Lukijalta

Lukijalta: Vapaana olevat koirat ovat ongelma – ylipainoisella kiinanpalatsikoirallakin on saalistusvietti

Lassi Puhtimäki
Lukijalta: Vapaana olevat koirat ovat ongelma – ylipainoisella kiinanpalatsikoirallakin on saalistusvietti

Kirjoittaja muistuttaa, että metsästyksen häiritseminen on rangaistavaa.

Jarmo Murro

Tässä päivänä muutamana on ollut juttua irrallaan juoksevista koirista, jotka tietenkin oli kaupunkilaisen asiantuntemuksella tunnistettu selviksi susiksi. Yhtä varmalla citytiedolla varoiteltiin nimettömillä tekstiviesteillä metsästäjistä, jotka jo valmistautuivat lahtaamaan kyseiset "sudet".

Nyt tiedoksi kaikille luonnosta erkaantuneille ihmisille: kaikissa metsästystilanteissa metsästäjän ampuma laukaus perustuu eläimen varmaan tunnistamiseen ja siihen, että ammuttu laukaus ei aiheuta vaaraa muulle luonnolle.

Valitettavasti on myös metsästyskortin lunastaneita, jotka eivät harjoittele ammuntaa, eivätkä tunne luontoa saati tunnista kunnolla riistaeläimiä tai niiden käyttäytymistä. Onneksi tällaisia toheloita on suhteellisesti kuitenkin paljon vähemmän kuin mitä on kaupunkilaisia "metsästysasiantuntijoita".

Irtokoiria on ollut maailman sivu, mutta todellisen ongelman muodostavat metsästysalueilla liikkuvat koirienulkoiluttajat, joiden koirat eivät ole kytkettyinä. Esimerkiksi Ulvilassa on toistuvasti käynyt niin, että laillista kyttäysjahtia harjoittavan metsästäjän ilta on mennyt pilalle "kotisessen" ilmaannuttua nuuskimaan kaikkia mielenkiintoisia tuoksuja.

Tällaisille koiranulkoiluttajille kerron pari asiaa: Ensinnäkin metsästyksen häirintä on rankaistava teko. Toiseksi metsästys katsotaan alkaneeksi, kun koira on päästetty irti toiselle kuuluvalla metsästysalueella, eli kyseessä on metsästysrikos.

Usein kyseenalaista toimintaa harjoittavat koiranomistajat perustelevat laitonta toimintaansa siten, että "ei meidän sesse tee mitään". Tämä on täysin virheellinen käsitys, sillä olkoonpa kyseessä vaikkapa ylipainoinen kiinanpalatsikoira, niin silläkin on perimässään kaikki esi-isältään sudelta perimät saalistusvietit.


Kommentit (3)

 • Nimetön

  ”kaikissa metsästystilanteissa metsästäjän ampuma laukaus perustuu eläimen varmaan tunnistamiseen”
  Ihmeen paljon niitä harhalaukauksia silti tulee ja jopa ihmisiä on saaliina ammuttu. Mihinkähän saaliseläimeen ihmisen voi sekoittaa, jos tunnistus on mukamas varma?

 • Kommentointi

  Metsästäjät haluavat kaikki sudet tapettavaksi, koska ne syö metsästykseen käytettäviä koiria. Myös ne haluavat kaikki muut koirat pois häiritsemästä heidän harrastusta.
  Mutta jos metsästäjän koira tulee kesken jahdin toisen pihaan ja aiheuttaa kaaosta kotieläimien keskuudesta, niin kappas kun sekin on sallittua, koska ne ovat metsästämässä!
  Ei millään pahalla, mutta muillakin on elämää ja oikeuksia, kuin pelkillä metsästäjillä.

Kirjoita kommentti

Perustele, kirjoita selkeästi, älä vähättele ihmisiä, ÄLÄ HUUDA. Pysy aiheessa ja muista käytöstavat. Kommentit luetaan ja tarvittaessa muokataan ennen julkaisua.

Meillä on nollatoleranssi alatyyliselle ilmaisulle, henkilöön käyvälle arvostelulle ja vihamielisyydelle. Emme julkaise kommentteja, joiden ainoa sisältö on negatiivinen mielipide vailla perusteluja. Jätämme julkaisematta myös ne kommentit, joissa ei lainkaan piitata oikeinkirjoituksesta kuten isoista alkukirjaimista tai välilyönneistä.

Kiitos etukäteen rakentavasta kommentistasi!

Lue myös

Sammio