Lukijalta

Lukijalta: Köyhyydestä ei kannata nurista, jos ei hyödynnä sosiaaliturvaa

Joonas Salli / Arkisto
Lukijalta: Köyhyydestä ei kannata nurista, jos ei hyödynnä sosiaaliturvaa

Köyhyys ajaa ihmisiä leipäjonoihin. Kuvituskuva.

Ex-työntekijä

Eläkeläinen nimimerkillä "Se hyväosaisesta" valitti (SK 10.3.), että hänellä eivät nykyisin rahat kunnolla riitä kaikkiin pakollisiin menoihin. Lääkkeitäkin hän kertoi käyttävänsä vain puolet siitä, mitä lääkäri on määrännyt. Sosiaalitoimiston apuun hän ei vielä ole turvautunut, toisin kuin minä, koska olen oikeasti köyhä.

Olen vuosikausia sairastanut muun muassa vaikeaa masennusta. Eläkkeelle en pääse, koska Kelan mukaan olen työkykyinen.

Vuokrani on liian kallis, mistä johtuen käyttööni jää vain noin 400 euroa kuukaudessa pakollisiin menoihin, kuten ruoka ja puhelin, vaatteet. Minkähän verran "ex-hyväosaisella" jää? Välillä koetan etsiä edullisempaa asuntoa, mutta aina en jaksa, "nukun".

Ei kannata julkisesti köyhyyttään nurista, jos ei käytä hyväkseen kaikkea sitä sosiaaliturvaa, johon on oikeutettu. Sellainen sananlaskukin kai on, että "tyhmästä päästä kärsii koko ruumis".

Eläkeläisillä on tulona vähintään takuueläke ja asumistuki (jos on "köyhä"). Noiden määrä on enemmän kuin kaltaisellani oikeasti köyhällä. Olen vuosikausia elää kituuttanut minimipäivärahalla ja toimeentulotuella, jonka perusosasta joudun osan käyttämään vuokraan.

Masennus tuo lisäongelmia, koska aina ei jaksa edes kirjeitä avata, mikä saattaa johtaa siihen, että laskut eivät tule ajallaan maksetuiksi. Vielä pahempaa on, jos joskus jää toimeentulotuki ajoissa hakematta. Se raha jää silloin saamatta, minulla noin 150 euroa kuukaudessa. Kiitos Suomi.

Te, jotka nyt olette vanhuuseläkkeellä, olette aikoinaan olleet nykysäädöksistä suurelta osin päättämässä. Älkää siis nurisko, kiitos.


Lue myös nämä


Kommentit (4)

  • Pietu

    Laitospaikkoja e i ole saatavilla kaikille tarvitseville eikä mielenterveysongelmiin usein muutenkaan apua kuin resepti kouraan. Masennus on siitä jännä tauti kun se ei välttämättä näy ulospäin mitenkään ja sanalla se syö sisältä niin ettei kerta kaikkiaan saa tehdyksi mitään. Jos masentunut on lähtenyt ulos niin hän on saattanut ponnistella sen eteen kaksi viikkoa kunnes on saanut toimeksi ja siinä lähikaupassa käynnin jälkeen saattaa olla niin poikki ettei seuraavaan kahteen viikkoon jaksa muuta kuin nukkua ja käydä vessassa. Silloin ei saa hoidettua laskuja eikä täytettyä hakemuksia. Siitäkin jännä tauti masennus on kun se ei vie ymmärrystä. Ihminen tiedostaa mitä hänen pitäisi tehdä ja mikä jää tekemättä. Se on realismia.

  • kalle

    Helposti 10% väestöstä on kokenut jotain masennukseksi luokiteltavaa elämänsä aikana. Tuskimpa tätä kansanterveysongelmaa ratkaistaan passittamalla 10% väestöstä passittamalla laitoksiin asumaan. Sitä paitsi masentunut voi olla masentunut vielä laitoksissakin. Ja tuskinpa siellä laitoksessa ruokailemalla parempaa elämänhallintaa oppii. Etkö millään keksi mitään vammaisempaa lätinää ’ratkaisuna’ ihmisten ongelmiin?

Kirjoita kommentti

Perustele, kirjoita selkeästi, älä vähättele ihmisiä, ÄLÄ HUUDA. Pysy aiheessa ja muista käytöstavat. Kommentit luetaan ja tarvittaessa muokataan ennen julkaisua.

Meillä on nollatoleranssi alatyyliselle ilmaisulle, henkilöön käyvälle arvostelulle ja vihamielisyydelle. Emme julkaise kommentteja, joiden ainoa sisältö on negatiivinen mielipide vailla perusteluja. Jätämme julkaisematta myös ne kommentit, joissa ei lainkaan piitata oikeinkirjoituksesta kuten isoista alkukirjaimista tai välilyönneistä.

Kiitos etukäteen rakentavasta kommentistasi!

Lue myös

Sammio