Lukijalta

Lukijalta: Jos ammattitaitoinen työntekijä ei naura muiden huonoille vitseille tai lähde saunailtaan, hänet saa irtisanoa?

Arkisto
Lukijalta: Jos ammattitaitoinen työntekijä ei naura muiden huonoille vitseille tai lähde saunailtaan, hänet saa irtisanoa?

Aina eivät kemiat kohtaa, mutta voiko se olla hyväksyttävä syy irtisanomiseen, jos työntekijä on muuten ammattitaitoinen?

Niko Rajakallio, Rauma

Kommentoisin hanketta heikentää pienyritysten työntekijöiden irtisanomissuojaa. Työministerin mukaan tarkoituksena ei ole sallia irtisanomista pärstäkertoimen perusteella. Kuitenkin Satakunnan Kansassa 14. huhtikuuta seinäjokelainen siivousalan yrittäjä mainitsee, että joskus "kemiat eivät kohtaa", ja työntekijästä tulee rasite koko työporukalle.

Tarkoittaako tämä käytännössä sitä, että jos muuten ammattitaitoinen siivooja ei suostu nauramaan muiden huonoille vitseille tai lähde saunailtaan, hänet saa irtisanoa? En myöskään suostu enää uskomaan suomalaisten yrittäjien yleiseen rehtiyteen, en edes Pohjanmaalla.

Kun noin viisitoista vuotta sitten aloitin nykyisessä työssäni, minulle määrättiin neljän kuukauden koeaika. Vanhemmat työkaverit ihmettelivät tuolloin avoimesti, että eikö vähempi riitä. Kyseessä oli kuntatyö.

Nykyään ihmisiä palkataan yksityisiin yrityksiin määräaikaisiin työsuhteisiin jopa puolen vuoden koeajalla. Esimerkiksi vuoden määräaikaisuudesta puolet voi olla koeaikaa. Jos kyseessä on pieni yritys, asiansa hoitava esimies ehtii varmasti nähdä, selviääkö uusi työntekijä tehtävistään ja sopeutuuko hän porukkaan. Mitään helpotettua irtisanomismenettelyä ei tarvita.

Oman mausteensa soppaan tuovat vielä erilaiset palkattoman työn muodot, joita käyttävät hyväksi niin yksityiset kuin julkisetkin työnantajat.

Esimerkiksi työkokeilun perusajatus on hieno, päästä totuttelemaan työntekoon kokeneiden työntekijöiden rinnalla. Kuitenkin liian usein palkaton harjoittelija huomaa olevansa työvoimavajeen paikkaaja, joka ei työllisty kokeilunsa jälkeen ja jonka paikalle otetaan seuraava samanlainen työtön.


Kommentit (15)

  • Ammattimies

    Monella työpaikalla on saikuttajia ja pummeja, joiden vuoksi muu porukka saa kärsiä. Hyvä jos noista vihdoinkin pääsisi eroon.

  • Nimetön

    Tuskin ketään työntekijää irtisanotaan sillä perusteella, ettei hän lähde firman saunailtaan. Mutta ammattitaidon lisäksi työpaikalla edellytetään myös kykyä tulla toimeen muitten kanssa ja sopeutumista työyhteisöön. Tämä ei tietenkään viittaa kirjoittajan kokemuksiin. Mutta yleensä kannattaa olla avoimin mielin mukana myös työpaikan yhteisissä riennoissa. Eristäytyminen ei kannata, ja sitä paitsi niissä voi olla kivaa.

Kirjoita kommentti

Perustele, kirjoita selkeästi, älä vähättele ihmisiä, ÄLÄ HUUDA. Pysy aiheessa ja muista käytöstavat. Kommentit luetaan ja tarvittaessa muokataan ennen julkaisua.

Meillä on nollatoleranssi alatyyliselle ilmaisulle, henkilöön käyvälle arvostelulle ja vihamielisyydelle. Emme julkaise kommentteja, joiden ainoa sisältö on negatiivinen mielipide vailla perusteluja. Jätämme julkaisematta myös ne kommentit, joissa ei lainkaan piitata oikeinkirjoituksesta kuten isoista alkukirjaimista tai välilyönneistä.

Kiitos etukäteen rakentavasta kommentistasi!

Lue myös

Sammio