Lukijalta

Lukijalta: Opiskeluaika on ainutkertainen ajanjakso, jota muistellaan läpi elämän – niukka toimeentulo asettaa omat haasteensa elämysten toteuttamiseen

Heikki Westergård
Lukijalta: Opiskeluaika on ainutkertainen ajanjakso, jota muistellaan läpi elämän – niukka toimeentulo asettaa omat haasteensa elämysten toteuttamiseen

Opiskelijabileet ovat ylivoimaisesti ikimuistoisimpia tapahtumia, joihin kannattaa lähteä mukaan avoimin mielin, kirjoittaa Tuomas Saarnilahti.

Tuomas Saarnilahti

Kesän helteet tuntuvat jatkuvan edelleen, mutta monen ajatukset laukkaavat jo kohti syksyn kiireitä. Aivan erityisesti ne kiireet koskettavat Satakunnan noin kymmentätuhatta korkeakouluopiskelijaa.

Monet ovat varmasti tietoisia siitä, että opiskelijoiden sosiaalietuuksia on viime vuosina heikennetty. Korkeakouluopiskelijoiden opintorahaa on leikattu tuntuvasti ja vastaavasti on korotettu opintolainan osuutta.

Pelkkien etuuksien varassa vain harva opiskelija tulee toimeen, joten vaihtoehtoina on joko nostaa opintolainaa tai käydä töissä opintojen ohella. Satakunnassa opiskelijoille on onneksi ollut hyvin töitä tarjolla. Keväällä 2018 toteutetun pienimuotoisen kyselyn mukaan Satakunnan ammattikorkeakoulun opiskelijoista jopa 70 prosenttia työskentelee joko säännöllisesti tai osa-aikaisesti opintojensa ohella.

Sen lisäksi, että työskentely opintojen ohella turvaa toimeentuloa, työssäkäynti voi myös edistää opiskelijan opintoja varsin merkittävästi. Työn opinnollistaminen toimintamallina hyödyttää niin asiakasyritystä, opiskelijaa kuin korkeakouluakin.

Tiiviimmän yhteistyön myötä mahdollistetaan yhä monipuolisemmat ja korkeatasoisemmat yritysyhteistyöprojektit. Projektien myötä opiskelijalle muodostuu hyvät verkostot yrityksen sisällä ja mikä tärkeintä, ne mahdollistavat erittäin mielenkiintoiset oppimistehtävät, jotka vastaavat oikean työelämän tarpeisiin.

Opiskeluaika on ainutkertainen ajanjakso, jota muistellaan läpi elämän. Opiskelukavereiden kanssa on mukava viettää iltaa esimerkiksi kulttuurielämysten tai ihan vaan oluttuopposen äärellä. Varsin niukka toimeentulo asettaa kuitenkin omat haasteensa näiden elämysten toteuttamiseen.

Satakunnassa tilanteeseen on tartuttu aivan erinomaisella tavalla. Opiskelijoille on tarjolla slice.fi-opiskelijaetupalvelu. Etupalvelu tarjoaa opiskelijalle sovelluksen, josta löytyy Suomen ylivoimaisesti parhaat opiskelijaedut. Tästä kiitos kuuluu satakuntalaisille yrittäjille, jotka ovat tarjonneet nämä useiden satojen eurojen arvoiset edut.

Etupalvelun sisältö kuvastaa hyvin nykypäivän opiskelijan kiinnostuksen kohteita. Sovelluksesta löytyy etuja kuntosaleille, kylpylään, joogaan, hierontaan, sekä useisiin kymmeniin erilaisiin kulttuuritapahtumiin.

Merkittävä rooli on totta kai myös ravintoloiden tarjoamilla eduilla ja hyvä niin. Opiskeluajasta tulee nauttia ja opiskelijabileet ovat ylivoimaisesti ikimuistoisimpia tapahtumia, joihin kannattaa lähteä mukaan avoimin mielin.

Satakunnassa onkin siis tarjolla kaikkea sitä, mitä opiskelija tarvitsee. Tasokasta ja valtakunnallisesti tunnustettua korkealaatuista koulutusta, runsaasti työ- ja harjoittelumahdollisuuksia, kohtuuhintaista asumista ja Suomen parhaat opiskelijaedut.

Kun puhutaan maakunnan brändistä ja sen kehittämisestä, niin näistä lähtökohdista on hyvä jatkaa. Ensitöiksi poistetaan tämän kirjoituksen otsikosta tuo kysymysmerkki ja tehdään siitä maakunnan markkinoinnin slogan.

Kirjoittaja on Satakunnan ammattikorkeakoulun opiskelijakunta Sammakon hallituksen puheenjohtaja.


Kommentit (2)

  • Nimetön

    Mieleen on jäänyt hyvät, ja huonot kokemukset, lähes kaikki muu unohtunut, paitsi opettajat joiden joukossa yksi ylitse muiden, v…li työkseen minulle, onneksi jäi tappelemaan kansakouluun, kun jatkoin eteenpäin.

  • Nimetön

    En tiiä kultaako aika muistot. Jotenkin opintotukea ja asumislisää sai venytettyä siten, että vähintään kaks kertaa viikossa sai vedettyä kunnon tumut.

Kirjoita kommentti

Perustele, kirjoita selkeästi, älä vähättele ihmisiä, ÄLÄ HUUDA. Pysy aiheessa ja muista käytöstavat. Kommentit luetaan ja tarvittaessa muokataan ennen julkaisua.

Meillä on nollatoleranssi alatyyliselle ilmaisulle, henkilöön käyvälle arvostelulle ja vihamielisyydelle. Emme julkaise kommentteja, joiden ainoa sisältö on negatiivinen mielipide vailla perusteluja. Jätämme julkaisematta myös ne kommentit, joissa ei lainkaan piitata oikeinkirjoituksesta kuten isoista alkukirjaimista tai välilyönneistä.

Kiitos etukäteen rakentavasta kommentistasi!

Lue myös

Sammio