Kolumnit

Suomalainen haluaa ja tarvitsee kesälomansa – ”Leikataan lomista” on vähän samanlainen temppu kuin jos sököpöydässä korttipakasta otettaisiin yksi kortti pois

Suomalainen haluaa ja tarvitsee kesälomansa – ”Leikataan lomista” on vähän samanlainen temppu kuin jos sököpöydässä korttipakasta otettaisiin yksi kortti pois
Marja-Liisa Rajakangas

Aika ajoin julkisuudessa keskustellaan suomalaisten liian pitkistä kesälomista. Parasta aikaakin puoli Suomea lomailee – pitäisikö siis lomia leikata?

Pitkistä lomista marmattavat vetoavat maihin, joissa ei pitkiä lomia ole. Yhdysvallat toimii usein onnen esimerkkinä lomakirvestä heiluttaville.

”Leikataan lomista” liittyy palkansaajilla sarjaan "torilla tavataan". Tarkoitan, että jos joku oikeasti yrittäisi leikata suomalaisten kesälomia, silloin ei Senaatintorikaan taitaisi riittää mielenosoitukseen ja hankkeen vastustamiseen.

Suomalainen haluaa – ja myös tarvitsee - lomansa.

Pitkät lomat ovat paljolti myytti. Keskimäärin vakituisessa työsuhteessa yksityisellä sektorilla ihmisillä on noin 4+1 viikkoa lomaa. Eri asia on, jos esimerkiksi vaihtaa lomarahoja vapaaksi. Silloinhan kyseessä on palkan leikkaus, joka kompensoidaan vapaalla. Kokemuksesta tiedän, että joskus ihminen tarvitsee enemmän aikaa kuin rahaa.

Tiedän myös, että esimerkiksi pätkätöissä lomilla ei juhlita. Ongelma ei ratkeaisi nipistämällä toisilta lomaoikeutta.

Monia pidempiä lomia on erilaisten lama- ja taantumustalkoiden yhteyksissä leikattu. Esimerkiksi journalisteilla on lähtökohtaisesti pitkä lomaoikeus, mutta moni on joutunut myymään sitä, kun vaihtoehdoksi on tarjottu lisää lomautuksia ja irtisanomisia.

Toisaalta moni asiantuntija on kesälomansa aikana usein työnantajan tavoitettavissa ja sitoutunut lukemaan sähköposteja ja vastaamaan puhelimeen, johtajista puhumattakaan.

”Leikataan lomista” -ihmiset ovat haluttomia näkemään asioiden laajempaa merkitystä.

Mitä oikeasti tapahtuisi, jos neljän viikon kesäloma lyhenisi kolmeen ja kaikki lomat keskitettäisiin heinäkuulle? Joku työnantaja ilahtuisi, mutta mitä tapahtuisi kotimaan huvipuistobisnekselle, kahvilayrittäjille, torikauppiaille, hotelli- ja ravintolabisnekselle tai kesäduunareille? Tulos, joka nyt tehdään kesä–elokuun aikana, pitäisi tehdä yhden kuukauden sisällä. Ennustaisin romuttuvia unelmia.

”Leikataan lomista” on vähän samanlainen temppu kuin jos sököpöydässä korttipakasta otettaisiin yksi kortti pois. Joku silloinkin tietysti pelin voittaisi, mutta takuulla joku joutuisi yhden kortin uhriksi.

Ei autokaan käy, jos siitä ottaa akun irti.

Kirjoittaja on johtaja STTK:ssa.


Kommentit (1)

  • Hansu

    Kesälomasta en luopuisi mutta pekkasista, ylityökorvauksista ja pyhien satojen prosenttien korvauksista kyllä. Teen em itsekin joten turha tulla poraamaan että ei olisi kokemusta.

Kirjoita kommentti

Perustele, kirjoita selkeästi, älä vähättele ihmisiä, ÄLÄ HUUDA. Pysy aiheessa ja muista käytöstavat. Kommentit luetaan ja tarvittaessa muokataan ennen julkaisua.

Meillä on nollatoleranssi alatyyliselle ilmaisulle, henkilöön käyvälle arvostelulle ja vihamielisyydelle. Emme julkaise kommentteja, joiden ainoa sisältö on negatiivinen mielipide vailla perusteluja. Jätämme julkaisematta myös ne kommentit, joissa ei lainkaan piitata oikeinkirjoituksesta kuten isoista alkukirjaimista tai välilyönneistä.

Kiitos etukäteen rakentavasta kommentistasi!

Lue myös

Sammio