Lukijalta

Lukijalta: Suden kannanhoito on kallista puuhastelua – annetaan susien asustella rauhassa rajaseudulla

Leo Johan Salo

Maa- ja metsätalousministeriön virkamies Vesa Ruusila summasi (SK 12.11.) suden kannanhoitoa. Koko touhu kuulostaa lähinnä kalliilta puuhastelulta, mihin on jouduttu sitoutumalla (miksi?) johonkin kansainväliseen sopimukseen.

Hölmöily on samalla tasolla kuin jv-miinat kieltänyt Ottawan sopimus.

Suomen vähäisen susikannan hoitoon sopii mielestäni parhaiten benign neglect – hyvää tarkoittava heitteille jättö. Annetaan susien asustella rauhassa rajaseudulla, missä perimä säilyy terveellä pohjalla.

Poronhoitoalueen ulkopuolella nurkissa kiertelevät yksilöt on voitava poistaa heti tavattaessa ilman mitään ilmoitus- tai tunnistusmuodollisuuksia. Tässä saattaisi olla myös Lounais-Suomen susiongelman ratkaisu.


Lue myös nämä


Kommentit (5)

  • Susikoira

    Miksi suomeen halutaan kasvattaa omaa susilajia, joka on suden ja koiran risteytys?verokkiaineisto on saastunut ja ei edusta harmaasutta millään muotoa. Nyt hallitus toimiin ja Suomen sekasusi pois suojeltavien listalta. Verokkiaineisto pitää laittaa kansainväliseen tutkintaan niin totuus selviää Suomen suojeltavasta hybridistä alta aikayksikön. Totuus tulee esiin aina. Puhdas harmaasusi kuuluu luontoon sopivassa määrin. Nämä risteymät ei.

  • Esko

    Eläkkeellä olevat RKTL:n (nyk. LUKE) petotutkija Nyholm ja hirvitutkija Nygren sanovat meidän susien olevan risteytyksiä koiran kanssa. Jos näin on, saa ihmetellä , miksi laitetaan isot rahat koirasusien tutkimiseen. Onko susitutkimus todellisuudessa koirasuden tutkimusta jossa seurataan suurella kiinnostuksella, saadaanko siitä harvalukuisena pysyvän suden korvaajaksi uusi laji ? Onko koirasudet ihmisen tarkoituksella aikaansaama ns. uusi laji aidon suden tilalle? Tällaiset kysymykset tulee mieleen kun aivan yhtäkkiä -90 luvulla ilmestyi ihmistä pelkäämättömät sudet metsiin ja saman tien pihoillekin.

Kirjoita kommentti

Perustele, kirjoita selkeästi, älä vähättele ihmisiä, ÄLÄ HUUDA. Pysy aiheessa ja muista käytöstavat. Kommentit luetaan ja tarvittaessa muokataan ennen julkaisua.

Meillä on nollatoleranssi alatyyliselle ilmaisulle, henkilöön käyvälle arvostelulle ja vihamielisyydelle. Emme julkaise kommentteja, joiden ainoa sisältö on negatiivinen mielipide vailla perusteluja. Jätämme julkaisematta myös ne kommentit, joissa ei lainkaan piitata oikeinkirjoituksesta kuten isoista alkukirjaimista tai välilyönneistä.

Kiitos etukäteen rakentavasta kommentistasi!

Lue myös

Sammio