Lukijalta

Lukijalta: Ruosniemeen on rakennettava uusi koulu

Heikki Westergård/SK/Arkisto
Lukijalta: Ruosniemeen on rakennettava uusi koulu

Kirjoittaja kysyy, kannattaako Ruosniemen koulun rakennusta enää remontoida.

Jani Forsström

Ruosniemen koulun kunto ja tulevaisuus ovat herättäneet huolta ja keskustelua pitkin syksyä. Porin kaupungin ympäristö- ja terveysvalvontayksikön lausunnon perusteella peruskorjauksen tarve on kiistaton. Kuntotutkimus ei kuitenkaan ole paljastanut sellaisia epäkohtia, joiden vuoksi väistötiloihin siirtymisellä olisi kiirettä. Luotamme tähän arvioon.

Tärkeää olisikin nyt kääntää katseet tiiviisti pitkän aikavälin suureen ratkaisuun. Kannattaako laajasti vaurioitunutta 1950-luvun koulua vielä remontoida vai onko viisaampaa rakentaa kokonaan uusi?

Tällä hetkellä Porin kaupunki harkitsee kolmea eri vaihtoehtoa: peruskorjaus ilman laajennusta, peruskorjaus ja laajennus tai kokonaan uusi koulu.

Peruskorjaus ilman laajennusta vaikuttaa mielettömältä. Koulussa on nouseva oppilasennuste ja jo nykyisellään aivan ilmeinen lisätilojen tarve. Luokkahuoneiden liian vähäisen määrän vuoksi koulussa on viime vuosina jouduttu välillä opiskelemaan kahdessa vuorossa ja muodostamaan yli 30 oppilaan luokkia.

Ryhmätyötiloja on kohtuuttoman vähän, eikä oppilashuoltohenkilöstöllä ja iltiksellä ei ole kunnollisia tiloja. Ahtaus rajoittaa olennaisella tavalla myös taito- ja taideaineiden opiskelua.

Suhtaudumme kriittisesti myös peruskorjauksen ja laajennuksen yhdistelmään. Uutisoinnissa ei ole tuotu tarkemmin esille, miten laaja ja syvälle ulottuva kiinteistön korjaustarve on.

Huoltajat ovat halutessaan saaneet tutustua insinööritoimisto Levola Oy:n syyskuussa laatimaan kosteus- ja sisäilmatekniseen kuntotutkimukseen. Tutkimusselosteen mukaan välipohja- ja alapohjarakenteet pitäisi purkaa puhtaaseen betonipintaan saakka, samoin mahdollisesti myös osa seinärakenteista. Paljon ei siis joka tapauksessa jäisi vanhasta jäljelle.

Tässä maassa on valitettavan paljon esimerkkejä julkisten rakennusten epäonnistuneista remonteista, ja meillä ruosniemeläisillä paikallisen päiväkodin surulliset vaiheet ovat vielä tuoreessa muistissa.

Nyt olisi erinomainen mahdollisuus suunnitella jotain kokonaan uutta vailla vanhojen rakenteiden rajoitteita ja rasitteita: uutta opetussuunnitelmaa tukeva moderni koulu, joka toimisi kylän keskuksena ja tarjoaisi myös uuden varmuudella puhtaan opiskeluympäristön muissa koulupiireissä asuville huonosta sisäilmasta sairastuneille lapsille.

Koulun tilannetta pohdittaessa on myös syytä huomata, että Pohjois-Pori on jäänyt liikuntatiloja rakennettaessa paitsioon. Täysimittaiset liikuntasalit ovat erinomaisia ratkaisuja sekä opetuksen että iltakäytön kannalta.

Tällä alueella ei sellaista vielä ole, vaikka sisäliikuntatilojen tarve on ilmeinen. Liikkuvana kouluna jo kauan sitten etujoukoissa profiloituneeseen Ruosniemeen suuri sali sopisi kuin nenä päähän.

Nyt on Porin päättäjillä pohdinnan paikka. Halutaanko päästä hetkellisesti mahdollisimman halvalla vai punnitaanko kustannuksia ja hyötyjä laajasti, vuosikymmenten aikajänteellä?


Kommentit (5)

  • Nimetön

    Koneellinen ilmastointi pois ja painovoimainen ilmanvaihto takaisin, välitunneiila tuuletus ikkunoiden kautta, sisäilmaongelmat loppuvat kuin seinään. Miksi näihin vanhoihin rakennuksiin ylipäätänsä tungetaan sinne sopimatonta tekniikkaa, kuka hyötyy?

  • Nimetön

    Niin oli Söörmarkun koulussakin oppilasmäärät nousevat, tilat ahtaat. Koulusta siirrettiin kaksi luokkaa Noormarkun yhtenäiskoululle. Koulua ei kuulemma kannata laajentaa. Keskustaan vaan ruosniemeläiset, linja-autolla täällä muutkin mukulat kulkevat kouluun.

Kirjoita kommentti

Perustele, kirjoita selkeästi, älä vähättele ihmisiä, ÄLÄ HUUDA. Pysy aiheessa ja muista käytöstavat. Kommentit luetaan ja tarvittaessa muokataan ennen julkaisua.

Meillä on nollatoleranssi alatyyliselle ilmaisulle, henkilöön käyvälle arvostelulle ja vihamielisyydelle. Emme julkaise kommentteja, joiden ainoa sisältö on negatiivinen mielipide vailla perusteluja. Jätämme julkaisematta myös ne kommentit, joissa ei lainkaan piitata oikeinkirjoituksesta kuten isoista alkukirjaimista tai välilyönneistä.

Kiitos etukäteen rakentavasta kommentistasi!

Lue myös

Sammio