todellinen hitti.

Uudet kerrostalot ovat keränneet kiitosta ympäri Suomea. Niissä on otettu huomioon sekä lapsiperheiden että senioreiden tarpeet aivan uudella tavalla.

Älyratkaisujen avulla jokaisessa kerrostalossa on oma robottikeittiö, josta voi tilata arkiruokaa lähes kaupan ruoka-ainehinnoin. Sadan ruuan menu vaihtuu puolen vuoden välein. Älykkäät sote-palvelut tuodaan kotiin sekä fyysisesti että virtuaalisesti.

Ihmiset vaikuttavat tyytyväisiltä. Vapaa-ajan määrä on kasvanut huimasti ja arki sujuu kuin itsestään.

Tulevaisuuden visiointi kuulostaa usein scifiltä. Jos omaa ajattelua osaa kääntää 20 vuoden päähän tulevaisuuteen, visio ei kuulosta enää niin utopistiselta.

20 vuotta on kaupunkisuunnittelussa lyhyt aika.

Kankaanpään Keskuspuiston kaavaluonnoksessa suunnitellaan tällä hetkellä tyhjäkäynnillä olevalle alueelle uudistuksia, jossa tähdätään kauas tulevaisuuteen.

Kaupungin paraatipaikalla sijaitsevasta 2,6 hehtaarin alueesta hahmotellaan yhteisöllistä kohtaamispaikkaa.

Kohtaamispaikkoja olisivat sekä ulkoalueet että uudet liiketilat, jossa voisi olla paikka esimerkiksi Kankaanpäässä kovasti kaivatulle elokuvateatterille.

Suunnitelmat tukevat nykypäivän ajatuksia kohtaamispaikkojen ympärille rakentuvasta viihtyisyydestä.

On hienoa, että pienemmissä maaseutukunnissa osataan katsoa rohkeasti myös tulevaisuuteen. Kankaanpäällä ja koko Pohjois-Satakunnalla on monia vetovoimatekijöitä, jotka voivat kääntyä tulevaisuudessa vahvoiksi valteiksi.

Peruspalikat on laitettava ensin kuntoon. Esimerkiksi Kankaanpään keskusta kaipaa kipeästi kasvojen ja profiilin kohotusta, jotta keskusta koetaan aidosti viihtyisäksi.

Nyt tehtävä kaavoitustyö on hyvä alku. Sen päälle on hyvä visioida ja toteuttaa ratkaisuja seuraaviksi kymmeniksi vuosiksi.


Kirjoita kommentti

Perustele, kirjoita selkeästi, älä vähättele ihmisiä, ÄLÄ HUUDA. Pysy aiheessa ja muista käytöstavat. Kommentit luetaan ja tarvittaessa muokataan ennen julkaisua.

Meillä on nollatoleranssi alatyyliselle ilmaisulle, henkilöön käyvälle arvostelulle ja vihamielisyydelle. Emme julkaise kommentteja, joiden ainoa sisältö on negatiivinen mielipide vailla perusteluja. Jätämme julkaisematta myös ne kommentit, joissa ei lainkaan piitata oikeinkirjoituksesta kuten isoista alkukirjaimista tai välilyönneistä.

Kiitos etukäteen rakentavasta kommentistasi!

Lue myös

Sammio