Lukijalta

Lukijalta: Terrorismin ja pakolaisuuden perimmäisistä syistä on syytä keskustella

MAURI RATILAINEN
Lukijalta: Terrorismin ja pakolaisuuden perimmäisistä syistä on syytä keskustella

Vladimir Putin ja Donald Trump tapaavat Helsingissä maanantaina.

Erik Sallinen

Kun lähestymässä on Putinin ja Trumpin tapaaminen Helsingissä, Naton johtajien kokous sekä Suomi-Areenan turvallisuutta käsittelevät keskustelut Porissa, olisi ehkä aihetta tuoda keskustelun pohjaksi esille muutamia perustotuuksia meitä ympäröivästä maailmasta. Kummallista kyllä, näitä asioita ei valtamedia juurikaan esittele.

Vuonna 2017 Naton jäsenmaiden yhteiset puolustusmenot olivat Siprin mukaan noin 900 miljardia dollaria (USD). Venäjän vastaavat menot olivat 66 miljardia dollaria.

Naton jäsenten yhteenlaskettu bruttokansantuote oli 2017 Maailmanpankin tilaston mukaan 37 829 miljardia dollaria (USD). Venäjän bkt oli tuolloin 1 469 miljardia dollaria. Naton yhteinen väkiluku oli noin 861 miljoonaa asukasta ja Venäjän noin 143 miljoonaa.

Nato-maiden sotilasmenot olivat siis 13,6 kertaa suuremmat kuin Venäjän. Naton bkt oli 25,7-kertainen Venäjään verrattuna ja sen jäsenten väkiluku kuusi kertaa suurempi kuin Venäjän.

Muutaman viime vuoden kuluessa on näillä rahoilla askarreltu ainakin seuraavaa.

Venäjä on hyökännyt anonyyminä sotaa julistamatta itsenäisen naapurivaltionsa Ukrainan kimppuun, vallannut siltä suuria alueita ja jatkaa edelleenkin hidasta sotaa. Venäjä osallistuu Syyrian hallituksen pyynnöstä Syyrian pommittamiseen ja kapinan kukistamiseen, mikä on pakottanut miljoonat ihmiset pakolaisiksi.

USA on sotaa julistamatta pommittanut ainakin yhdeksää eri itsenäistä valtiota tappaen sekä terroristeiksi väittämiään että verrattomasti moninkertaisen määrän sivullisia ihmisiä ja ajanut laumoittain viattomia pakolaisiksi. USA käy rajoitettua maasotaa ja suorittaa väkivaltaisia peiteoperaatioita ties kuinka monessa eri valtiossa paikallisen hallituksen suostumuksin tai ilman.

USA käy maailmanlaajuista "sotaa terrorismia vastaan". USA:n sotilaat saavat oman maansa lakien mukaan (tosin oman perustuslakinsa vastaisesti) tappaa tai kaapata kenet tahansa terroristiksi väittämänsä missä maailmankolkassa tahansa, vaikkapa Suomessa.

USA pidättää itsellään oikeuden määrätä, kuka on terroristi eikä anna epäillylle mahdollisuutta oikeudenkäyntiin eikä tunnusta epäillyille mitään vähimmäisoikeuksia, ei edes sotavangin asemaa.

Nato on USA:n johdolla sotaa julistamatta pommittanut ja kaatanut Libyan laillisen hallituksen ja aiheuttanut yhä jatkuvan pakolais- ja siirtolaistulvan Afrikasta Eurooppaan.

USA on juuri pari kuukautta sitten päättänyt lisätä sotilasmenojaan viime vuoden 610 miljardista noin 716 miljardiin dollariin. Pelkkä lisäys on puolitoista kertaa Venäjän kaikki sotilasmenot vuonna 2017.

Pitäisikö siis olla huolissaan? Kenen puolesta ja mistä?

Olisiko liikaa pyydetty, jos arvoisa eliitti ja heitä seuraava media suostuisivat vihdoinkin keskustelemaan esimerkiksi terrorismin ja pakolaisuuden perimmäisistä syistä?


Kommentit (1)

  • Nimetön

    Keskustelun nimellä tapahtuva yhden suurmaan USA.n kanssa, ja sitä leikkivän Venäjän presidenttien kanssa, ei johda mihinkään koska he eivät muuta kantojaan, eivätkä periaatteesta voi myöntyä pikku maiden älykkäisiin ehdotuksiin, koska menettäisivät kasvonsa, joka on jo tapahtunut kauan sitten, mutta eivät voi myöntää sitä.

Kirjoita kommentti

Perustele, kirjoita selkeästi, älä vähättele ihmisiä, ÄLÄ HUUDA. Pysy aiheessa ja muista käytöstavat. Kommentit luetaan ja tarvittaessa muokataan ennen julkaisua.

Meillä on nollatoleranssi alatyyliselle ilmaisulle, henkilöön käyvälle arvostelulle ja vihamielisyydelle. Emme julkaise kommentteja, joiden ainoa sisältö on negatiivinen mielipide vailla perusteluja. Jätämme julkaisematta myös ne kommentit, joissa ei lainkaan piitata oikeinkirjoituksesta kuten isoista alkukirjaimista tai välilyönneistä.

Kiitos etukäteen rakentavasta kommentistasi!

Lue myös

Sammio