Kolumnit

Pikkulintujen syysteurastusta pidetään elämäntapana, jonka kieltäminen veisi pohjan metsästäjän elämältä

Pikkulintujen syysteurastusta pidetään elämäntapana, jonka kieltäminen veisi pohjan metsästäjän elämältä
Tuomo Hurme

Hiljattain suomalainen media uutisoi isoin otsikoin ranskalaisista tutkimuksista, jotka osoittivat tehoviljelyn vähentäneen maatalousympäristöjen linnustoa siinä määrin, että voitiin viitata ympäristökatastrofiin.

Suomalaista lintuharrastajaa asian saama huomio vähän hymyilytti. Ikään kuin meillä ei sama asia olisi tiedostettu jo vuosikymmeniä sitten.

Ensin katosivat kottaraiset, pian niiden perässä haara- ja räystäspääskyt. Avomaiden pikkulinnuista romahti pensastasku, ja samaa alamäkeä ovat sittemmin luisuneet muun muassa kivitasku, niittykirvinen, kiuru, keltavästäräkki, nyt myös punavarpunen ja pensaskerttu ja sukupuuton partaalle huvennut peltosirkku.

Tehotalous myrkkyineen, pienistä yksiköistä laajoihin, yhtenäisiin salaojitettuihin viljelykuvioihin siirtyminen sekä laidunten häviäminen ovat olleet syynä avomaiden autioitumiseen. Poissa ovat perhosia, pistiäisiä ja kovakuoriaisia kuhisevat niityt ja pientareet, joissa linnuilla oli ravintoa ja suojapaikkoja.

Hyvä jos ranskalaisetkin vihdoin heräävät maaseudulla vallitsevaan todellisuuteen. Johtaako sen tiedostaminen mihinkään, se onkin toinen juttu. Ainakaan meillä pohjolassa ei tehomaatalous ole sen vertaa pehmennyt, että se näkyisi elämän palaamisena autiomaille.

Ranskalaisilla on toinenkin lintuihin liittyvä häpeän aihe. Edelleen siellä pyydystetään vuosittain herkuttelijoiden ruokapöytiin rauhoitettuja varpuslintuja. Presidentti Francois Mitterrandin kerrotaan syöneen viimeisellä ateriallaan peltosirkun. Niitä salametsästetään vuosittain kymmeniätuhansia, ja viranomaiset sulkevat silmänsä.

Paitsi Ranskassa varpuslintuja syödään kautta Keski- ja Etelä-Euroopan, etenkin Italiassa, Espanjassa, Belgiasssa, Saksassa, Kreikassa, Kyproksella ja Maltalla.

Vuonna 2015 ilmestyneessä kirjassaan Linnuntie panelialaislähtöinen toimittaja ja luontokuvaaja Lasse Kylänpää kuvailee laajasti tätä lintujen murhaamista. Esimerkiksi Maltan metsästäjäliitto on vedonnut kirjelmässään maan hallitukselle pikkulintujen syysteurastuksen jatkamisen puolesta. Ansapyyntiä pidetään elämäntapana, jonka kieltäminen veisi pohjan kaikelta, minkä vuoksi metsästäjän kannattaa elää.

Tällaista lukiessa tulee mieleen, eikö yhteiskunnan järjestämä kuolemantuomio olisi paras tapa vapauttaa tällaiset sankarit kärsimyksistään.

Kirjoittaja on Euran Honkilahdella asuva luonnonystävä, luonnonvalokuvaaja ja eläköitynyt toimittaja.


Kommentit (9)

  • oivoijaoivoi

    Järkyttävää asioiden oikomista. Osoittaa joko tahallista tarkoitushakuisuutta mustamaalata maataloutta tai sitten tyhmyyttä. Maatalous ja sen toimenpiteet, kehitys on suoraan verrannollinen ruuan kuluttajan mieltymyksiin. Jos ja kun on, selvästi jo vuosikymmenet lähes ainoana kriteerinä ollut mahdollisimman halpa elintarvike niin väjäämättä tällä asialla on ollut vaikutuksensa myös tähän artikkelin esiin tuomaan ongelmaan. Mutta voisi sitä lähestyä myös siltä kannalta että taajamien, kaupunkien ja infran jatkuva laajeneminen ja ympäristön asfaltointi ovat varmasti tehokkaampia toimia pahentamaan ko. ongelmaa. Miksi ei jätetä pesimisalueita taajamiin, pitäisi vain rakentaa väljemmin niin voisi rakennusten ja tiealueiden keskelle jättää viheralueita, niittyjä ja metsiä linnuston pesimisalueiksi. Rajoittaa liikkumista ja etenkin autoilua ko. alueiden lähistöllä pesimisaikana sekä kieltää niitto ja puunkorjuu. Ainut ongelma taitaa olla että tämänkaltaiset toimenpiteet tulevat liian lähelle omaa elinpiiriä ja silloin myös kustannukset maksamaan ja sehän ei käy. Paljon mukavampaa on moittia muita ja sälyttää lisäkustannuksia toisten maksettavaksi.

  • Nimetön

    Samaa mieltä kolumnistin kanssa. Sijoittaisin silti Bouananen jonon kärkeen.

    Eka lauseen kanssa lähes samaa mieltä, toisesta täysin samaa mieltä, sitä jo Raamatun sanakin edellyttää.

Kirjoita kommentti

Perustele, kirjoita selkeästi, älä vähättele ihmisiä, ÄLÄ HUUDA. Pysy aiheessa ja muista käytöstavat. Kommentit luetaan ja tarvittaessa muokataan ennen julkaisua.

Meillä on nollatoleranssi alatyyliselle ilmaisulle, henkilöön käyvälle arvostelulle ja vihamielisyydelle. Emme julkaise kommentteja, joiden ainoa sisältö on negatiivinen mielipide vailla perusteluja. Jätämme julkaisematta myös ne kommentit, joissa ei lainkaan piitata oikeinkirjoituksesta kuten isoista alkukirjaimista tai välilyönneistä.

Kiitos etukäteen rakentavasta kommentistasi!

Lue myös

Sammio