Lukijalta

Lukijalta: Susikannasta on syytä olla huolissaan

Eero Mäkelä/Arkisto
Lukijalta: Susikannasta on syytä olla huolissaan

Suden jälkiä lumessa.

Leo Salo

Melkein kaimani Leo Johan Salo kirjoitti (SK 18.11.) susikannan hoidosta mielipiteen, joka kaipaa hiukan taustatietoja. Mielipiteitähän voi olla monia, mutta niiden perusteella toimiminen olisi vastuutonta asioissa, joilla on kuitenkin pitkäaikaisia vaikutuksia.

Muiden maiden esimerkin mukaisesti Suomessakin on nyt aloitettu kartoittaa susikantaa dna-näytteiden perusteella. Näin ollaan vähitellen pääsemässä eroon yksilömääräkiistasta.

Näytteet kerätään ulosteesta tai virtsasta talvella. Uloste on luotettavampi, koska se on varmasti vain yhden yksilön jättämä.

Tämän vuoden maaliskuussa susia oli Luonnonvarakeskuksen mukaan 150–180 yksilöä. Se on äärimmäisen pieni määrä, joten susikannasta on syytä olla huolissaan.

Tätä taustaa vasten on myös tutkittava ajatusta susien tappamisesta poronhoitoalueen ulkopuolella, jota kaimani hiukan provokatiivisesti esitti. Susi on jo nytkin metsästettävä laji poronhoitoalueella, joten ehdotus merkitsisi tietysti lopullista ratkaisua susikannan hoitoon koko maassa.

Ehkä nyt halpaa, mutta pitkän päälle arvaamattoman kallista. No, tietysti kyseessä saattoi olla vähän kevyesti tehty leikkisä heitto, jota ei oltu kovin tarkkaan mietitty.


Lue myös nämä


Kommentit (10)

  • Nimetön

    Tässä vähän Leolle faktaa. https://yle.fi/uutiset/3-9945068. Ei muuten susi karta ihmistä. Ja silloin on syytä olla huolissaan.

  • Pantteri

    Häirikkösudet jotka kulkevat asutuksen lähellä on ammuttava. Samoin ne jotka tavataan metsästyskoiran kimpusta. Muutoin maltilla.

Kirjoita kommentti

Perustele, kirjoita selkeästi, älä vähättele ihmisiä, ÄLÄ HUUDA. Pysy aiheessa ja muista käytöstavat. Kommentit luetaan ja tarvittaessa muokataan ennen julkaisua.

Meillä on nollatoleranssi alatyyliselle ilmaisulle, henkilöön käyvälle arvostelulle ja vihamielisyydelle. Emme julkaise kommentteja, joiden ainoa sisältö on negatiivinen mielipide vailla perusteluja. Jätämme julkaisematta myös ne kommentit, joissa ei lainkaan piitata oikeinkirjoituksesta kuten isoista alkukirjaimista tai välilyönneistä.

Kiitos etukäteen rakentavasta kommentistasi!

Lue myös

Sammio