Lukijalta

Lukijalta: Hallitus on jämäkän sekava ja todellisuudesta vieraantunut – mitä tarkoittaa realistinen työhakemus?

Jaakko Elenius
Lukijalta: Hallitus on jämäkän sekava ja todellisuudesta vieraantunut – mitä tarkoittaa realistinen työhakemus?

Kirjoittaja toteaa, että nykyään ei ole juuri tarjolla työpaikkoja "sekatyömiehelle".

Miika Rantanen

Kesä on hieno asia ja ihmisillä on helposti ajatukset muualla kuin yhteiskunnallisissa asioissa kuten uimarannalla, nurmikonleikkuussa, festareilla ja ennen kaikkea lomissa, riippuen tietysti siitä kenellä nyt loma sattuu olemaan ja kenellä ei. Tässä kohtaa onkin mielenkiintoista panna merkille hallituksen aikeet laittaa lausuntokierrokselle "taikurinhatusta" vetämänsä lakiesitykset, jotka tulevat heikentämään työntekijöiden asemaa rajulla kädellä.

Onko ajoitus sattumaa? Tuskin.

Hallitus sopi kehysriihessään alle 20 hengen työpaikkojen irtisanomisten helpottamisesta ja alle 30-vuotiaiden työttömien perusteettomien määräaikaisuuksien sallimisesta. Oma asiansa on tietysti aktiivimalli ja ilkeä jatkonsa, omaehtoisen työnhaun malli eli aktiivimalli 2.

Näissäkin asioissa hallitus on onnistunut pysymään jämäkän sekavana ja todellisuudesta vieraantuneena, mikä onkin oikeastaan näiden kavereiden tavaramerkki.

Aktiivimalli 2 tarkoittaa pääpirteittäin sitä, että työttömän pitäisi tehdä verkossa työllistymissuunnitelma, jonka etenemisestä pitäisi raportoida kuukausittain sekä hakea neljää työpaikkaa kuukaudessa, paitsi että jotkut voivat selvitä vähemmälläkin määrällä hakemuksia. Hakemusten pitää olla realistisia eikä vain hakemisen takia haettuja.

Mikäli ehdot eivät täyty, seuraa portaittaiset rangaistukset, huomautus, karenssit ja jopa työssäolovelvoite. Näitä asioita kuulemma valvoo ja niistä päättää viranomainen.

Voin vain kuvitella, kuinka eriarvoiseen asemaan työnhakijat eri puolilla valtakuntaa joutuvat eri tulkintojen takia.

Mitä tarkoittaa realistinen työhakemus? En osaa sanoa, mutta otin kokeeksi erään ystäväni tilanteen ja rupesin katsomaan hänelle realistisia työpaikkoja.

Hän on 52-vuotias, ainoana koulutuksenaan peruskoulu ja vailla mitään erityistä ammattia, eikä hän osaa käyttää oikeastaan lainkaan tietokonetta eikä hänellä ole ajokorttia. Ahkera kylläkin ja omaa hyvän fyysisen kunnon ja työkokemusta löytyy satunnaisista keikoista siellä täällä.

Tämmöisellä lentojätkällä voi hyvinkin mennä kuukausia, ettei töitä ole. Tähän siis lääkkeeksi karenssi? En tiedä itkeäkö vai nauraa.

Jokainen voi kokeilla te-palveluiden sivuja ja katsoa, löytyykö sieltä realistisia töitä tälle kaverille. Jäinkin ihmettelemään, että eivätkö viisaat ministerit hoveineen ole huomanneet, että nykyään ei ole juuri tarjolla "sekatyömiehen" kaltaisia työpaikkoja, joissa riittää, että on kova tekemään töitä.

Nykyään vaaditaan kovat cv:t melkein hommaan kuin hommaan, koska nämä ns. hanttihommat teetetään nykyään valtaosin ulkomaisten työntekijöiden toimesta johtuen matalista palkoista sekä tietämättömyydestä omista oikeuksistaan. Tätä vielä helpottamaan on puuhattu saatavuusharkinnan poistoa, mutta se on oma asiansa.

Tähän voisinkin sanoa, että hallituksen kuuluisi pitää huolta, että työpaikkoja olisi tarjolla eikä keskittyä rankaisemaan niitä, joilla sellaista ei ole. Jos hallituksen logiikka, että töitä saa kun vain hakee, toimisi, niin eikö olisi järkevämpää antaa työttömille bonus per hakemus, kuten vaikka 20 euroa?

Väki innostuisi varmasti hakemaan töitä ja tämä ei tulisi edes kalliiksi, koska hallituksen logiikalla he työllistyvät niin nopeasti, että bonuksia ei tarvitsisi juurikaan maksaa. Vai kuinka? Riittää kunhan hakee vain.


Kommentit (7)

  • kaupunkijorma

    ”Tähän voisinkin sanoa, että hallituksen kuuluisi pitää huolta, että työpaikkoja olisi tarjolla eikä keskittyä rankaisemaan niitä, joilla sellaista ei ole. Jos hallituksen logiikka, että töitä saa kun vain hakee, toimisi, niin eikö olisi järkevämpää antaa työttömille bonus per hakemus, kuten vaikka 20 euroa?” Kansalaisaloitteen paikka 20 eur hakemuksesta!

    Hyvä kirjoitus asiasta. Kiitos tästä selkeästä ajattelusta. Ajattelua ei tehdä arkkadianmäellä. Samoin laskutaito ei kuulu vahvuuksiin.

    Neljä tutkintoa = ei töitä (liikaa ikää + kallis kun osaa niin paljon).

  • Nimetön

    ammattilaisille löytyy aina töitä mutta niitä ei ole työttömänä, työttöminä on ne jotka ovat amattikouluja käyneitä muttei ole päässeet kokemusta karttuttamaan, tai täysin ammattia vailla olevia.

Kirjoita kommentti

Perustele, kirjoita selkeästi, älä vähättele ihmisiä, ÄLÄ HUUDA. Pysy aiheessa ja muista käytöstavat. Kommentit luetaan ja tarvittaessa muokataan ennen julkaisua.

Meillä on nollatoleranssi alatyyliselle ilmaisulle, henkilöön käyvälle arvostelulle ja vihamielisyydelle. Emme julkaise kommentteja, joiden ainoa sisältö on negatiivinen mielipide vailla perusteluja. Jätämme julkaisematta myös ne kommentit, joissa ei lainkaan piitata oikeinkirjoituksesta kuten isoista alkukirjaimista tai välilyönneistä.

Kiitos etukäteen rakentavasta kommentistasi!

Lue myös

Sammio