Lukijalta

Lukijalta: Yyteri, alueen kirkkain jalokivi? – tuhkanpesulaitoksen jätevesiputkisuunnitelma luo kehitykselle suuren varjon

Veera Korhonen
Lukijalta: Yyteri, alueen kirkkain jalokivi? – tuhkanpesulaitoksen jätevesiputkisuunnitelma luo kehitykselle suuren varjon

Kuinka moni lapsiperhe tulee viettämään kesäpäivää Yyteriin ja uimaan vedessä, johon on sekoittunut jätevettä? kirjoittaja kysyy.

Marja Tomberg, Jaana Nurmi, Kari Inberg

Porin kaupunki maalailee Yyterin markkinoinnissa mielikuvia paratiisirannasta ja rentoutumisesta kauniin meren syleilyssä seuraavasti: ”Ympäröivä luonto on kiehtovuudessaan myös omaa luokkaansa. Upota varpaasi pehmeään santaan… Rentoudu meren lempeän kuohun syleilyssä.”

Viime aikoina Yyteri on ollut nosteessa. Alueeseen suunnataan resursseja niin kaupungin kuin yrittäjienkin toimesta: markkinoidaan, rahoitetaan infraa ja kehittämistä, järjestetään tapahtumia. Yyteri on uniikki, Pohjoismaiden upein hiekkaranta.

Suuren varjon koko alueen kehitykselle antaa Fortumin tuhkanpesulaitoksen jätevesiputkisuunnitelma, joka toisi jätevettä myös lähelle Yyterin uimarantoja. Lisäriski tulee siitä, että jatkossa pestävä tuhka voi tulla esimerkiksi Virosta, Puolasta ja Venäjältä. Todelliset ympäristövaikutukset eivät kuitenkaan ole tiedossa.

Eikö tämä ole isosti ristiriidassa sen kuvan kanssa, mikä Yyteristä halutaan antaa? Mahdollisuus vierailijoiden kaikkoamiseen on suuri.

Kuinka moni lapsiperhe tulee viettämään kesäpäivää Yyteriin ja uimaan vedessä, johon on sekoittunut jätevettä? Valuvatko Yyterin kehittämiseen satsatut eurot jäteveden mukana mereen?

Suomessa on Fortumin projektipäällikkö Yrjänän mukaan merkittävää cleantech-osaamista, ja teknologia kiinnostaa kansainvälisesti (SK 3.7.). Eikö cleantech-ratkaisussa lähtökohtana tulisi olla meren puhtaana pysyminen?

Kehittämisen pitäisi lähteä tässä tapauksessa Yyterin imagoa, ekosysteemiä ja naturaa kunnioittaen. Teknologiaa kannattaa kehittää, koska nyt riskikohteena ovat Yyterin alueen meret ja luonto.

Talvivaarassa yksinkertainen inhimillinen erehdys loi ympäristökatastrofin, jota luonto joutuu maksamaan nyt vuosikymmeniä. Toivomme, että vuoropuheluissa esiin tuodut riskit ja huolet tulevat esille, niistä keskustellaan ja ne otetaan huomioon.

Elämme vastuullisuuden aikakautta. Monet yritykset ovat jo heränneet kantamaan vastuusta ympäristöstä, mitä tässäkin tapauksessa toivottaisiin näkyvän konkreettisemmin.

Fortum, Porin kaupungin päättäjät ja porilaiset, herätään nyt kaikki rakentavaan yhteistyöhön kehittämään ratkaisua, jossa meri ei ole se riskin kohde. Yyterin alueen vesiä ja luontoa pitää suojella yhteisvastuullisesti.

Mielikuvilla on vahva vaikutus ihmisiin, sen tietävät niin Porin kaupunki kuin Fortumkin. Tänä päivänä Yyteri on Porin ja koko valtakunnan jalokivi – pidetään se sellaisena jatkossakin.


Kommentit (10)

 • Nimetön

  NIMETÖN
  Haluaisin myös heittää ilmaan kysymyksen, paljonko tuhkassa on radioaktiivisuutta?
  Sen tiedän että on, mutta nyt asiantuntija lausuntoa kaivattaisiin, paljonko sitä on?

  Kaupungilla on varmaan mittari jolla radioaktiivisuus mitataan, uskoisin että ei isoa eroa Yyterin hiekkaan. Mutta raskasmetalleja sekä haitallisia aineita tuhkassa on enemmän kuin Yyterin hiekassa.

 • Nimetön

  NIMETÖN
  Suomessa kun on tuhansia kilometrejä merenrantaa, niin ei nyt oikein hahmotu, että miksi tämä pitää tehdä juuri yyteriin?? Onko toissijainen rakennuspaikka sitten kalajoen hiekkasärkät?

  Tsot, tsot, Kalajoella asuu fiksuja, sekä osaavia ihmisiä, sinne ei haluta mitään jätelaitosta pilamaan kukoistavaa bisnestä, joten porilaiset saavat pitää työllistävän tuhkan pesu paikkansa, järkevää olisi käydä katsomassa Kalajoen särkkiä, sekä pyytää sen taloudellisesta tuotosta lukuja, kyseinen ranta tuottaa paljon enemmän rahaa, kuin joku lauttahitsaamo, ja puimuripaja yhteensä.

Kirjoita kommentti

Perustele, kirjoita selkeästi, älä vähättele ihmisiä, ÄLÄ HUUDA. Pysy aiheessa ja muista käytöstavat. Kommentit luetaan ja tarvittaessa muokataan ennen julkaisua.

Meillä on nollatoleranssi alatyyliselle ilmaisulle, henkilöön käyvälle arvostelulle ja vihamielisyydelle. Emme julkaise kommentteja, joiden ainoa sisältö on negatiivinen mielipide vailla perusteluja. Jätämme julkaisematta myös ne kommentit, joissa ei lainkaan piitata oikeinkirjoituksesta kuten isoista alkukirjaimista tai välilyönneistä.

Kiitos etukäteen rakentavasta kommentistasi!

Lue myös

Sammio