Lukijalta

Lukijalta: On selvää, että porilaisille Pori on tärkeämpi kuin oma maakunta Satakunta – raumalaiset taitavat panna vielä paremmaksi

Joonas Salli
Lukijalta: On selvää, että porilaisille Pori on tärkeämpi kuin oma maakunta Satakunta – raumalaiset taitavat panna vielä paremmaksi

Asuinpaikkakunta, kotikunta, kotikaupunki on tärkein alue, johon ihminen leimautuu, kirjoittaa Jukka Tuori.

Jukka Tuori, maakuntaneuvos, Huittinen

Valtiotieteiden tohtori Timo Aro Porista on yksi harvoista valovoimaisimmista satakuntalaisista. Hän näkyy laajasti valtakunnan medioissa ja aina hän yllättää lukijansa ja katsojansa tulevaisuuden näkymillä. Tilastotieto muuttuu hänen käsissään kuviksi tulevaisuudesta.

Aro kirjoitti Satakunnan Kansassa 10. kesäkuuta jälleen kiinnostavan jutun kotikaupungistaan. Luin huittislaisena mielipidetekstin tarkkaan. Tällaista viiltävää, monipuolista analyysiä olisi syytä harrastaa muistakin paikkakunnista ja tietenkin Satakunnasta kokonaisuutena. Toki Aro on käsitellyt vuosien mittaan maakuntamme kehitystä laajasti, mutta nyt Porin tulevaisuus näytti askarruttavan häntä todella paljon.

Aroa tuntuu harmittavan se, että julkisuudessa Porissa tapahtuvat todella hyvätkin asiat hukkuvat jatkuvaan hämminkiin kaupungin poliittisen johdon tekemisistä. Onko vallalla poliittinen totuus: ”Pääasia, että kirjoitetaan ja puhutaan”.

Uusia johtohenkilöitä nousee raketin lailla kaupungin johtoon valtavin suosionosoituksin ja hetken kuluttua valovoima on kadonnut ja vaihdossa nousee jälleen uudet kasvot. ”Valmennusjohdossa ja huollossa” häärivät sen sijaan vanhat tutut henkilöt. Tämä on eräänlaista kansanhuvia, jota maakunnan muissakin kunnissa saadaan tai joudutaan seuraamaan.

Maria Lähteenmäen toimittamassa kirjassa vuodelta 2009 käsitellään alueita, kuntia, seutuja, maakuntia, valtioita ja Eurooppaa. Miten ne ovat syntyneet ja kuka on vetänyt niille rajat.

Kirjassa käsitellään myös laajasti sitä, mihin ihminen, alueen asukas henkisesti kiinnittyy, jos kiinnittyy. Se käy lukiessa selväksi, että asuinpaikkakunta, kotikunta, kotikaupunki on tärkein alue, johon ihminen leimautuu. Toinen leimautuminen voi tapahtua tykättyyn opiskelupaikkakuntaan. Maakunta jää toiseksi.

On selvää, että porilaisille Pori on tärkeämpi kuin oma maakunta Satakunta. Raumalaiset taitavat panna vielä paremmaksi.

Satakuntalaisuus lienee vahvimmillaan Porista etelään, Kokemäenjokilaaksossa. Pohjois-Satakunta on maantieteellisesti, kulttuurillisesti omaleimainen seutu. Lienee kuitenkin niin, että kankaanpääläisyys, karvialaisuus päihittävät seudullisuuden.

Palataan maakuntakeskukseen. Timo Aro pohti tämän päivän ja tulevaisuuden haasteita kaupungille. Yksi myönteinen, maakuntakeskusta ainakin tilapäisesti vahvistava tekijä on maakunta- ja sote-uudistus.

Uudistus keskittää julkisia palveluita ja hallintoa Poriin. Luo uusia työpaikkoja. Myös ensimmäisten maakuntavaalien tulosten ennustetaan tuovan menestystä Porille.

Toivoa sopii, että maakuntahallintoon valittavat poliittiset edustajat ottavat silloin koko maakunnan asiat omikseen. Ykköstavoitteena ovat nykyistä paremmat lähipalvelut Pohjois-Satakunnassa, Huittisten, Rauman ja Porin seudulla.

Otetaan oppia sote-valmistelusta, siellä työryhmissä puurtavat virkamiehet maakunnasta ja maakuntakeskuksesta sulassa sovussa toisiaan tukien. Maakunnan laaja tuntemus ja kattava verkosto olisi poliittisille päättäjillekin suunnaton vahvuus.


Kommentit (7)

  • Nimetön

    NIMETÖN
    Kuka on sanonut kaiken sotehallinnon jäävän Poriin? Miksi näin pitäisi käydä? Eikö etätyö ja digitaalinen maailma ole saavuttanut maakuntaa?

    Paljostako olet valmis lyömään vetoa? Kasakka ottaa mikä on irti, mutta Satakunnan pääkaupunki repii senkin irti minkä näkee ottamisen arvoiseksi, tämä ei koske yksityistä omistamista toistaiseksi, joten olkaa sen suhteen huoletta raumalaiset, toisilla ei ilmeisesti ole mitään otettavaa, tai eivät välitä.

  • AM

    Aro on tilastotieteilijä. Se muistettakoon. Silti hyviä arvioita. Mutta enemmänkin koko maan kehityksestä. Porissa ei korkeakouluoppineen aivoituksia tajuta. ei varsinkaan kun poikkeaa valtavirrasta.

Kirjoita kommentti

Perustele, kirjoita selkeästi, älä vähättele ihmisiä, ÄLÄ HUUDA. Pysy aiheessa ja muista käytöstavat. Kommentit luetaan ja tarvittaessa muokataan ennen julkaisua.

Meillä on nollatoleranssi alatyyliselle ilmaisulle, henkilöön käyvälle arvostelulle ja vihamielisyydelle. Emme julkaise kommentteja, joiden ainoa sisältö on negatiivinen mielipide vailla perusteluja. Jätämme julkaisematta myös ne kommentit, joissa ei lainkaan piitata oikeinkirjoituksesta kuten isoista alkukirjaimista tai välilyönneistä.

Kiitos etukäteen rakentavasta kommentistasi!

Lue myös

Sammio