Pääkirjoitus

Metsästäjien uho kääntyy itseään vastaan, susien kaatolupia ei tule

Metsästäjien uho kääntyy itseään vastaan, susien kaatolupia ei tule
Tomi Lähdeniemi

Susikeskustelu pompahti taas pinnalle, mutta taustalla sitä on käyty koko ajan.

Nyt asia nousi esille, kun metsästäjät toivat esille pettymyksensä riistakeskuksen lupapolitiikkaan. Käytännössä siis siihen, että riistakeskus epäsi kaikki alueen suden kaatoluvat.

Kahdeksan Köyliön susireviirin alueella toimivaa metsästysseuraa uhkaa nyt lopettaa suurriistavirka-avun antamisen (SK 3.2.).

Poliisi ihmettelee joutumistaan kiistaan mukaan ja riistakeskuksessa uhkailua pidetään viranomaispäätösten painostamisena (SK 6.2.).

Seurat laittoivat uuden, kolmen suden kaatolupahakemuksen vetämään viime viikolla ja yhteys on selvä: uhkailulla yritetään vaikuttaa viranomaisten tulevaan päätökseen.

Metsästysseurojen suunnitelmia voi perustellusti kritisoida. Uhkailulla päästään vain harvoin - jos koskaan - tavoitteisiin.

Yhteiskunnan ei pidä toimia niin, että kiukuttelulla ja kovaan ääneen huutamisella saa oman tahtonsa läpi.

Tulevaa lupapäätöstä on helppo ennakoida. Viranomaisten näkökulmasta tilanne ei ole muuttunut niin paljon, että kaatoluvalle tai -luville olisi perusteita.

Lupien myöntäminen lähettäisi viestin metsästysseuroille, että painostus toimi ja antaisi toimintamallin tulevaan. Riistakeskus nakertaisi omaa valtaansa ja uskottavuuttaan viranomaisena.

Näin ei tule käymään.

Susikeskustelu on yksi esimerkki siitä, miten viranomaisten toimintaa kyseenalaistetaan yhä useammin.

Kritiikki on hyvästä. Virkakoneisto on kansalaisia varten, ei toisinpäin.

Samalla kritiikkiin sekoittuu myös kummallisia uskomuksia, virkamiesten mustamaalausta, pahantahtoisuutta ja salaliittoteorioita. Tällainen ei auta kenenkään asiaa, vaan luo ympärilleen epäluuloa.

Selvää on, että myös riistakeskus on epäonnistunut. Keskus ei ole pystynyt avaamaan päätöstensä perusteita niin, että metsästäjät voisivat ne hyväksyä.

Ajan henki on, että viranomaisten pitää tehdä paljon aiempaa enemmän, jotta he voittavat kansalaisten luottamuksen.

Susi on uhka tietyllä alueella metsästyskoirilla ja lampaille. Ei ole uskottavaa, että sudesta maalaillaan uhkakuvaa ihmiselle.


Lue myös nämä


Kommentit (38)

 • Sawo

  ”NIMETÖN
  Julkishallinnollinen ristiriita oikeudellisesti ilmenee siinä, että petoyhdyshenkilöt, jotka valvovat suurpetohavaintoja, ovat myös metsästysseuran jäseniä. Lisäksi susia houkutellaan liikkumaan asutusten läheisyydessä käyttämällä hajuärsykkeitä, jotka susi pystyy havaitsemaan jo 1,5 km matkan päästä. Myöhemmin vedotaan susien liikkumiseen asutusten läheisyydessä kaatolupien syyksi. Metsästäjien rikollisella toiminnalla pyritään tappamaan susi sukupuuttoon Suomesta.”

  Missä on tällaista tapahtunut? Kyllä ne sudet tulee pihoihin houkuttelemattakin. Suurin osa susien pihakäynneistä on ihan tavallisten ihmisten pihoissa, jotka eivät liity metsästykseen millään lailla. Lisäksi väite metsästäjien rikollisuudesta on vailla totuuspohjaa, koska metsästysluvat ja aseet lähtevät poliisille jos rikostuomion saa eli väittäisin metsästäjien olevan keskimääräistä kunnollisempaa ja rehellisempää väkeä.

 • Diana

  Tiheään asutussa Lounais- ja Länsi-Suomessa elää puolet koko eteläisen Suomen susikannasta. Viimeisimpiä Riistakeskuksen poikkeuslupapäätöksiä on Närpiö, Maalahti, Kurikka, Teuva-seudulle annettu 0-päätös (på svenska). Päätöksessä kerrotaan, että seudulla on esiintynyt parisataa pihakäyntiä muutaman kuukauden aikana. Lisäksi sudet ovat töllistelleet ihmisiä jopa 5 metrin etäisyydellä.
  Riistakeskuksella on meneillään ihmiskoe. Poikkeuslupaa ei heru, koska sudet eivät ole aiheuttaneet riittävästi vahinkoa. Samoin muualla Suomessa täytyy kerätä koira- ym. kotieläinvahinkopotti, jonka arvo on jopa kymmeniä tuhansia euroja. Lapsia täytyy kuljettaa kouluun myöskin tuhansien eurojen arvosta. Asukkaiden pitää rajoittaa elämäänsä tuon uhanalaisen uljaan pedon vuoksi.
  Siinä vaiheessa, kun perheenäidit huolestuvat lastensa ja kotieläintensä puolesta, olisi syytä myöntää poikkeuslupa sosiaalisin perustein. Tosin yksittäisten lupien myöntäminen ei auta. Ruotsissa ollaan viisaampia. Siellä poistetaan kiusalliset laumat kokonaan.
  Suomessa eletään nyt EU:n pelossa ja ”susi kukassa”, koska EU-tuomioistuimessa ollaan laatimassa yleisohjeistusta poikkeuslupien myöntämiseen suomalaisten ”ansiosta”. Olen varma, että susien metsästäminen vapautuu EU:ssa edelleen ja asian saa ratkaista yhä vapaammin kansallisesti, koska muuallakin on huomattu yhteiselon ongelmat.
  Ruotsissa jatketaan omalla linjalla ja metsästetään kokonaisia laumoja.

Kirjoita kommentti

Perustele, kirjoita selkeästi, älä vähättele ihmisiä, ÄLÄ HUUDA. Pysy aiheessa ja muista käytöstavat. Kommentit luetaan ja tarvittaessa muokataan ennen julkaisua.

Meillä on nollatoleranssi alatyyliselle ilmaisulle, henkilöön käyvälle arvostelulle ja vihamielisyydelle. Emme julkaise kommentteja, joiden ainoa sisältö on negatiivinen mielipide vailla perusteluja. Jätämme julkaisematta myös ne kommentit, joissa ei lainkaan piitata oikeinkirjoituksesta kuten isoista alkukirjaimista tai välilyönneistä.

Kiitos etukäteen rakentavasta kommentistasi!

Lue myös