Pääkirjoitus

Porissa otetaan askeleita päästöjen vähentämiseksi – milloin Suomi-Areena ottaa ilmastonmuutoksen pääteemakseen?

Porissa otetaan askeleita päästöjen vähentämiseksi – milloin Suomi-Areena ottaa ilmastonmuutoksen pääteemakseen?

Positiivista esimerkkiä näyttävät Puuvillan kauppakeskus ja Porin ruokahävikkiprojekti.

Esa Keskinen

Pori on luvannut vähentää ilmastonmuutosta aiheuttavien päästöjen määrää 80 prosenttia vuoteen 2030 mennessä vuoden 2007 tasosta.

Tavoite on kova, mutta vähennyspyrkimyksiä löytyy jo niin julkiselta kuin yksityiseltäkin sektorilta.

Porin Linjoilla on käytössään täyssähköbusseja kaupungin liikenteessä. Koulujen hävikkiruokaa on välitetty asukastupien ja työttömien lautasille. Hävikkitoiminta voitti keväällä Kuntaliiton edelläkävijäpalkinnon kiertotaloudessa.

Puuvillan kauppakeskus lähenee hiilineutraaliutta. Se hyödyntää maalämpöä, hukkalämpöä ja maajäähdytystä. Ostettava sähkö on tuulivoimalla tuotettua. Viime vuonna kauppakeskuksen katolle asennetut aurinkopaneelit olivat valmistuessaan Suomen suurin kiinteistökohtainen aurinkovoimalaitos.

Pori liittyi Hinku- eli Hiilineutraalit kunnat -verkostoon vuonna 2016 ja on asukasluvultaan suurin kaupunki, joka on lupautunut verkoston vähennyksiin.

Päästöt vähenevät osin itsestään, kun esimerkiksi ajoneuvotekniikka kehittyy, polttoaineista tulee ekologisempia ja sähkön päästöt putoavat hiilivoimaloiden alasajon mukana.

Kaupungin rooli on näyttää esimerkkiä ja mahdollistaa yritysten ja asukkaiden päästövähennystoimia.

Muutos on ehkä silti liian hidasta. Tiedemaailma ja kansainväliset ilmastofoorumit ovat yksimielisesti sitä mieltä, että meillä on jo tulipalokiire.

Talouden nousukaudella ilmastoasioihin keskittymisen pitäisi olla poliittisesti helpompaa.

Silti valtiovalta ei vaikuta riittävästi edistävän vapautumista vanhoista energiamuodoista. Esimerkiksi Suomen viennin kärjen muodostavat vuodesta toiseen metsäteollisuus, risteilyalukset ja öljynjalostus. Sellainen maa ei ole välttämättä valmis, kun maailmantalous loikkaa kohti öljyvapaata ja hiilineutraalia suuntaa.

Porissakin on toiminnassa yksi hiilivoimala. Lisäksi maakunnan turvetuotannon rooli energia- ja päästölähteenä on kiistanalainen.

Lobbaamisen ja julkisen keskustelun ykköstapahtumassa Suomi-Areenassa puhutaan tänä vuonna turvallisuudesta ja vastuusta. Levottomuuksien ehkäisyssä keskeistä olisi hidastaa juuri ilmasto- ja ympäristöongelmien laajenemista.

Esimerkiksi Sitralla on tänä vuonna ilmasto-ohjelmaa Etelärannassa, mutta milloin Suomi-Areena ottaa ilmastonmuutoksen ja planeetan kestokyvyn rajat kärkiteemakseen?


Kommentit (11)

  • Maksaja

    Ilmastonmuutoksesta olisi myös talvella hyvä keskustella. Eikä pelkästään kesällä jos sattuu olemaan vieläpä kuuma kesä. Ensikesä on kylmä näin vinkkinä.

  • Päästöt

    Toivottavasti 2030 Pori olisi 80% puhdas politiikoista,jotka eivät ymmärrä miksi heidät on valittu edustamaan asukkaitaan.

Kirjoita kommentti

Perustele, kirjoita selkeästi, älä vähättele ihmisiä, ÄLÄ HUUDA. Pysy aiheessa ja muista käytöstavat. Kommentit luetaan ja tarvittaessa muokataan ennen julkaisua.

Meillä on nollatoleranssi alatyyliselle ilmaisulle, henkilöön käyvälle arvostelulle ja vihamielisyydelle. Emme julkaise kommentteja, joiden ainoa sisältö on negatiivinen mielipide vailla perusteluja. Jätämme julkaisematta myös ne kommentit, joissa ei lainkaan piitata oikeinkirjoituksesta kuten isoista alkukirjaimista tai välilyönneistä.

Kiitos etukäteen rakentavasta kommentistasi!

Lue myös

Sammio