Lukijalta

Lukijalta: Sipilän hallituksen tavoite lienee jättää meille perinnöksi yhteiskunta, jossa työllä ei enää tule toimeen

Joel Maisalmi
Lukijalta: Sipilän hallituksen tavoite lienee jättää meille perinnöksi yhteiskunta, jossa työllä ei enää tule toimeen

Suomen perustuslain 18. pykälässä säädetään työntekijöille perustuslaillinen suoja mielivaltaisia erottamisia vastaan.

Erno Välimäki

Hallituksen suunnitelmat yksilöperusteisen irtisanomisen helpottamisesta alle 20 työntekijää työllistävissä yrityksissä uhkaavat satojen tuhansien työntekijöiden perusoikeuksia. Kehysriihessä samaan aikaan julkaistu päätös yt-lain uudistamisesta tarkoittaa hallituksen mukaan kollektiivisten irtisanomisperusteiden uudelleen arviointia. Työntekijöiden irtisanomissuoja on Suomessa jo nyt keskeisiä kilpailijamaita heikompi – tätä huonoakin suojaa hallitus haluaa siis entisestään heikentää.

Työnantajan oikeudesta irtisanoa työntekijä työntekijän henkilöstä johtuvilla syillä säädetään työsopimuslain 7. luvun toisessa pykälässä. Pähkinänkuoressa lain mukaisia, asiallisia ja painavia irtisanomisperusteita ovat joko vakavat työsuhteeseen liittyvien velvollisuuksien rikkomiset tai laiminlyönnit sekä työntekijän työntekoedellytysten huomattava heikkeneminen. Tätä irtisanomisrimaa hallitus haluaa pienissä yrityksissä laskea.

Irtisanomiskynnyksen laskeminen johtaa entisestään eriytyviin työmarkkinoihin – isoissa yrityksissä työntekijöillä on edelleen jonkinlainen suoja mutta pienissä yrityksissä työntekijöistä tulee ikuista koeaikaa tekeviä lainsuojattomia. Tämä johtaa väistämättä työehtojen ja palkkatason heikkenemiseen pienissä yrityksissä. Muutos myös nostaa yrittäjien kynnystä kasvattaa yritystä yli tuon 20 työntekijän rajan.

Työehtojen heikentäminen lienee tässäkin hallituksen todellinen tavoite. Yt-lain uudistuksella ja kollektiivisten irtisanomisperusteiden uudelleenarvioinnilla hallitus haluaa ulottaa saman epävarmuuden myös isommille työpaikoille.

Suomen perustuslain 18. pykälässä säädetään työntekijöille perustuslaillinen suoja mielivaltaisia erottamisia vastaan. Tämä pykälä on aikanaan säädetty suojaamaan muun muassa työntekijöiden oikeutta ammatilliseen järjestäytymiseen ja kollektiiviseen edunvalvontaan.

Tätä oikeutta hallitus yrittää nyt nakertaa luomalla lakiin niin löysät raamit asiallisille ja painaville irtisanomisperusteille, että perustuslain tarkoitus vesittyy täysin.

Hallituksen työelämälinja on ollut täysin johdonmukainen – suurpääoman ja epärehellisten yrittäjien puolella, työntekijää ja rehellisiä yrittäjiä vastaan. Uusien porsaanreikien luominen työlainsäädäntöön antaa lisää pelivaraa kepuliyrittäjille ja heikentää säntillisten työnantajien kilpailukykyä.

Samaan aikaan työttömyysturvan aktiivimalleilla pakotetaan työttömät ottamaan vastaan työtä millä tahansa työehdoilla ja työvoiman saatavuusharkinnan poistamisen tavoittelulla halutaan avata portit ulkomaalaiselle halpatyövoimalle sepposen selälleen. Tässä lienee Sipilän hallituksen tavoite: jättää meille perinnöksi yhteiskunta, jossa työllä ei enää tule toimeen.

Kirjoittaja on aluetoimitsija, kaupunginhallituksen jäsen (vas.), Pori.


Kommentit (21)

  • Nimetön

    Otsikko on osuva,juuri näin.Ei sillä ole nykyhallitukselle mitään merkitystä,tuleeko palkalla toimeen.Pääasia että on töitä ja käppyrät näyttää hyvältä.Työ on parasta sosiaaliturvaa ja jne.Hienoja sanoja kaikki.Ensi keväänä alkaa hirvee hupaloo kun kaikki on köyhien asialla.

  • Nimetön

    Porvaripolitiikan loppu nähdään vaaleissa, mutta samaan aikaan on liittojen saatava enemmän aikaan. Tai mieluummin heti.

    Tarkoitat varmaan AY. vaaleja, siellähän pieni porukka päättää kuka laitetaan äänestys listoille, eikä siinä porukassa ole muita porvareita kuin AY. johtajat, jotka eivät ole työtä kohdanneet, kuin katseella. AY. liikkeellä ei ole nimellisiä kansanedustajia, vaan sdp, ja vasemmistoliitto ovat täyttämässä ay. pamppujen toiveita.

Kirjoita kommentti

Perustele, kirjoita selkeästi, älä vähättele ihmisiä, ÄLÄ HUUDA. Pysy aiheessa ja muista käytöstavat. Kommentit luetaan ja tarvittaessa muokataan ennen julkaisua.

Meillä on nollatoleranssi alatyyliselle ilmaisulle, henkilöön käyvälle arvostelulle ja vihamielisyydelle. Emme julkaise kommentteja, joiden ainoa sisältö on negatiivinen mielipide vailla perusteluja. Jätämme julkaisematta myös ne kommentit, joissa ei lainkaan piitata oikeinkirjoituksesta kuten isoista alkukirjaimista tai välilyönneistä.

Kiitos etukäteen rakentavasta kommentistasi!

Lue myös

Sammio