Lukijalta

Lukijalta: Metsästys ja SRVA eivät ole sama asia – "Tässä palkattomassa työssä työaika on 24/7"

Jussi Leinonen/Arkisto
Lukijalta: Metsästys ja SRVA eivät ole sama asia – "Tässä palkattomassa työssä työaika on 24/7"

Hirvieläinkolareita on kirjoittajan mukaan sattunut viime vuosina yllättävissä paikoissa, kun susilauma on saalistanut vilkkaasti liikennöidyn tien lähellä.

Adam Mykkänen

Satakunnan Kansan vastaava päätoimittaja Tomi Lähdeniemi kaataa lokaa lähes 300 000 metsästyksen harrastajan niskaan aiheettomasti lehden pääkirjoituksessa (SK 8.2.). Kyseisessä kirjoituksessa ovat menneet puurot ja vellit sekaisin metsästyksen ja SRVA-toiminnan osalta.

Metsästys on ollut vuosituhansia voimakkaasti sidoksissa suomalaiseen elämänmuotoon ja vasta muutaman sukupolven aikana se on muuttunut suosituksi harrastukseksi. Metsästys on moneen muuhun harrastukseen verrattuna erittäin tarkasti säädeltyä toimintaa, jota ohjataan metsästyslain, aselain ja muun asiaan liittyvän lainsäädännön määräyksin.

Jokainen metsästäjä on velvoitettu suorittamaan hyväksytysti lain vaatima koulutus ja ampumakokeet. Vielä lisäksi on maksettava pakollinen riistanhoitomaksu, jolla pyöritetään muun muassa Suomen riistakeskuksen byrokratiaa. Kun vielä onnistuu hankkimaan metsästysoikeuden jollekin alueelle ja suostuu sijoittamaan rahaansa metsästyksessä tarvittaviin varusteisiin, on kelvollinen harrastamaan riistan pyyntiä vapaaehtoisesti.

Suurriistavirka-avun (SRVA) tehtävät ovat vapaaehtoista viranomaistoimintaa, jota ohjaavat eläinsuojelulaki, poliisilaki ja eräät sisä- ja maatalousministeriön määräykset. Metsästyslain pykälät eivät säätele mitenkään tätä aikaisemmin poliisin tehtäviin kuulunutta toimintaa. Kun metsästäjän valtuudet loppuvat oman metsästysalueen rajalle, SRVA-tehtävissä tulee stoppi eteen, kun lipun väri vaihtuu.

Missään laissa ei ole määrätty tätä verellä ja ulosteella maustettua toimintaa metsästäjien velvollisuudeksi. Todellisuudessa valtaosa metsästäjistä ei edes pysty hoitamaan tätä pääosin vastenmielistä tehtävää. Miksi siis syyllistää näitä harrastajia?

Mikään ei estä esimerkiksi ympäristöihmisiä tai eläinsuojelun nimeen vannovia kansalaisia ryhtymään tähän pelastustehtävään. Jos jollakin on intohimoinen tarve auttaa villieläimiä, areena on käytettävissä.

Tein yllämainittua työtä 45 vuotta poliisin pyynnöstä vapaaehtoisesti ennen kuin Riistakeskus keksi SRVA:n. Voin siis kertoa uusille yrittäjille, mitä tuleman pitää.

Tässä palkattomassa työssä työaika on 24/7 ja kun kolareista 80 prosenttia osuu viikonlopun pimeisiin aikoihin, viikonloppuvapaita ei tunneta, yötyöt sitäkin paremmin. Olen lähtenyt eläintehtävään jouluillan aterialta ja monet juhannuskokot ja saunat ovat jääneet väliin. Vastuunkantaja tapaturmista ja muista vahingoista on tämän työn tekijä.

Useita hirvieläinkolareita on viime vuosina sattunut yllättävissä paikoissa, kun susilauma on saalistanut vilkkaasti liikennöidyn tien lähellä. Sudet ovat poistuneet paikalta takavasemmalle vähin äänin, mutta kuka laittaisi koiransa haavoittuneen riistan jäljille?

Omalta kohdaltani tein Lähdeniemen mukaan ”vastuuttoman teon” ja siirryin koirani kanssa eläkkeelle. Pienestä eläkkeestäni minulla ei ole varaa maksaa toista kertaa 3 000 euron eläinlääkärikuluja.

Kirjoittaja on Harjavallasta.


Lue myös nämä


Kommentit (18)

  • Metsänkulkija

    Ihmeellisesti hirvi- ja peurakolarit lisääntyy juuri metsästyskautena. Omakohtaisesti ajelen nopeusrajoitusten mukaan ja hämäräaikaan (=hirvieläinten liikkumisaika metsästyskauden ulkopuolella) lasken hieman nopeutta tietoisesti juuri hirvieläinvaaran vuoksi. Ei liene vaikeaa jos ajattelee asiaa, eikä paasaa vanhan aseenkäyttötavan takia?

  • ÄssÄ

    En ymmärrä miksi pitää tehdä kiusaa virkavallelle jonka kanssa tehdään muutenkin yhteistiötä hyvässä hengessä. Suurimmat huutelijat lakosta ovat ensimmäisenä tuomassa koiraa haavakon perään. Jos joku haluaa osallistua haavoittuneen eläimen jäljittämiseen ja lopettaa eläimen kärsimys niin miksi näitä pitää haukkua pettureiksi

Kirjoita kommentti

Perustele, kirjoita selkeästi, älä vähättele ihmisiä, ÄLÄ HUUDA. Pysy aiheessa ja muista käytöstavat. Kommentit luetaan ja tarvittaessa muokataan ennen julkaisua.

Meillä on nollatoleranssi alatyyliselle ilmaisulle, henkilöön käyvälle arvostelulle ja vihamielisyydelle. Emme julkaise kommentteja, joiden ainoa sisältö on negatiivinen mielipide vailla perusteluja. Jätämme julkaisematta myös ne kommentit, joissa ei lainkaan piitata oikeinkirjoituksesta kuten isoista alkukirjaimista tai välilyönneistä.

Kiitos etukäteen rakentavasta kommentistasi!

Lue myös

Sammio