Kolumnit

Mitä löytyi Risto Rytin viileän kuoren alta? – Kirjeissä jäyhän ja puhumattoman kuoren takaa paljastui hauska mies

Mitä löytyi Risto Rytin viileän kuoren alta? – Kirjeissä jäyhän ja puhumattoman kuoren takaa paljastui hauska mies
Tapio Liinoja

Kirjoitimme Reidar Palmgrenin kanssa näytelmän Risto ja Gerda Rytistä. Tänään lauantaina Rauman kaupunginteatterissa nähdään näytelmän viimeiset esitykset. Tämä ei ole mainos, esitykset lienevät loppuunmyydyt.

Risto Rytin elämään paneutuminen oli palkitseva retki maamme ja maakuntamme poliittiseen ja taloudelliseen historiaan. Emme halunneet kertoa entisestä presidentistämme vain sotasyyllisyystuomion kannalta, vaikka päädyimmekin keskusteluihin vankilassa Rytin ja fiktiivisen sairaanhoitajan kesken. Elettyyn elämään palasimme mm. 1910–luvun Raumalle ja Huittisiin, ja Porin lyseostakin puhuttiin.

Nuo keskustelut avasivat mahdollisuuden kirjoittaa myös osin vaietuista vuosien 1917 ja 1918 asioista, mm. Huittisten meijerikapinasta. Sairaanhoitaja tuli työväenluokasta, Rytin talonpoikaisen taustan Huittisista tiedämme. Ryti vastusti poikkeuksellisen ankarasti punaisten armahduksia eduskuntakaudellaan. Hänen Niilo-veljensä kuoli kansalaissodassa.

Pyrimme pureutumaan yksityiseen, tuntemattomampaan Risto Rytiin. Kuka oli mies viileän matemaattisen ulkokuoren alla?

Saimme käyttöömme Riston ja Gerdan kirjeenvaihtoa. Kuva jäyhästä ja puhumattomasta satakuntalaisesta sai uusia sävyjä. Tarkentui kuva miehestä, joka viileytensä takana oli myös hauska. Tarkentui kuva myös Gerdan harrastuksesta henkitieteisiin, joilla oli oma merkityksensä parin elämään.

Saatoimme Palmgrenin kanssa perustellusti väittää, että Gerdan vaikutus Ristoon ja tuki tälle Suomen kannalta oleellisilla kohtalonhetkillä vuonna 1944 oli tärkeä. Pariskunnan oli pohdittava kotona päätöksiä yhteisesti, tietoisina siitä, että presidentin henkilökohtainen sopimus silloisen Saksan kanssa johtaa perheen kannalta katastrofiin.

Oli kiintoisaa myös tutkia kahden keskeisen sotien välisen ajan talousmiehen ja poliitikon ystävyyttä. Risto Ryti ja Väinö Tanner olivat molemmat myös kansanedustajia Turun läänin pohjoisesta vaalipiiristä. Miehillä ei ollut kaikkein kiitollisin paikka Hitlerin ja Stalinin puristuksessa.

Rauman kaupunginteatterille kiitos tilauksesta. Raumalla Ryti aloitti asianajajan toimensa. Siellä hän tapasi myös keskeisen asiakkaansa Alfred Kordelinin, jonka murhaa joutui Mommilassa todistamaan. Kordelinin säätiön toiminnan pohjan loi Ryti. Kordelinin rakennuttamaan Kultarantaan Ryti sai tutustua presidenttikaudellaan, tosin melko säästeliäästi.

Risto Rytin näyttää edelleen jakavan mielipiteitä, mutta yhä enemmän myös yhdistävän.

Kirjoittaja arvostaa mustavalkoista kuvaa ja hidasta elämää.


Kirjoita kommentti

Perustele, kirjoita selkeästi, älä vähättele ihmisiä, ÄLÄ HUUDA. Pysy aiheessa ja muista käytöstavat. Kommentit luetaan ja tarvittaessa muokataan ennen julkaisua.

Meillä on nollatoleranssi alatyyliselle ilmaisulle, henkilöön käyvälle arvostelulle ja vihamielisyydelle. Emme julkaise kommentteja, joiden ainoa sisältö on negatiivinen mielipide vailla perusteluja. Jätämme julkaisematta myös ne kommentit, joissa ei lainkaan piitata oikeinkirjoituksesta kuten isoista alkukirjaimista tai välilyönneistä.

Kiitos etukäteen rakentavasta kommentistasi!

Lue myös

Sammio