Kolumnit

Rikostoimittajalta: Hannus-tutkinta haiskahtaa vahvasti Kainulaisen kostolta – tästä jutussa on kysymys

Rikostoimittajalta: Hannus-tutkinta haiskahtaa vahvasti Kainulaisen kostolta – tästä jutussa on kysymys
Harri Aalto

Poliisi on tutkinut Porin ex-apulaiskaupuginjohtaja Kari Hannuksen epäiltyä virka-aseman väärinkäyttöä marraskuusta 2015 lähtien.

Tutkintapyynnön teki Porin palveluliikelaitoksen ex-johtaja Kaj Kainulainen vain noin kuukausi sen jälkeen, kun Porin kaupunki oli tehnyt poliisille tutkintapyynnön Kainulaisen epäillystä virkavelvollisuuden rikkomisesta.

Viime vuonna valmistuneessa esitutkinnassa Kainulaista koskevat rikosepäilyt laajenivat myös epäiltyyn törkeään virka-aseman väärinkäyttöön. Jutun syyteharkinta on edelleen kesken.

Ei tarvitse olla einstein nähdäkseen näiden kahden virkarikosjutun yhteyden. Näin etenkin, kun tiedetään, että juuri Hannus paljasti Kainulaisen johtaman liikelaitoksen tuhlailevan matkailun, pröystäilevän edustamisen sekä ylettömyyksiin menneen tavaroiden ja palvelujen hankinnat ”eräille johtavassa asemassa oleville palveluliikelaitoksen työntekijöille”, kuten poliisin tutkinnanjohtaja kertoi Satakunnan Kansalle (SK 4.4.2017).

Hannusta koskeva väärinkäytösepäily on taloudelliselta arvoltaan minimaalinen, jos sitä vertaa Kainulais-jutun esitutkinnassa esiin tulleisiin seikkoihin. Kainulais-jutussa epäillään kymmenien tuhansien veroeurojen törsäämistä ja satojen tuhansien eurojen luvatonta investointia Porin kaupunginsairaalan ravintokeskuksen saneeraukseen.

Hannusta sen sijaan ainakin aluksi epäiltiin enintään muutaman sadan euron arvoisen, käytöstä poistetun kaupungin omaisuuden luovuttamisesta aatteelliselle yhdistykselle. Jutussa on kysymys romutettavaksi menossa olleesta palveluliikelaitoksen uunista, joka kunnostettiin Luvian Verkkorantayhdistyksen käyttöön tiettävästi vuonna 2012, sekä siivousvaunun teräksisestä rungosta.

Kari Hannus on Luvian Verkkorantayhdistyksen hallituksen puheenjohtaja. Yhdistys tunnetaan maakunnassa kesäkoti Krikutillistä, jonka rakennuttivat 1920-luvulla Hannuksen isovanhemmat.

Satakunnan Kansalle Hannus kiisti (SK 21.7.2016) luovuttaneensa eteenpäin palveluliikelaitoksen omaisuutta, johon hänellä ei ollut edes toimivaltaa. Hannuksen mukaan omaisuuden luovutti Kainulainen, jolla johto- ja toimintasäännön mukaan oli oikeus omaisuuden poistoon. Tavaroiden kuljettamisesta vastasi luvialainen yksityishenkilö.

Yle Pori kertoi perjantaina, että Hannusta koskeva poliisin esitutkinta on laajentunut. Tutkinnanjohtaja Erik Salonsaari täsmentää Satakunnan Kansalle kertoneensa kysyttäessä, että "esitutkinta on lähtökohdistaan laajentunut, Hannuksesta ei ollut puhetta".

Näiden tietojen perusteella veronmaksajat voivat aiheellisesti kysyä, onko nyt yli kaksi vuotta kestänyt Hannus-tutkinta poliisin muutenkin niukkojen voimavarojen tuhlausta. Poliisin on kuitenkin selvitettävä epäselvyydet, koska tutkintapyyntö on tehty.

Porin lähihistoriassa on aiempikin esimerkki kaupungin virkamiehiin kohdistuneesta rikostutkinnasta, joka ei lopulta johtanut mihinkään.

Kaupunginvaltuusto ei kesällä 2012 myöntänyt vastuuvapautta Porin perusturvan johtaville virkamiehille ja teki poliisille tutkintapyynnön epäillystä tuottamuksellisesta virkavelvollisuuden rikkomisesta. Jutussa oli kysymys siitä, että useita perusturvan hankintoja ei ollut kilpailutettu.

Poliisitutkintaan joutuivat muun muassa silloinen apulaiskaupunginjohtaja Aulis Laaksonen ja perusturvajohtaja Terttu Nordman. Kaupunki perui myöhemmin oman tutkintapyyntönsä, mutta poliisi jatkoi tutkintaa, koska kyse oli virallisen syytteen alaisesta rikoksesta.

Kolme vuotta myöhemmin syyttäjä päätti, ettei jutussa nosteta syytteitä. Syyttäjä korosti päätöksessä teon vähäisyyttä.


Kommentit (13)

  • hiilinielu

    Hannuksen esteellisyys Oosinselän tuulivoimakaavan johtajana on jäänyt vaille huomiota, rahallinen korvaus kahdesta omalle maalle suunnitellusta tuulivoimalan paikan vuokrasta oli sopimuksessa kolminkertainen muihin verrattuna. Hannus oli koko prosessin ajan kaavoittajien esimies ja Porin Energian asiantuntija yhtiön johtokunnassa, hanke oli Porin ja Luvian yhteishanke. KHO ei tutkinut tätä, koska se olisi pitänyt esittää alemmassa käsittelyssä, mutta Hannus allekirjoitti sopimuksen vasta kun alempi hallinto-oikeus oli tehnyt jo päätöksen.
    Itse asiassa Pori oli esteellinen kaavoittajana kun kaavoitti itse omistamalleen yhtiölle tuulivoimaloiden paikat ilman laillisia melumallinnuksia. Vrt. Peittoon kähminnät melumallinnuksissa sai toteutua ja vielä Lammin juttua yritetään sumplia valehteluilla läpi.

  • Nimetön

    Hannukselle 10 euron täysmääräinen korvausmaksu romuraudan haltuunotosta ja Kainulaiselle kaikkien show-hommien lasku eli joku 50 000 euroa tai mitä se olikaan. Politiikka loisti taas kommenteista. Tässä ei ole siitä kysymys, vaan ihan jostain muusta.

Kirjoita kommentti

Perustele, kirjoita selkeästi, älä vähättele ihmisiä, ÄLÄ HUUDA. Pysy aiheessa ja muista käytöstavat. Kommentit luetaan ja tarvittaessa muokataan ennen julkaisua.

Meillä on nollatoleranssi alatyyliselle ilmaisulle, henkilöön käyvälle arvostelulle ja vihamielisyydelle. Emme julkaise kommentteja, joiden ainoa sisältö on negatiivinen mielipide vailla perusteluja. Jätämme julkaisematta myös ne kommentit, joissa ei lainkaan piitata oikeinkirjoituksesta kuten isoista alkukirjaimista tai välilyönneistä.

Kiitos etukäteen rakentavasta kommentistasi!

Lue myös

Sammio