Pääkirjoitus

Pigmenttitehtaan sulkeminen on karmea isku vyön alle – vaikutukset koko ympäröivään yhteiskuntaan ovat väistämättömät ja suuret

Pigmenttitehtaan sulkeminen on karmea isku vyön alle – vaikutukset koko ympäröivään yhteiskuntaan ovat väistämättömät ja suuret
Pasi Mattila

Kun palavan pigmenttitehtaan liekit värjäsivät Meri-Porin pimeän ja varhaisen aamun taivaan oranssiksi tammikuussa 2017, useampi sanoi sen jo ääneen. Näinköhän tämä on tehtaan loppu.

Tuolloin tehdasta hallinnut Huntsman herätti kuitenkin toivon. Se ilmoitti nopeasti sammutustöiden jälkeen, että tehdas korjataan ennalleen ja jopa entistä ehommaksi. Moni uskoi, moni epäili.

Huntsmanin siirryttyä Venatorin omistukseen vaihtuivat myös Yyterin tehdastontin isännät. Tämän ei pitänyt vaikuttaa uudelleenrakennukseen.

Reilu puoli vuotta palon jälkeen alkoivat ensimmäiset ongelmat. Jälleenrakennus tökki ja ongelmia riitti. Joulukuussa 2017 Venator kertoi jo jotain, joka nostatti yhä useamman kulmakarvoja.

Tehtaan koko kapasiteettia ei käynnistettäisi lähiaikoina heikon markkinatilanteen vuoksi.

Markkinatilanteen taakse oli helppo piilottaa väistämätön. Meri-Porin pigmenttitehdas ei olisi enää koskaan entisensä ja tuskin enää kovinkaan pitkään yleensä olemassa.

Syyskuun 12. päivä vuonna 2018 oli aika antaa lopullinen isku vyön alle. Jotain, jota osattiin jo odottaa.

Silti, odotettunakin, isku on karmea. Venatorin johto selitteli antamaansa tyrmäysiskua kevyemmäksi erilaisin sanankääntein.

Varatoimitusjohtaja Antje Gerber sanoi, että yhtiössä tiedostetaan, miten suuri isku tehtaan sulkeminen on paitsi työntekijöille, mutta myös koko Porin seutukunnalle ja koko Suomelle.

450 työntekijää menettää elantonsa. Pori menettää yhden suurimmista veronmaksajistaan. Kemianteollisuuden vientiin tulee valtava lovi.

Yhtiön johtaja Simon Turner ei mediatiedotteessa juuri kaunistellut. Turner perusteli sulkemista karusti bisneksen kannalta parhaana vaihtoehtona.

Tässä ison rahan bisnesmyllyssä tehtaan työntekijät ja Porin talousalue ovat vain pieniä pelinappuloita.

Bisneksen kannalta paras ei aina ole ihmisen ja yhteiskunnan kannalta paras. Keskiviikkona paljastetun tehtaan sulkemisen vaikutukset koko ympäröivään yhteiskuntaan ovat väistämättömät ja suuret. Se on hyvän bisneksen kova hinta.


Kommentit (13)

  • Nimetön

    No, onhan meillä nytkin jo perheitä, missä toinen vanhemmista työtön eikä lapset ole voineet koskaan harrastaa mitä haluavat esim. Jalkapallo, jääkiekko ja tanssi liian kalliita. Ja vapaa-ajalla ollaan kotona. Pienituloisena olen ollut aina ķotona, ruokakaupassa käyn ja omien vanhempien luona kylässä. Vuokra-asunto, missä asutaan, ei ole kovin iso. Vuokrat on kalliita eipä oikein missään ole rahaa käydä, asuntomessutkin jäi näkemättä.

  • Nimetön

    Tämä isku ei vaikuta yksistään siellä työttömiksi jääviin, vaan vaikuttaa heidän perheisiinsä, ja varsinkin lapsiin, joiden elämä myös muuttuu, kun ei ole varaa enää entisiin harrastuksiin, ja vapaa-ajan viettoon, yleensä vielä jos avioliitto ei ole kunnossa, niin tällainen tekee siitäkin lopun.

Kirjoita kommentti

Perustele, kirjoita selkeästi, älä vähättele ihmisiä, ÄLÄ HUUDA. Pysy aiheessa ja muista käytöstavat. Kommentit luetaan ja tarvittaessa muokataan ennen julkaisua.

Meillä on nollatoleranssi alatyyliselle ilmaisulle, henkilöön käyvälle arvostelulle ja vihamielisyydelle. Emme julkaise kommentteja, joiden ainoa sisältö on negatiivinen mielipide vailla perusteluja. Jätämme julkaisematta myös ne kommentit, joissa ei lainkaan piitata oikeinkirjoituksesta kuten isoista alkukirjaimista tai välilyönneistä.

Kiitos etukäteen rakentavasta kommentistasi!

Lue myös

Sammio