Pääkirjoitus

Suhtautuminen popjazzleirin konserttiin paljasti, että Pori Jazz on toimitusjohtajaskandaalin jälkeen edelleen hallitsemattomassa tilassa

Suhtautuminen popjazzleirin konserttiin paljasti, että Pori Jazz on toimitusjohtajaskandaalin jälkeen edelleen hallitsemattomassa tilassa
Harri Aalto

Pori Jazzin päätös pudottaa valtakunnallisen popjazzleirin esiintyminen pois ilmaiskonserttien ohjelmistosta otettiin musiikkipiireissä tyrmistyneenä vastaan. Kysymys ei ollut vain yhdestä konsertista, vaan liipasimella oli 47 vuotta jatkuneen perinteen katkeaminen.

Keskiviikkona Pori Jazz kuitenkin pyörsi päätöksensä ilmeisesti saamansa julkisen ryöpytyksen takia. Esiintymisaikaa popjazzleiriläisille löytyikin Kirjurin kesäravintolasta.

Episodi herättää kysymyksiä siitä, mitä Pori Jazzissa oikein tapahtuu. Festivaaliorganisaatio on muutenkin on ollut tänä keväänä ja kesänä kielteisessä julkisuudessa.

Festivaalijärjestäjä vaikuttaa taannoisen toimitusjohtajaskandaalin jälkeen olevan edelleen jotenkin hallitsemattomassa tilassa. Siihen viittaavat taiteellisen johtajan Mikkomatti Aron hätäiset selitykset muun muassa taloudellisista syistä, joilla hän perusteli konsertin peruuttamista. Popjazzleiri on aina esiintynyt ilmaiseksi Pori Jazzissa.

Tapahtumakulku kertoo siitä, kuinka etäälle jazzorganisaatio on ajautunut alkuperäisistä juuristaan, siitä Pori Jazz 66:n erinomaisesta lähtökohdasta, jossa tärkeää on ollut toimia jazzkulttuurin moninaisena äänitorvena.

Jazzpuiston kolmella lavalla järjestetään ilmaiskonsertteja yhdeksänä päivänä ensi perjantaista alkaen. Porin kaupunki tukee Jazzia vuosittain erittäin avokätisesti muun muassa juuri kaupunkilaisille tärkeiden ilmaiskonserttien turvaamiseksi. Viime vuonna tuki oli lähes 210 000 euroa.

Lisäksi opetus- ja kulttuuriministeriö tukee Pori Jazzia. Esimerkiksi viime vuonna valtion tukisumma oli 100 000 euroa.

Kun yhteiskunnan tuki on näin merkittävää, Pori Jazzilta voi täydellä syyllä edellyttää harkittuja ja kestäviä päätöksiä jazzkulttuurin edistämiseksi.

Oulunkylän popjazzopiston legendaarisen rehtorin Klaus Järvisen alkujaan Kullaalle perustama koulutustapahtuma on 48 vuoden aikana ollut erittäin merkittävä kasvualusta ja innoituksen lähde nuorille muusikoille.

Nimekäs lista tapahtuman kasvateista puhuu puolestaan: Iiro Rantala, Maija Vilkkumaa, Sami Kuoppamäki, Aleksi Laiho, Tuomo Prättälä ja niin edelleen.

Pääkirjoitusta oikaistu 12.7. Jazzpuistossa on kolme esiintymislavaa ja ilmaiskonsertteja järjestetään yhdeksänä päivänä.


Lue myös nämä


Kommentit (8)

  • Perusjamppa

    Money talks!

  • Nimetön

    Pelleily sai minut ja monet veteraanit äänestämään jaloillaan.Pori 2018 jää nyt väliin ja historiaan.

Kirjoita kommentti

Perustele, kirjoita selkeästi, älä vähättele ihmisiä, ÄLÄ HUUDA. Pysy aiheessa ja muista käytöstavat. Kommentit luetaan ja tarvittaessa muokataan ennen julkaisua.

Meillä on nollatoleranssi alatyyliselle ilmaisulle, henkilöön käyvälle arvostelulle ja vihamielisyydelle. Emme julkaise kommentteja, joiden ainoa sisältö on negatiivinen mielipide vailla perusteluja. Jätämme julkaisematta myös ne kommentit, joissa ei lainkaan piitata oikeinkirjoituksesta kuten isoista alkukirjaimista tai välilyönneistä.

Kiitos etukäteen rakentavasta kommentistasi!

Lue myös

Sammio