Pääkirjoitus

Terve yritys ei tarvitse veronmaksajien rahalahjoja

Terve yritys ei tarvitse veronmaksajien rahalahjoja
Sakari Muurinen

Voiko yksittäinen kunta houkutella yrityksiä riihikuivalla rahalla? Siis sillä tavalla, että kunnan tililtä siirretään yrityksen tilille käypää valuuttaa.

Näin toimittiin Pomarkussa vuonna 2013. Vieläpä mitään piilottelematta ja täysin läpinäkyvästi. Nykyinen kuntalaki on asian suhteen tiukempi.

Pomarkku halusi houkutella Kankaanpäähän muuttaneen Suomen Imurikeskuksen takaisin. Valtuusto myönsi yhtiölle 80 000 euron korottoman lainan, joka katsottaisiin kuitatuksi ilman rahasuoritusta, jos Imurikeskus siirtäisi kotipaikan Pomarkkuun. Lisäksi yrityksen piti työllistää vuoden 2017 loppuun mennessä 15 henkilöä, joista seitsemän kotipaikka olisi Pomarkussa.

Suomen Imurikeskus oli vuonna 2016 Pomarkun suurin yhteisöveron maksaja (181 277 euroa). Vuoden 2017 lopulla yhtiö työllisti 26 henkilöä, joista 9 oli pomarkkulaisia. Ehdot täyttyvät ja kunnanhallitus ehdottaa valtuustolle, että lainasumma on kuitattu ilman rahasuoritusta.

Kunnat kilpailevat verisesti yhteisöveroeuroista. Se ei varsinaisesti ole uutinen ja yritykset kyllä osaavat ojentaa kätensä.

Kunnat ovat tukeneet yrityksiä muun muassa rakentamalla teollisuushalleja.

Takavuosina kunnat myös takasivat yritysten lainoja. Näin teki esimerkiksi Pori Sampo Rosenlewille kymmenkunta vuotta sitten. Nykyisin Pori tukee elinkeinoelämää esimerkiksi maksamalla lentoyhtiö Nextjetille markkinointitukea 1,4 miljoonaa euroa vuodessa.

Kuntaliitosta vahvistetaan, että Pomarkun suora rahallinen tuki on Suomessa harvinaisuus. Eikä rahaakaan voi antaa loputtomasti. Maksimi on 200 000 euroa kolmen vuoden aikana. Suuremmille summille pitää hakea lupa EU:n kilpailuviranomaisilta.

Yritysten tukeminen työpaikkojen turvaamiseksi voi olla jalo ajatus, mutta se on kaikkea muuta kuin ongelmatonta. Se saattaa asettaa yritykset epätasa-arvoiseen asemaan ja vääristää kilpailua.

Mikäli yritykset ottavat tavaksi huutokaupata kotipaikkansa eniten tarjoavalle ja kunnat lähtevät siihen mukaan, valuvat veronmaksajien rahat pitkässä juoksussa aivan eri paikkaan kuin pitäisi.

Järkevin tapa tukea yrityksiä on tarjota hyviä tontteja, toimivat tukipalvelut ja varmistaa työvoiman saatavuus.

Ei kannettu vesi kaivossa pysy, sanotaan. Pitkässä juoksussa terve yritys ei tarvitse kunnallisia rahalahjoja, vaan toimivan infrastruktuurin.

Ideaalitilanteessa Porin talousalueen kunnat eivät edes kilpailisi keskenään, vaan yhdessä muita keskuksia vastaan. Se taitaa kuitenkin olla utopiaa.


Kommentit (7)

  • ettei totuus unohdu

    Kannattaisi myös ymmärtää, että samat henkilöt toimivat sekä kansanedustajina, että kunnanpäättäjinä sekä suurien yhtiöiden hallituksissa. Piiri pieni pyötii ja hoitaa pienituloisten hyvinvointia? Ei enää merkitse mitään rahan lisäksi henkinen hyvinvointi. Kun viihdekin on vain tappamista ja väkivaltaa. Puhumattakaan perustuslain mitätöinnistä mitä tulee kansaa edustavien mandaattien poistamista hallinon oikeutukseen. Kun kokoomuksen puoluekokous valitsi Stubbin pääministeriksi Kataisen rintamakarkuruuden jälkeen ja Sipilä otti uuvatit/siniset hallitukseen kun hallitus kaatui perussuomalaisten hajoamiseen. Ilman uusia vaaleja. Se tarkoittaa, että vaalit pidetään vain silloin, kun ollaan varmoja vaalin tuloksesta. Ja valheet ovat politiikan teossa luvallista. mihin on kadonnut se Suomi jonka rehellisyydellä nykyiset pelurit pelaavat ja ottavat kansan omaisuuden ihan laillisesti yksityistämällä valtion yhtiöt ja maaomaisuuden? Lait laaditaan kansanedustuslaitoksessa joten jos hakee syyllistä maan ja kansan kurjuuteen sen löytää sieltä. Samoin rikollisuuden ymmärtämisen yrittäjyytenä luo kuvan kansasta joka on hölmöläisiäkin tyhmempi.

  • hiilinielu

    Pori oli innokkaana hyväksymässä kaikki massiivisen valtion tuen varassa pyörivät tuulivoimalat kaupungin alueelle. Kaupungille piti tulla iso hyöty, tulisi työpaikkoja ja Porin Energialle valvonta hommia, ja kun tuulivoimalat kepuloitiin lähiasukkaiden vastustuksesta huolimatta pystyyn alkoivat pettymykset. Valitukset eivät johtaneet toimenpiteisiin, vaikka meluhaitat alkoivat heti vaivaamaan ja melurajat ylittyivät. Kaupunkia huijattiin hyvillä lupauksilla: Tuuliwatti Oy on S-ryhmän ja ST1:n omistama tuulivoimayritys. Yrityksellä ei ole ainuttakaan työntekijää, eikä yritys maksa euroakaan veroa. Silti yritys saa Suomen eniten yritystukia.
    Tuuliwatti Oy on katsottu olevan voittoa tavoittelematon yritys ja on näin ollen vapautettu verojen maksusta. Vapautusta perustellaan Mankala-periaatteella.

Kirjoita kommentti

Perustele, kirjoita selkeästi, älä vähättele ihmisiä, ÄLÄ HUUDA. Pysy aiheessa ja muista käytöstavat. Kommentit luetaan ja tarvittaessa muokataan ennen julkaisua.

Meillä on nollatoleranssi alatyyliselle ilmaisulle, henkilöön käyvälle arvostelulle ja vihamielisyydelle. Emme julkaise kommentteja, joiden ainoa sisältö on negatiivinen mielipide vailla perusteluja. Jätämme julkaisematta myös ne kommentit, joissa ei lainkaan piitata oikeinkirjoituksesta kuten isoista alkukirjaimista tai välilyönneistä.

Kiitos etukäteen rakentavasta kommentistasi!

Lue myös

Sammio