Lukijalta

Lukijalta: Valtatie kakkosen kunto hävettää – kuopat ja paikkaukset herättävät vierailijassa kummastusta

Kosti Rasinperä

Aika tutuksi on vuosien mittaan käynyt kakkostie Helsinki–Pori. Aktiivivuosina työelämässä se oli oikeastaan ainut väylä, jota käytimme. Kun ne aktiivivuodet jäivät, avautui mahdollisuus liikkua muillakin valtakunnan pääväylillä. Silloin alkoi kuin itsestään suorittaa tieolojen vertailua kakkosemme ja muiden pääväylien välillä.

Vertailu ei todella ole eduksi Satakunnalle. Esimerkiksi Lappi, Karjalat, Savo, Varsinais-Suomi, jopa Etelä-Pohjanmaa ja Keski-Suomi, joiden teitä on päässyt huristelemaan, tarjoavat ajettavuudeltaan jyrkän vastakohdan sille valtaväylälle, jota pitkin Porista lähdetään ja tänne tullaan.

Tämä tiellinen visiittikortti ei sen saajaa erinomaisuudellaan huikaise. Tie, sen kuopat ja paikkaukset, herättävät vierailijassa kummastusta ja alueen väestössä häpeän tunnetta. Vieraileva autoilija ei sen pidemmälle mieti, kenen vastuulle hän tien huonon kunnon asettaa: sen väestön, joka sen varrella asuu. Onpa täällä saamatonta porukkaa, hän ajattelee.

Heikki Santavuon mielipide (SK 10.1.) on erinomainen analyysi, joka maltillisuudessaan ja asiapitoisuudessaan kertoo oleellisimmat syyt tähän kelvottomuuden tilaan. Kun tiettynä ajanjaksona Kymenlaaksoon ohjautui 8 620 euroa/asukas, oli vastaava luku Satakunnassa 464 euroa. Kaikkien mittareiden mukaan maakuntamme oli ansaitsemattoman vähäosainen saamamies.

On varma tosiasia, etteivät tien enimmät käyttäjät, sen vaikutuspiirissä olevat asukkaat ja yritykset ole saaneet oikeutta tiemäärärahoista päätettäessä. Miten on Kymenlaakso ollut noin onnekas tai ansiokas?

Valtatie 2:n varren asukkaat eivät pysty tietä uusimaan, eikä se heille kuulu. Se kuuluu valtiolle, Suomen eduskunnalle, joka päättää valtion rahojen käytöstä.

”Satakunnan maakunnan edunajaminen on epäonnistunut”, kirjoittaa mielipiteenään Santavuo. Peliin katsomista hän suosittelee alueemme ministereille, kansanedustajille ja maakuntaliitolle. Onko lehden lukijalla tiedossaan näiden lisäksi joitakin muita, joille voi samasta syystä suositella peilin eteen astumista?


Lue myös nämä


Kommentit (3)

  • Nimetön

    Mitä hävettävää siinä on jos valtion ylläpitämät tiet ovat huonossa kunnossa, Helsinki valitsee sinne muuttavia ihmisiä juuri pitämällä ne tiet kunnossa sinne josta haluavat kansainvaelluksen tulevan Stadiin, eli Savosta, ja ilma teitä pitkin itäkeskukseen, ex tiärä tota noin.

  • Carlos

    Olen minäkin ihmetellyt, minne käytettiin valtatie 2 määrärahat? Todennäköisesti niillä saatiin aikaiseksi vain varalaskupaikka! Olen kohta 10 vuotta ajellut Vaalimaalle ja aina harmitellut sitä työmaata joka siellä on nyt moottoritieksi muuttettu 7 tie helsinkistä vaalimaalle!. Puuttuis vain kun siihen vielä vedettäisi punainen asfaltti . Siihen kyllä on löytynyt tarvittavat rahat, mutta ei niitä tunnu löytyvän 2 tien moottoritieksi muuttamiseksi. Sanoisin mielipiteenäni , että Satakuntalaisten kansanedustajain pitäisi huolehtia paremmin Oman maalunnan tarpeista ja käydä katsomassa minne Kymenlaaksoon myönnetyt määrärahat on käytetty.

Kirjoita kommentti

Perustele, kirjoita selkeästi, älä vähättele ihmisiä, ÄLÄ HUUDA. Pysy aiheessa ja muista käytöstavat. Kommentit luetaan ja tarvittaessa muokataan ennen julkaisua.

Meillä on nollatoleranssi alatyyliselle ilmaisulle, henkilöön käyvälle arvostelulle ja vihamielisyydelle. Emme julkaise kommentteja, joiden ainoa sisältö on negatiivinen mielipide vailla perusteluja. Jätämme julkaisematta myös ne kommentit, joissa ei lainkaan piitata oikeinkirjoituksesta kuten isoista alkukirjaimista tai välilyönneistä.

Kiitos etukäteen rakentavasta kommentistasi!

Lue myös

Sammio