Lukijalta

Lukijalta: Tarvitaan hyviä päätöksiä, jotta Joutsijärven ja Pinkjärven kaltaiset laajat suojelu- ja retkeilyalueet voivat saada turvatun aseman

Susanne Ekroth
Lukijalta: Tarvitaan hyviä päätöksiä, jotta Joutsijärven ja Pinkjärven kaltaiset laajat suojelu- ja retkeilyalueet voivat saada turvatun aseman

Pienikin luonnonsuojelualue on aina arvokas, mutta isojen kokonaisuuksien säilyttäminen on tärkeää jo metsäluonnon itsensä takia, kirjoittajat toteavat.

Sini Solala, luontokartoittaja, Susanne Ekroth, toimittaja, Ilona Hankonen, tutkija

Lähimetsät hoitavat käyttäjiään monin tavoin. Virkistysmetsän satoa korjataan joka päivä. Jokainen vuosi lisää niiden arvoa, kun luonto saa säilyttää monipuolisuutensa ja puusto ikääntyy.

Pienikin luonnonsuojelualue on aina arvokas, mutta isojen kokonaisuuksien säilyttäminen on tärkeää jo metsäluonnon itsensä takia. Porin ympäristön hienoimmat laajat retkeilymetsät ovat Pinkjärvi Eurajoella ja Joutsijärvi Ulvilan Kullaalla. Näiden omistusoloiltaan erilaisten lähimetsien tulevaisuus on turvattava, jotta niistä pääsevät nauttimaan myös tulevat sukupolvet.

Pinkjärven pohjoisranta on mökkialuetta. Järven eteläpuolella on Metsähallituksen hallinnoima laaja Natura-alue, lähes 1 700 hehtaaria metsätalouskäytöstä palautunutta ja osin ennallistettua suota ja metsää.

Viiden kilometrin retkeilyreitistä ja laavupaikoista huolehtii viime syksynä perustettu Pinkjärvi ry. Yhdistys haluaa säilyttää alueen monipuolisen luonnon sekä rikkaan kulttuuriperinnön. Tavoitteena on suojelun ja virkistyskäytön yhdistäminen.

Joutsijärven maankuulun retkeilyalueen tulevaisuutta varjostavat Porin kaupungin hakkuut Tammen tilalla. Vasoniemen puuston lisäksi pinoon on vaarassa päätyä enemmänkin puuta, sillä myös järven pohjoispuolelle on suunniteltu hakkuita.

Maakuntakaavassa Joutsijärvi on virkistysaluetta, mutta metsää hakkaamalla alueen virkistysarvo heikkenee. Järveä kiertävän 27 kilometrin reitin ylläpitäminen on selvästikin käynyt Porille rasitteeksi.

Esimerkiksi niin sanotun mallileirin ylläpidosta on luovuttu eikä alueen retkeilykäytön kehittämiseen ole enää voimavaroja. Jopa Tammen leirialueen myynnistä on puhuttu.

Herää kysymys, voisiko Porin kaupunki olla valmis luopumaan alueesta, mikäli löytyisi sopiva ostaja, joka olisi valmis suojelemaan alueen. Nyt kaupunki on tosin tekemässä Tammen tilalle metsäsuunnitelmaa. Tämä tulee ehdottomasti tehdä virkistyskäyttö ja luonnonsuojelu edellä, maakuntakaavakin huomioiden.

Satakunnassa on kolme kansallispuistoa yhdessä naapurimaakuntien kanssa. Näiden lisäksi olisi mahdollista kehittää uudenlaisia ratkaisuja Joutsijärven ja Pinkjärven metsäluonnon suojelemiseksi ja alueen kestävän hoidon ja käytön turvaamiseksi.

Maakuntapuistoa on esitetty ratkaisuksi, jolla lähimetsiemme tulevaisuus turvattaisiin luonnonsuojelun ja virkistyskäytön ehdoilla.

Maakuntapuistossa virkistyskäyttö ja kalastus ja metsästys voisivat jatkua. Matkailuyritykset ja erilaiset järjestöt voisivat toimia. Puisto voisi myös olla monenlaisen koulutuksen toimintaympäristö, esikoululaisista ammattiin opiskeleviin sekä tieteen tekijöihin.

Tarvitaan hyviä päätöksiä, jotta Joutsijärven ja Pinkjärven kaltaiset laajat suojelu- ja retkeilyalueet voivat saada turvatun aseman. Vain silloin voimme luottaa siihen, että arvokkaat lähimetsämme säilyvät rikkaina ja monimuotoisina myös tulevaisuuden satakuntalaisille.


Kommentit (1)

  • Nimetön

    Kiitos. Hyvä kirjoitus. Toivon mukaan Porin kaupunkikin ymmärtää superkesän huumassa mm. Joutsijärven merkityksen ja sen, että alueen metsiä ei tule hakata. Muutenkin alueen virkistyspalvelujen kehittämiseen tulee panostaa nykyistä enemmän. Pinkjärven alue sinänsä on ”turvassa” alueen suojelustatuksen vuoksi, mutta senkin alueen kehittäminen vaatii panostuksia. Onneksi on vapaaehtoisia, mutta hekin tarvitsevat tukea. Pinkjärvi on tärkeä myös porilaisten virkistyskohteena. Alueen tunnettavuutta tulisi toki lisätä.

Kirjoita kommentti

Perustele, kirjoita selkeästi, älä vähättele ihmisiä, ÄLÄ HUUDA. Pysy aiheessa ja muista käytöstavat. Kommentit luetaan ja tarvittaessa muokataan ennen julkaisua.

Meillä on nollatoleranssi alatyyliselle ilmaisulle, henkilöön käyvälle arvostelulle ja vihamielisyydelle. Emme julkaise kommentteja, joiden ainoa sisältö on negatiivinen mielipide vailla perusteluja. Jätämme julkaisematta myös ne kommentit, joissa ei lainkaan piitata oikeinkirjoituksesta kuten isoista alkukirjaimista tai välilyönneistä.

Kiitos etukäteen rakentavasta kommentistasi!

Lue myös

Sammio